Prieš dviejų dienų susitikimą Briuselyje Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas skelbė, kad ES atsigauna, net ir Didžiajai Britanijai šią savaitę pradėjus derybas dėl išstojimo.

D. Tuskas kvietime lyderiams rašė, kad po antiimigracinių partijų pralaimėjimų rinkimuose, pavyzdžiui, Prancūzijoje, ES „pamažu pradeda atsigauti“.

„Matome, kad ES sugrįžta – veikiau kaip sprendinys, o ne problema“, – rašė jis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, pirmąkart dalyvausiantis ES viršūnių susitikime, perspėjo šalis neignoruoti Europos principų ir vertybių. Šie jo komentarai nuskambėjo, kai dalis Rytų Europos valstybėms metė iššūkį bloko schemai dėl pasidalijimo pabėgėliais, kuri buvo priimta teisiškai įpareigojančia balsų dauguma.

„Europa nėra prekybos centras. Europa yra bendras likimas. Ji silpnėja, kai leidžia atmesti savo principus. Europos šalys, kurios negerbia taisyklių, turi patirti visas politines pasekmes“, – prieš viršūnių susitikimą interviu aštuoniems Europos laikraščiams sakė E.Macronas.

Prieš šiuos susitikimus vyriausybių ir valstybių vadovai paprastai rengiasi savo politinių grupių susitikimuose. E. Macronas laužo tradiciją ir planuoja derėtis su Vengrijos, Lenkijos, Slovakijos ir Čekijos lyderiais. Dauguma jų priešinosi planui dėl pabėgėlių.

Migracijos klausimu lyderiai pripažins būtinybę stiprinti paramą ir instruktavimą pakrančių apsaugos pareigūnams Libijoje, kuri yra pagrindinis placdarmas žmonėms iš Afrikos, ieškantiems geresnio gyvenimo Europoje.

„Taip pat turėtų būti dedamos tolesnės pastangos dėl realios grąžinimo politikos pažangos“, kad daugiau nelegalių migrantų būtų galima greičiau išsiųsti namo, sakoma viršūnių susitikimo baigiamojo pareiškimo projekte.

Britų ministrė pirmininkė Theresa May taip pat turi pagirti gerą atmosferą per pirmadienio derybas dėl „Brexit“ ir paaiškinti, kaip apginti piliečių, kuriuos paveiks Britanijos pasitraukimas, teises.

Britanija 2019 metų kovą turi tapti pirmąja iš ES išstojusia šalimi, bet D. Tuskas ketvirtadienį suteikė vilčių, kad to gali ir nebūti.

Prieš privačias ketvirtadienio derybas su T. May D.Tuskas sakė, kad draugai britai jo klausė, ar jis matytų galimybę Britanijai pasilikti Bendrijoje.

„Pasakiau jiems, kad iš tikrųjų ES buvo pastatyta ant svajonių, kurios atrodė nepasiekiamos“, – sakė D. Tuskas.

„Tad kas žino? Galit sakyti, kad esu svajotojas, bet aš toks ne vienintelis“, – pridūrė D.Tuskas, pacituodamas frazę iš Johno Lennono hito „Imagine“.

Į viršūnių susitikimo darbotvarkę įtrauktas ir santykių su Rusija klausimas. Lyderiai neturėtų prieštarauti tam, kad būtų pratęstos sankcijos Maskvai dėl Ukrainos destabilizavimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją