Be to, šiais pasiūlymais siekiama priartėti prie naujų ir griežtų apsaugos priemonių, kurių po 2001 metų rugsėjo 11 dienos išpuolių buvo imtasi Jungtinėse Valstijose. Vašingtonas yra pareiškęs, kad bevizį režimą ES šalims toliau taikys tik tuo atveju, jeigu jos savo pasuose įdiegs biometrinę skaitmeninę technologiją.

Pasitikėjimas Europos Sąjungos pasais susvyravo tada, kai po rugsėjo 11-osios paaiškėjo, jog keli įtariamieji, siejami su Osamos bin Ladeno vadovaujamu teroristų tinklu "Al Qaeda", turėjo arba padirbtus, arba pavogtus ES šalių narių pasus.

Minėtasis EK projektas numato, kad ES valstybėse išduotuose pasuose turėtų būti skaitmeninės nuotraukos, o pirštų atspaudai būtų pasirenkami kaip papildoma apsaugos priemonė.

Dabar šie pasiūlymai bus pateikti svarstyti Europos Sąjungos šalims narėms, kurios jau davė negalutinį sutikimą tokius pat biometrinius duomenis įdiegti vizose bei leidimuose gyventi, išduodamuose ne ES piliečiams.

Tiesa, ES nesuspės to padaryti iki Vašingtono duoto galutinio termino - spalio 26 dienos, nuo kurios visų keleivių, norinčių įvažiuoti į Jungtines Valstijas be vizos, pasuose turėtų būti skaitmeninės nuotraukos ar pirštų atspaudai.

Pasak Komisijos pareigūnų, tokius naujuosius pasus ES valstybės veikiausiai sugebės išleisti tik 2005 metų pabaigoje.

Didžioji Britanija, pagrindinė Jungtinių Valstijų sąjungininkė "kare su terorizmu", jau spaudžia JAV, kad šios atidėtų naujųjų taisyklių įvedimą, o aukščiausio rango ES saugumo pareigūnai gegužę vyks į Vašingtoną, kur su amerikiečių kolegomis tarsis dėl galimybių nukelti grėsmingai artėjantį terminą.