Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys prof. Aloyzas Sakalas teigia, kad Vyriausybės ketinimai paimti dalį lėšų, numatytų Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos bei Čiurlionio dailės galerijos statybos ir remonto darbams, yra nedovanotini.

Profesorius R.Pavilionis sako, kad per paskutinį posėdį ne tik jis, bet ir dar keletas parlamentarų kėlė klausimą, kodėl būtina paimti pinigus iš kultūros, kuri nebuvo pastaraisiais metais itin remiama.

“Tačiau argumentuoto atsakymo iš Vyriausybės vadovo nesulaukėme. Todėl premjerui pateikėme klausimą raštu, kaip tai numato Seimo Statutas. Į paklausimą jis turėtų atsakyti artimiausiame Seimo posėdyje per Vyriausybės valandą. Be to, apeliavau į premjerą, kad jis, kaip plataus akiračio žmogus, nemažins finansavimo kultūrai. Tiesa, Ministras pirmininkas R.Paksas aiškino, kad klausimas, ar paimti dalį lėšų iš kultūros ir perduoti jas žemės ūkiui dar bus sprendžiamas Vyriausybės posėdyje”, - sakė R.Pavilionis.

Profesorius A.Sakalas vienareikšmiai teigia, kad dauguma Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narių, o ir dauguma kitiems komitetams priklausančių politikų, vargu ar pritars Vyriausybės ketinimams mažinti biudžetinį finansavimą kultūros įstaigoms.

Ministro pirmininko patarėja biudžeto klausimais Vanda Laiconienė stebėjosi, iš kur politikai ir žurnalistai gavo neva “iš piršto laužtą informaciją”, kad bus mažinamas finansavimas Nacionalinei M.Mažvydo bibliotekai bei M.K.Čiurlionio dailės galerijai.

“Ministro pirmininko R.Pakso potvarkiu buvo sudaryta darbo grupė, kuri išanalizavo ir pateikė pirminius pasiūlymus, kaip racionaliau panaudoti esamas lėšas, kurios skirtos nebaigtiems objektams. Iš tikrųjų, norint įvykdyti visus Valstybės investicijų programoje numatytus darbus, trūksta daugiau kaip 3 mlrd. Lt, iš jų daugiau kaip 2 mlrd. Lt nebaigtoms statyboms.

Todėl darbo grupė rekomendavo kai kurias investicines programas iki 2004 m. sustabdyti, tačiau čia visiškai nekalbama nei apie Nacionalinę biblioteką, nei apie M.K.Čiurlionio dailės galeriją. Priešingai, tai yra prioritetai. Vakardienos Vyriausybės posėdyje Nacionalinei M.Mažvydo bibliotekai finansavimas netgi padidintas 1 mln. Lt. Iš viso numatyta Nacionalinei bibliotekai skirti 4,9 mln. Lt. O M.K.Čiurlionio dailės galerijai, kaip ir buvo numatyta, taip ir liko - 1,5 mln. Lt”, - aiškino V.Laiconienė.

Ministro pirmininko potvarkiu sudaryta darbo grupė taip pat siūlo skirti lėšų ir iki 2004 m. užbaigti tik nebaigtas statybas, kurios jau vyksta 7-8 metus. Taip pat investicijoms gali būti skirta tam tikra dalis lėšų, kai programos vykdomos kartu su Europos Sąjungos fondais.

Išanalizavus Valstybės investicijų 2001 metų valstybės investicinę programą ketinama griežtai bei racionaliai įvertinti turimas lėšas ir daryti tik būtiniausias investicijas - siūloma neįtraukti į ją ir nepaskirstyti 122 mln. 900 tūkst. Lt. Vyriausybės spaudos tarnyba informuoja, kad pirmiausia ketinama nefinansuoti ar sumažinti lėšas kai kuriems ne pirmo būtinumo poreikiams.

Siūloma 500 tūkst. Lt neskirti Kultūros ministerijos administracinio pastato rekonstravimui, 400 tūkst. Lt -Tuskulėnų rimties parko įkūrimui, 1 mln. 800 tūkst. Lt - Užutrakio dvaro ansamblio rekonstravimui.

Taip pat šiais metais nenumatoma skirti 1 mln. 500 tūkst. Lt krepšinio salės prie A.Sabonio sporto mokyklos Kaune statybai konservuoti, 2 mln. Lt neskiriama reprezentacinių rūmų ansamblio Vilniuje restauravimui ir pritaikymui Prezidentūros reikmėms.