Tai svarbiausių iki šiol nepublikuotų su derybomis susijusių oficialių dokumentų rinkinys, atspindintis 2000-2002 metais vykusių derybų procesą ir jo rezultatus.

Pirmoji tokio pobūdžio knyga išleista remiant Užsienio reikalų ministerijai (URM).

Leidinyje skelbiami Lietuvoje priimti oficialūs Vyriausybės derybų organizavimo teisiniai dokumentai, Lietuvos derybų dėl narystės ES delegacijos atskaitos ir protokolai, derybose padaryti šalies pareigūnų pareiškimai.

Knygoje taip pat pateikiami dokumentai, kuriuose užfiksuoti Lietuvos ir ES derybose pasiekti susitarimai svarbiausiais klausimais, tokiais kaip finansinės Lietuvos narystės ES sąlygos, Ignalinos atominė elektrinė, tranzitas į ir iš Rusijos Kaliningrado srities.

Knygoje skelbiamas derybų delegacijos vadovo, užsienio reikalų ministro Antano Valionio ir derybų delegacijos nario, jos sekretoriaus Vidmanto Purlio straipsnis, kuriame apžvelgiamas visas derybų procesas, analizuojami svarbiausi įvykiai ir sprendimai.

"Šis leidinys - tai faktai apie mūsų derybas dėl narystės ES, ataskaita platesnei visuomenei. Tai faktai apie turbūt didžiausią nuo nepriklausomybės atkūrimo valstybinę, diplomatinę akciją. Turėdami prieš akis šį dokumentų rinkinį, galime matyti atskirų klausimų genezę, taip pat ir problemų visumą. Galime matyti mūsų įsitvirtinimo Europoje metmenis", - įvadiniame straipsnyje teigia Ministras Pirmininkas Algirdas Brazauskas.

URM teigimu, knyga skirta visiems besidomintiems Lietuvos integracijos į ES procesu. Tai išsamus pirminių šaltinių rinkinys, kuris turėtų tapti gera priemonė tolimesnėms derybų proceso akademinėms studijoms ir politologinei analizei.

Kaip įžanginiame žodyje rašo Prezidentas Valdas Adamkus, "mūsų pareiga - palikti istorikams kuo daugiau ir kuo išsamesnės informacijos apie šį svarbų Lietuvos užsienio politikos etapą".

V. Adamkaus įsitikinimu, leidinys bus "patrauklus ir prieinamas Lietuvos diplomatijos sprendimų analizės įrankis".

Knygos pristatymas URM rengiamas sausio 14 dieną. Į jį pakviesti derybose su ES dalyvavę politikai, derybų delegacijos nariai, Europos integracijos tematiką tyrinėjantys mokslininkai ir žurnalistai.