Į pagalbą skrandžiui – ąžuolo žievė

 (10)
Į pagalbą skrandžiui – ąžuolo žievė
© Stopkadras/DELFI.TV

Gydymo tikslais dažniausiai naudojama jauno – ne senesnio nei trejų–ketverių metų – ąžuolo žievė. Ji lupama nuo plonų šakų vėlai rudenį arba pavasarį, išdžiovinama pavėsyje arba gerai vėdinamoje patalpoje. Tinkamai išdžiūvusi žievė yra lygiu, blizgančiu paviršiumi, bekvapė – senesnių šakų žievė ima skeldėti, susidaro storas, vaistams nebetinkamas išorinis žievės sluoksnis.

Žievės arbatos pirmiausia vartojamos nuo chroniško viduriavimo, sergant gastritu, padidėjusiam rūgštingumui gydyti, kraujavimui iš virškinimo trakto stabdyti. Išdžiovintą žievę reikia sumalti – arbatinį žievės šaukštelį reikia užpilti šaltu vandeniu ir palaikyti, kol ji išbrinks. Tuomet žievė verdama apie 15–30 min.

Ąžuolo žievėje yra daug rauginių medžiagų, todėl jos preparatai veikia ir sutraukiančiai, pasižymi antiseptiniu ir uždegimo slopinamuoju poveikiu. Žievės nuoviru galima skalauti burną sergant stomatitu, gingivitu, kai kraujuoja dantenos bei blogas burnos kvapas. Taip pat nuoviro kompresais gydomi nudegimai, pūliniai, paviršinės žaizdos – ant mikroorganizmų patekusios rauginės medžiagos sulaiko jų vystymąsi. Žievės nuoviras naikina pleiskanas, stiprina plaukų šaknis, mažina kojų prakaitavimą.

Nors gydymo tikslais dažniausiai naudojama paprastųjų ąžuolų žievė, galima pasigaminti ir gilių gėrimo. Jis pasižymi tomis pačiomis savybėmis kaip ir arbata. Gilės išaižomos, supjaustomos skersai, sumalamos ir išdžiovinamos. Gėrimas ruošiamas įvairiai – su džiovintomis morkomis, mirkant giles piene ar grietinėje.

Ąžuolo preparatų negalima vartoti žmonėms, kurių padidėjęs kraujo krešėjimas, sumažėjęs rūgštingumas, susiaurėjusios kraujagyslės ar užkietėję viduriai.

„Valstiečių laikraštis“
 
10
Vardas
Komentavimo taisyklės ir atsakomybė

Sveikata

Kas gresia tiems, kurie nepusryčiauja (17)

2014 balandžio mėn. 21 d. 12:36
Lieknėjantys žmonės labai rūpinasi tuo, ką valgo.

Deginantis galima ir sulieknėti: kaip ir kada lepintis saule (16)

2014 balandžio mėn. 20 d. 13:26
Mokslininkai turi gerų žinių, siekiantiems atsikratyti papildomų kilogramų.

Dietologė: kiaušiniai – sveika, bet valgykite juos saikingai (18)

2014 balandžio mėn. 19 d. 20:22
Anksčiau buvo manoma, kad dėl didelio cholesterolio kiekio kiaušinių reikėtų vengti, dabar įrodyta, kad, saikingai valgomi, kiaušiniai yra sveikos mitybos produktas, sako dietologė Eglė Kliukaitė. „Nereikėtų pamiršti, kad kiaušinyje yra ir kitų organizmui svarbių medžiagų, tokių kaip baltymai, vitaminas B12 ir vitaminas D, riboflavino ir folio rūgštis, kurios gali sumažinti širdies ligų riziką“, – primena ji.

Žolės, kurios šiuo metu turi stipriausią gydomąjį poveikį: suskubkite jų pasirinkti iki vasaros (13)

2014 balandžio mėn. 19 d. 16:01
Žolininkai pataria nepraleisti progos iki vasaros pasirinkti ir visiems metams apsirūpinti vaistažolėmis, kurios šiuo metu turi stipriausią gydomąjį poveikį.

Kaip svoris keičia mūsų smegenis (13)

2014 balandžio mėn. 19 d. 09:44
Neseniai Džordžijos Regentų universitete atliktas tyrimas parodė, kad nutukusių pelių kraujyje buvo itin daug cheminės medžiagos, vadinamos interleukinu 1.