Jau ne tik vyrams, bet ir moterims ima rūpėti karjera, mažėja namų šeimininkių, užsimiršta ir kažkada populiarus posakis, kad žmona laiko visus keturis namo kampus.

Lietuvoje gausėja žmonių, saugojančių savo laisvę nuo bet kokių vedybinių saitų. Ir tai taip pat nėra nuostabu, nes, pavyzdžiui, Amerikoje net 25 proc. gyventojų niekuomet nebuvo vedę. Jie pagyvena tai su vienu, tai su kitu, tai su šešioliktu partneriu. Tokie žmonės tvirtina gyveną vieną kartą ir trokštą patirti kuo daugiau nuotykių. Štai viena amerikietė neberasdama kitokių būdų atkreipti dėmesį į save, nutarė susituokti pati su savimi ir taip parodyti, kad jai gera gyventi pačiai su savimi.

Vėlgi toje pačioje Amerikoje net pusantro milijono šeimų gyvena nesusituokę ir turi vaikų. Lietuva savo demografiniais rodikliais taip pat stebina ne tik katalikų bažnyčią, bet ir tradiciškai auklėtus vyresnio amžiaus žmones - kas šeštas kūdikis Lietuvoje - nesantuokinis. Bet tai nereiškia, kad tie kūdikiai yra “benkartai”. Paaiškėjo, kad dauguma šių vaikų turi ir mamą, ir tėtę, tik šie nevedę.

Liepos 1-ąją dieną įsigaliojo naujasis Civilinis kodeksas. Vieni svarbiausių naujojo Civilinio kodekso pakeitimų yra susiję kaip tik su šeima, su naujai aiškinamais sutuoktinių santykiais. Su šio kodekso įsigaliojimu atsiranda galimybė sudaryti vedybų sutartis, kodeksas teisiškai apibrėžia partnerystę, kitaip tariant, bendrą gyvenimą nesusituokus. Numatyta, kad daugumą šeimos ginčų ir šiaip kasdienių įvykių tvarkys teismai. Pavyzdžiui, vaiko besilaukianti nepilnametė leidimą tuoktis gaus nebe Civilinės metrikacijos skyriuje, o teisme. Pagal naująją kodeksą, teismas, o ne civilinės metrikacijos skyriai nutrauks santuoką net ir tų sutuoktinių, kurie neturi vaikų ir turtinių pretenzijų vienas kitam.

Įdomioji statistika

(Valstybė, santuokų tenkančių 1000-iui gyventojų kiekis, ištuokų tenkančių 1000-iui gyventojų kiekis, vidutinis šeimos dydis)

Austrija	5,2	2,2	2,7
Bulgarija	4,3	1,2	2,9
Danija		6,8	2,4	2,4
Estija		3,8	3,9	3,1
Italija		4,7	0,6	3,0
Latvija		3,9	2,4	3,1
Lenkija		5,3	1,0	3,1
Lietuva		4,8	3,1	3,2
Rusija		5,9	3,8	3,2
Ukraina		8,4	3,8	3,2
Tadžikistanas	6,8	0,8	6,1
Statistikos departamento duomenys