"Po žlugusių ES Konstitucijos ratifikavimų Prancūzijoje ir Nyderlanduose ES politinė darbotvarkė pasikeitė iš esmės. Negana to, Vokietijoje rugsėjo mėnesį vyksiantys rinkimai ir Jungtinės Karalystės pirmininkavimas ES, prasidėsiantis liepos 1 dieną, susitarimus dėl biudžeto padarys dar sudėtingesnius", - mano L.Andrikienė. Tai ji pažymėjo trečiadienį vykusiame Europos Parlamento Biudžeto komiteto posėdyje, kuriame buvo svarstyta naujoji finansinė perspektyva 2007-2013 metams ir 2006 m. biudžetas.

Europos Parlamentas aktyviai svarsto 2006 m. biudžeto prioritetus, preliminarų biudžeto projektą, kurį Europos Komisija patvirtino šių metų balandžio 27 d. ir pateikė Europos Parlamentui ir Europos Tarybai.

Pasak L.Andrikienės, 2006 m. biudžetas tampa mūšio lauku, ir jis tokiu išliks, kol Europos Parlamentas, Europos Komisija ir Europos Taryba nesusitars dėl naujosios finansinės perspektyvos 2007-2013 metams.

"2006 m. biudžetas yra paskutinis dabartinės finansinės perspektyvos - 2000-2006 m. - biudžetas, ir bent šiuo metu atrodo, kad Europos Parlamentas, siekiantis didesnių ES valstybių narių mokėjimų į ES biudžetą, gali likti vienišas. Tai reikštų, kad ES negalės finansuoti daugelio programų, kurios yra labai reikalingos naujosioms ES valstybėms narėms, tarp jų ir Lietuvai", - sakė europarlamentarė L.Andrikienė, kuri Europos liaudies partijos-Europos demokratų frakcijos yra paskirta 2006 m. biudžeto šešėline pranešėja.

Jos duomenimis, preliminariame 2006 m. biudžeto projekte numatoma, kad ES biudžetas bus 112, 55 mlrd. eurų ir tai sudarys 1,02 proc. bendrųjų nacionalinių pajamų (BNP), kurias į ES biudžetą turės sumokėti valstybės narės, o tai yra mažiau nei 2005 metais.

"ES biudžeto formavimo ir tvirtinimo procedūra niekada nebūna lengva, bet šiemet ji vyksta labai sudėtingame kontekste. Dėl to susitarimas dėl 2006 m. biudžeto tampa labai komplikuotas, ir kol nebus susitarta dėl kitų klausimų, nebus susitarta ir dėl 2006 m. biudžeto", - prognozuoja L.Andrikienė.