„Pinigai yra karo gyvasis karo kraujas teroristams, puldinėjantiems mūsų žemyną arba kovojantiems Irake ir Sirijoje“, – sakė ES Ekonomikos reikalų komisaras Pierre Moscovicis.

„Mūsų pačių saugumui, visais būdais turime stengtis atkirsti jų finansavimo šaltinius, pradedant nuo pavogtų šiose šalyse senienų prekiavimo“, – pažymėjo jis.

Tokias istorines vietoves kaip Romos imperijos laikų miestas Palmyra Sirijoje bei begalę kitų, dar senesnių miestų Irake, plėšė ir griovė tokios ekstremistinės grupuotės kaip „Islamo valstybė“ (IS), kurios savo karus finansuoja pardavinėdamos kultūrines vertybes.

Įtartini tarpininkai parduoda jas vakaruose kolekcionieriams, kuriems ne itin rūpi, iš kur yra gauti neįkainojami artefaktai, svarbūs nacionaliniu, o gal net ir pasauliniu lygmeniu.

Europos Sąjungos Komisija, ES vykdomoji valdžia, teigia, kad jos tikslas „sustabdyti šią prekybą, uždraudžiant nelegalų kultūrinių prekių importą į ES iš jų kilmės šalių“.

„Skirtingi ir neefektyvūs nacionaliniai įstatymai šioje srityje reiškia, kad ES būtina veikti, norint užtikrinti tinkamą kultūrinių prekių importo priežiūrą palei visą ES išorinę sieną“, – rašoma pranešime.

Europos Komisija pirmiausia norėtų, kad visos valstybės narės sutartų dėl bendros „kultūrinių prekių“ apibrėžties, kuri apimtų „platų objektų spektrą: archeologinius radinius, senovinius rankraščius, istorinių paminklų liekanas, meno darbus, kolekcijas ir kitas senienas“.

Nauja licencijavimo sistema reikalaus, kad importuotojai gautų leidimą iš ES tarnybų prieš, o ne po, objektų įvežimo į Bendrijos teritoriją.

Dėl kitų, mažiau svarbių, daiktų importuotojai privalės pateikti įrodymus, kad daiktai buvo teisėtai eksportuoti iš trečiosios šalies.

Muitinės turės įgaliojimus konfiskuoti ir laikyti prekes jeigu nebus įrodyta, kad jos išvežtos teisėtai eksportuoti, rašoma pranešime.

Galiausiai, šalys narės taip pat turės užtikrinti, kad „būtų taikomos efektyvios, proporcingos ir atgrasančios bausmės“.

Komisija teigia, kad teisėta pasaulinė meno ir senovinių dirbinių rinka 2016 metais buvo įvertinta maždaug 56 mlrd. eurų. Europai tenka maždaug 19 mlrd. eurų.

Komisija teigia, kad neteisėta prekyba gali siekti 6 mrld. eurų, o tai yra beveik tiek pat kiek prekyba narkotikais, ginklais arba padirbtų gaminių gabenimas.

„Tarpusavyje kariaujančios grupuotės ir teroristai visame pasaulyje padarė virtinę nusikaltimų mūsų bendram kultūriniam paveldui“, – teigia Komisija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją