Balandžio pradžioje nepriklausomas Rusijos laikraštis „Novaja gazeta“ pranešė, kad daugiau kaip šimtas gėjais palaikytų vyrų buvo pagrobti ir sulaikyti Rusijai priklausančioje Čečėnijos respublikoje. Tai buvo dalis koordinuotos regiono valdžios kampanijos, nukreiptos prieš LGBTI asmenis. Pranešama, jog sulaikytieji buvo kankinami ir verčiami atskleisti kitų LGBTI asmenų tapatybę, o bent trys vyrai buvo nužudyti.

Labai susirūpinę šiais pranešimais, europarlamentarai ragina nutraukti gėjų persekiojimo kampaniją ir nedelsiant išlaisvinti neteisėtai sulaikytus asmenis. Savo ruožtu EP griežtai smerkia Čečėnijos valdžios pareiškimus, neigiančius homoseksualų buvimą ir kurstančius smurtą prieš LGBTI asmenis. Parlamentas ragina Čečėnijos ir Rusijos valdžios institucijas laikytis tarptautinių įsipareigojimų, teisinės valstybės principų ir universalių žmogaus teisių standartų, taip pat užtikrinti LGBTI bei kitų pažeidžiamų asmenų saugumą.

„Rusija ir jos valdžia turi prisiimti galutinę atsakomybę už šių veiksmų ištyrimą ir kaltininkų patraukimą baudžiamojon atsakomybėn“, - pažymi europarlamentarai. Jie reikalauja, kad Rusijos valdžia nedelsiant atliktų nepriklausomą ir nešališką įvykių tyrimą, taip pat prašo Europos Komisijos, ES valstybių ir Europos Tarybos suteikti jam paramą.