Tai lemia daugelis priežasčių: tai, kad dabar vasara, tai, kad absuliuti dauguma lietuvių stokoja atliekamų pinigų, tai, kad daugiau nei pusė lietuvių apskritai nežino nei kas tos akcijos, nei kodėl jomis prekiaujama ir svarbiausia, tai, kad lietuviai vengia rizikuoti. Ir kaip paaiškėjo iš tarptautinių apklausų, rizikuoti vengia ne tik lietuviai, bet ir kiti rytų bei vidurio europiečiai. Taip atsitiko matyt dėl to, kad per pastarąjį dešimtmetį per daugelį šalių nuvilnijo bankų krizės, gausybės firmų bankrotai, daug žmonių nukentėjo, o kartu ir pasimokė, kad šampaną geria, gal tik dešimtadalis visų rizikuojančių.

bĮsivaizduokite, kad Jūsų pažįstamas gavo didelę pinigų sumą ir klausia Jūsų patarimo dėl investavimo galimybių. Jis nežino, ką pirkti – Vyriausybės vertybinius popierius ar akcijas. Pirmuoju atveju yra fiksuotos palūkanos ir garantija susigrąžinti pinigus. Antruoju atveju galima gauti žymiai daugiau pajamų, bet daug pinigų galima ir prarasti. Ką Jūs rekomenduotumėte?

Lietuva	Čekija	Lenkija	Vengrija  Rusija
Pirkti patikimus Vyriausybės vertybinius popierius
59proc.	66proc.	77proc.	82proc.	  80 proc.
Pirkti labiau pelningas, bet ir labiau rizikingas akcijas
13proc.	14proc.	8 proc.	9 proc.	  6 proc.

Įsivaizduokite, kad Jūsų pažįstamas klausia patarimo, kokį darbą pasirinkti. Vienas darbas užtikrina vidutinį atlygį be jokios rizikos. Kitas darbas yra rizikingas: galima užsidirbti ir labai daug, bet galima užsidirbti ir labai mažai. Ką Jūs pasiūlytumėte?

Lietuva	Čekija	Lenkija	Vengrija  Rusija
Darbą su vidutiniu atlyginimu be rizikos
72proc.	68proc.	78proc.	83proc.	  79proc.
Rizikingą darbą
18proc.	26proc.	14proc.	13proc.	  13proc.

Įsivaizduokite, kad Jūs turite dvi galimybes: 1) gauti 1000 Lt; 2) 1000 Lt neimti, bet dalyvauti loterijoje dėl 2000 Lt. Jūs turėtumėte traukti iš dėžutės rutuliuką. Dėžutėje būtų baltas ir juodas rutuliukai, kurių Jūs nematytumėte. Jeigu ištrauktumėte juodą, gautumėte 2000 Lt, o jei baltą – negautumėte nieko. Kurią galimybę Jūs pasirinktumėte?

Lietuva	Čekija	Lenkija	Vengrija  Rusija
Pasiimčiau 1000 Lt ir loterijoje nedalyvaučiau
74proc.	79proc.	77proc.	77proc.	  70proc.
Atsisakyčiau 1000 Lt ir dalyvaučiau loterijoje
20proc.	18proc.	19proc.	20proc.	  24proc.

Šaltinis: Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centras “Vilmorus”