Pasak ES atstovo, tik Vokietija, Belgija ir Airija spėjo iki praėjusią savaitę pasibaigusio galutinio termino pranešti ES rinkos reguliavimo tarnyboms apie numatomus suvaržymus darbuotojams iš dešimties būsimųjų valstybių narių, tarp jų ir Lietuvos.

Pagal ES bendrosios rinkos taisykles, numatančias laisvą asmenų, prekių ir kapitalo judėjimą, nacionalinės vyriausybės privalo sienas visiškai atverti per septynerius metus.

Šiuo metu ES pirmininkaujanti Airija yra vienintelė valstybė narė, paskelbusi, kad jokių apribojimų netaikys.

Prancūzija, Vokietija ir Italija nurodė, jog gali įvesti ne ilgesnius kaip septynerių metų pereinamuosius laikotarpius. Tuo tarpu Danija, Suomija ir Švedija planuoja dvejų metų pereinamuosius laikotarpius. Nyderlanduose apribojimai tikriausiai galios iki 2005 metų gegužės.

“Būkime realistai, - sakė ES vykdomosios institucijos atstovas. - Šiuo metu tik 2 proc. ES gyventojų dirba kitose valstybėse narėse.

Būsimosios ES šalys gaus daug struktūrinių fondų lėšų ir nuo gegužės 1 dienos turės didesnes rinkas savo prekėms. Todėl likti namie bus geriau, nei persikelti į užsienį”.

Didžiosios Britanijos opozicinė Konservatorių partija paragino vyriausybę atsisakyti planų po gegužės 1 dieną įvyksiančios Europos Sąjungos (ES) plėtros neriboti imigracijos srauto iš naujų valstybių narių.

Penktadienį imigrantų atžvilgiu palanki Švedija priėmė sprendimą nuo gegužės mėnesio riboti imigraciją iš 10 naujų ES šalių. Kol kas tik Didžioji Britanija, Airija ir Ispanija dar nėra įvedusius imigracijos apribojimų. Kai kurios šalys nėra šiuo klausimu apsisprendusios.

Britanijos valdžia oficialiai prognozuoja, kad po ES plėtros per metus į Didžiąją Britaniją iš naujų valstybių narių atvyks 5-13 tūkst. žmonių. Tačiau kritikai teigia, jog šis skaičius yra nerealiai mažas, ypač atsižvelgiant į tai, kad kitos Europos šalys paskelbė apie įvedamas griežtas imigracijos kvotas.

Imigracija tampa didžiausiu britų valdžios galvos skausmu. Londonas - sparčiausias augantis miestas Europoje. Politikai nerimauja, kad dėl augančio imigrantų skaičiaus pradės stigti būsto, o keliai ir geležinkeliai bus perpildyti.

“Mes privalome jau dabar imtis priemonių. Nebėra prasmės užverti vartus po to, kai arklys jau paspruko”, - sakė Konservatorių partijos atstovė.

Tuo tarpu vyriausybės atstovė teigia, kad Didžioji Britanija neketina peržiūrėti savo “atvirų durų” politikos. “Logiška, kad naujų ES šalių gyventojai nori ne tik paviešėti, bet ir dirbti bei prisidėti prie mūsų ekonomikos plėtros, mokėti mokesčius ir tokiu būdu duoti naudos mums ir sau patiems”, - sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovė.

Tačiau Britanija pasilieka teisę įvesti imigracijos kontrolę vėliau, jei ES darbo rinkų plėtra bus didesnė, nei buvo tikėtasi.