„Jei norite galvoti, kad koks nors Europos Sąjungos dokumentas kažkokiais aspektais išspręs Astravo problemą, turiu jus nuvilti. Astravo problemos neišspręsime jokiais dokumentais“, ̶ pareiškė Europos Parlamento narys Algirdas Saudargas.

Europos Parlamentas nusprendė didinti energetikos susitarimų skaidrumą, todėl priėmė sprendimą, kuris įpareigos ES valstybes informuoti Europos Komisiją apie ketinimą pradėti derybas su trečiąja valstybe dėl energijos pirkimo ar energetikos infrastruktūros statybos bei eksploatavimo. Šis sprendimas yra aktualus Lietuvai, nes pastaruoju metu kyla ypač daug klausimų, ar Lietuva pirks Baltarusijoje statomos atominės elektrinės teikiamą energiją.

Algirdas Saudargas

Europos Parlamento narys A. Saudargas šia tema sakė: „Skaidrumas mums turėtų būti naudingas. Nemanau, kad Lietuvoje mes galėtume kažką slaptai ir neskaidriai padaryti energetikoje. Norint neskaidriai elgtis ar nuslėpti tam tikrus dalykus, reikia turėti didelės ekonominės galios. Kad tai vyksta Europoje, aš niekaip negalėčiau paneigti. Be abejo, vyksta didžiulis firmų ir kompanijų lobizmas, bet Lietuva neturi intereso ką nors nuslėpti.“

Tačiau europarlamentaras dvejojo, ar minėtas sprendimas būtų tinkama priemonė, kuri neleistų patekti Baltarusijos energijai į mūsų šalį. Jo manymu, Astravo atominės elektrinės statyba yra neišvengiama, o pirkimo-nepirkimo mechanizmas yra sunkiai veikiantis. Lietuva susieta energetiniais tinklais su Latvija ir Estija, todėl atsiriboti nebūtų lengva, o ir dėl derybų skaidrumo būtų galima abejoti.

Kaip bebūtų, Lietuva nenori ateityje pirkti Baltarusijos teikiamos energijos, priešingai nei kaimynės Latvija ir Estija. Pagrindinė priežastis, A. Saudargo manymu, yra įsigalėjęs rusų lobizmas tose šalyse: „Būtent taip ir gali būti, kad latviai užsinorės pirkti energiją ir nebus ekonominio mechanizmo, kuris uždraustų tą pardavimą ir pirkimą. Tai yra problema Latvijoje, kur rusų lobizmas, deja, labai svarus, ne tik dėl demografinės padėties, bet ir dėl įvairių kitų priežasčių. Jis yra pakankamai stiprus ir Lietuvoje, bet palyginti silpnesnis, labiau užslopintas.“

ES sprendimui Europos Parlamente buvo pritarta kovo 2 d., todėl apčiuopiamų rezultatų dar nėra. Tačiau tikimasi, kad tai turėtų sustiprinti ne tik Sąjungos šalių, bet ir jai nepriklausančių valstybių saugų ir skaidrų tarpusavio bendradarbiavimą tiekiant energiją.