Tačiau darbo leidimų sistema jiems nebus taikoma.

Apie tai pirmadienį parlamente pranešė Britanijos vidaus reikalų sekretorius.

Vyriausybė sako, kad naujoji registravimo sistema leis įvertinti padėtį darbo rinkoje ir, jei reikės, vėliau apriboti atvykstančiųjų dirbti skaičių. Tačiau Londone manoma, kad naujosios priemonės, kurios pasirodė toli gražu ne tokios griežtos, kaip tikėtasi, reikalingos ne tiek darbo rinkos apsaugai – nes naujos darbo rankos čia labai reikalingos – kiek premjero Tony Blairo politiniams priešininkams nuraminti.

Tokiu būdu Britanija beveik susilygino su kitomis ES senbuvėmis, kurios, siekdamos apriboti darbo jėgos iš 10-ies naujųjų bloko narių antplūdį, paskelbė įvedančios dvejų metų pareinamąjį laikotarpį. Tačiau pasak pareigūnų, šimtus tūkstančių laisvų darbo vietų turinti šalis neturėtų mėginti atbaidyti darbo jėgos.

Iki šiol Britanija ir Airija buvo vienintelės senosios ES narės, žadėjusios nuo gegužės 1 dienos darbo jėgai iš Rytų Europos palikti visiškai atviras duris. Londonas sakė iš šalies išsiųsiąs tuos naujuosius europiečius, kurie negalės patys savęs išlaikyti.

"Dvejus metus, o galbūt ir ilgiau, mes reikalausime, kad naujųjų narių piliečiai galėtų save išlaikyti", - sakė Vidaus reikalų sekretorius Davidas Blunkettas (Deividas Blanketas) parlamente. "Jeigu jie neišgalės, jie praras teisę likti gyventi šalyje ir turės grįžti į savo šalį", - sakė jis.

Tačiau, pasak pareigūnų, net ir deportuotieji asmenys gali po dienos grįžti į Britaniją, nes tokią teisę garantuoja judėjimo laisvę užtikrinantis įstatymas.

Britanijos dešiniąsias politines pažiūras propaguojanti spauda mirga nuo bauginančių istorijų apie neturtingų imigrantų antplūdį po gegužės 1 dienos, kuris nieko gera nežada socialinio aprūpinimo sistemai ir gali būti kritiškas valstybiniam sektoriui.

Imigrantų klausimas yra labai svarbus Britanijai, kurios sostinė Londonas yra greičiausiai augantis Europos miestas. Be to, politikai nuolat gąsdina galimu gyvenamųjų vietų trūkumu ir perpildytomis gatvėmis bei metro.

Oficialiais duomenimis, iš naujų ES šalių kasmet į Britaniją atvyks nuo 5 iki 13 tūkstančių imigrantų, tačiau skeptikai tvirtina, jog šie skaičiai yra nerealiai maži.