Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo departamento direktoriaus pavaduotoja Rita Kazragienė sakė, kad kol kas Lietuvoje neprivaloma kelti ES vėliavų. “Seime sudaryta speciali grupė rengia įstatymo pataisas, kurios numatys oficialią tarptautinių organizacijų vėliavų iškėlimo tvarką. Manau, kad ES vėliavos gali būti keliamos gegužės 1-ąją (įstojimo į ES dieną) ir gegužės 9-ąją - Europos dieną”, - sakė R.Kazragienė.

Seimo Europos reikalų komitete informavo, kad įstatymo “Dėl Lietuvos valstybės vėliavos” projektą darbo grupė turi parengti iki kovo 10 dienos. Norima, kad iki gegužės 1-osios tvarka būtų nustatyta.

“Mes galime pasiūlyti tik išnuomoti savo turimą vėliavą. Parduoti jos negalime. Manau, kad artėjant gegužės 1-ajai bus pagaminta suvenyrinių ES vėliavėlių, bet ne tikrojo dydžio”, - sakė Kauno apskrities Europos informacijos centro (EIC) vadovė Diana Lukoševičiūtė .

Europos Komisijos delegacija Lietuvoje vėliavomis taip pat neprekiauja, jas gali paskolinti organizacijoms. Delegacija buvo išsiuntusi užklausimų į Briuselį norėdama sužinoti, ar yra dienų, kuriomis būtų privaloma iškelti ES vėliavą. Atsakyta, kad nėra tokių dienų.

Norintieji įsigyti ES vėliavą dažniausiai priversti kreiptis į Kauno bendrovę “Rodiklis”, kuri gamina įvairių pasaulio šalių valstybines vėliavas. Bendrovės “Verslo dovanų” parduotuvėse ES vėliavos kainuoja 200 litų.

Bendrovės vadybininkė sakė, kad ES vėliavų šioje bendrovėje galima nusipirkti bet kada. “Visada turime jų atsargoje. Didesnių užsakymų sulaukiame iš valstybinių organizacijų, kurioms vėliavos reikalingos įvairioms šventėms. Dabar turime užsakymą pagaminti 30 vėliavų”, - sakė ji.