Jei pažeidimai nesiliaus, kitos šalys nevertins rimtai ES pastabų, kai ji mėgins propaguoti žmogaus teises kitose pasaulio vietose, teigė organizacija per spaudos konferenciją, surengtą Airijoje, kuri metų pradžioje pusmečiui perėmė pirmininkavimą Sąjungoje.

Įtariami pažeidimai įvairuoja nuo nederamo policijos elgesio su įtariamaisiais iki nesirūpinimo JAV karo bazėje Gvantanamo įlankoje laikomų ES piliečių laisvių ir teisų apsauga.

"Amnesty International" taip pat paminėjo priverstinį čečėnų deportavimą iš Vokietijos į Rusiją, taip pat incidentą, kai Graikijos piliečio tvirtinimu, policija kankino jį elektros srove, kai jis buvo sulaikytas dėl eismo pažeidimo.

Britaniją organizacija apkaltino "rimtais žmogaus teisių pažeidimais", kai ši ėmėsi įvairių priemonių, atsakydama į 2001 metų rugsėjo 11 dienos teroro išpuolius JAV, taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Ispanijos elgesio su įtariamais baskų separatistais.

Iš 15 ES narių kritikos pavyko išvengti tik Liuksemburgui ir Nyderlandams.

"ES žmogaus teisių mašinai pritrūko garo", - per spaudos konferenciją Dubline sakė Dickas Oostingas (Dikas Ostingas), vadovaujantis Briuselyje įsikūrusiam "Amnesty International" ES skyriui.

"Nepakanka, kad ES pamokslautų apie žmogaus teises užsienyje. Europa pirmiausia turi pažvelgti į save pačią".

"Amnesty International" paragino Airiją imtis propaguoti žmogaus teises per savo pirmininkavimą, kurio metu gegužės mėnesį ES pasipildys 10 naujų narių.