Dėl ES biudžeto vis karščiau diskutuojama artėjant gegužės 1 dienai, kai valstybių narių skaičius padidės iki 25. Tuo tarpu D. Grybauskaitė tapo pirmąja Rytų Europos atstove, pareiškusia kritiką ir paraginusia "pertvarkyti bei reformuoti" Briuselio išlaidas.

"Jei Europos biudžetas nebus reformuotas, plėtra jį sunaikins", - įspėjo D. Grybauskaitė, kuri norėtų posto, susijusio su pinigų politika. Pirmieji požymiai rodo, kad įtakingas Europos Komisijos biudžeto departamentas būtų laimingas matyti Lietuvos atstovę savo komandoje.

D. Grybauskaitė savo nuomonę išsakė beveik tuo pat metu, kai buvo paskelbti 2007-2013 metų išlaidų planai, kuriuose Briuselis nenumatė itin daug Lietuvos atstovės siekiamų radikalių pokyčių.

Dabar daugiausiai diskutuojama dėl biudžeto dydžio. Vokietija, Nyderlandai ir kitos šalys, kurios į ES biudžetą moka daugiau nei iš jo gauna, nėra linkusios skirti daugiau lėšų finansuoti naujokes iš Rytų Europos.

Tačiau D. Grybauskaitė neprieštarauja Vokietijos norui, kad ES išlaidos neviršytų 1 proc. bendrųjų nacionalinių pajamų (BNP), palyginti šiuo metu galiojančia 1,27 proc. BNP išlaidų riba. Lietuvos atstovės nuomone, svarbiau peržiūrėti ES išlaidų prioritetus, kad jie geriau tiktų 25 šalių Sąjungai. "Lietuvos požiūriu, ne tiek svarbu ar 1, ar 1,2 proc., - sakė D. Grybauskaitė. - Svarbu tai, ar veiksmingai naudojami biudžeto ištekliai".

Lietuvos atstovė leido aiškiai suprasti, kuris sektorius sunaikins ES biudžetą, jei šis nebus pertvarkytas. "Ar sakome, kad Europos prioritetas yra vien žemės ūkis? - stebėjosi D. Grybauskaitė, turėdama omenyje 50 proc. ES biudžeto lėšų, kurios kasmet tenka ūkininkams. - Sustabdėme bendrąją žemės ūkio reformą, o tai iš esmės yra dinamitas Europos biudžetui. Jei ir toliau išliks dabartinė biudžeto struktūra, tuomet pusė jo teks vienam sektoriui. Tokie sektorių biudžetai neturi jokios prasmės".

47 metų būsimoji komisarė, kuri turi karatė juodąjį diržą, taip pat sakė, kad naujojoje ES lietuviai ragins vykdyti reformas bei bus "ramybės drumstėjai gerąją prasme". D. Grybauskaitė pasižymi tvirtu charakteriu, kuris leido Vilniuje ne kartą atmesti siūlymus didinti išlaidas žemės ūkiui. Be to, politikė daug prisidėjo Lietuvai pereinant nuo socialistinės planinės ekonomikos prie kapitalizmo.

"Nebijome vykdyti reformų, - pridūrė D. Grybauskaitė. - Per penkiolika metų iš esmės pakeitėme ekonominę sistemą ir sukūrėme naują". Tarp stojančiųjų šalių Lietuva pasižymi ekonomine pažanga, ir naujoji komisarė neslėpė, kad Vilnius tikisi dar šią vasarą pradėti prisijungimą prie euro zonos.

Europos Komisijoje D. Grybauskaitei tikriausiai bus patikėtas finansų portfelis, dirbant kartu su ekonominės ir pinigų politikos komisaru Pedro Solbes (Pedru Solbesu) arba - tai labiau tikėtina - su biudžeto komisare Michaele Schreyer (Michaele Šrėjer). Po šią savaitę vykusio M. Šrėjer ir D. Grybauskaitės susitikimo vienas Lietuvos diplomatas sakė, kad "M. Šrėjer pareiškė, jog būtų laiminga dirbdama su D. Grybauskaite".