Kviečiame pažiūrėti, ką vilniečiai ir miesto svečiai žino apie tai, ką veikia Europos Parlamentas.

ES vardu šalyse narėse veikia 6 pagrindinės institucijos – Europos parlamentas, Europos Vadovų Taryba, Europos Komisija, Europos Taryba, Europos Teisingumo teismas ir Europos audito rūmai. Tačiau neretai žmonės, nutolę nuo politinių aktualijų, nesupranta, už ką šios institucijos yra atsakingos. Bene glaudžiausiai pačių europiečių troškimus ir siekius atstovauja Europos Parlamentas.

EP – vienintelė ES institucija, kurią tiesiogiai renka ES piliečiai, taigi, tai – visų europiečių troškimų ir siekių atspindys. Pirmą kartą įsteigta 1952 metais kaip Europos anglių ir plieno bendrijos Bendroji Asamblėja, dar po dešimtmečio Parlamentas įgijo savo dabartinį vardą.

EP visose šalyse narėse atlieka panašias funkcijas kaip ir nacionaliniai valstybių parlamentai. Ši institucija, kartu su ES Taryba, priima visiems europiečiams galiojančius teisės aktus, sprendžia naujų šalių prisijungimo prie ES klausimus.

Kadangi visos ES institucijos tarpusavyje yra glaudžiai susijusios, EP padeda jas kontroliuoti, kelia svarbius klausimus Komisijai ir Tarybai. Be to, kartu su Taryba ši institucija sudaro visos ES biudžetą. Vis dėlto, svarbiausia EP misija – atstovauti kiekvieno europiečio interesus ir puoselėti žmogaus teises.