Šį mėnesį ES lyderiai patvirtino milijardais eurų vertinamą planą, kuriuo siekiama suaktyvinti valstybės sektoriaus ir privačias investicijas į transporto ir tyrimų projektus siekiant atgaivinti regiono ekonomiką. ES lyderiai pritarė 62 mlrd. eurų vertės prioritetinių projektų sąrašui. Šie projektai, kurie turėtų būti pradėti įgyvendinti per kitus trejus metus, bus finansuojami ES, nacionalinėmis ir privataus sektoriaus bei EIB paskolomis.

Tačiau G. Genuardi sakė: "Sąrašas yra naudingas, tačiau - ne visa apimantis. Jei projektas atitiks EIB kriterijus, jis bus finansuojamas net jei ir nėra įtrauktas į sąrašą".

Į prioritetinį sąrašą, be kitų, pateko geležinkelio tunelio per Alpes, greitųjų traukinių, tarptautinių dujų ir elektros energijos tinklų, vandenilio energijos ir lazerinių technologijų projektai.

G. Genuardi minėjo, kad, be paprastųjų paskolų, svarstoma galimybė paversti projektų pajamas akcijomis ar jomis garantuoti už paskolas. "Svarstome galimybę pirma nacionaliniu, o vėliau - tarptautiniu lygmenimis paversti projektų fondo pajamas akcijomis", - aiškino EIB vicepirmininkas.

Po kelių mėnesių bankas pristatys atitinkamą tyrimą ES finansų ministrams. Kai kuriems projektams EIB ketina skirti ne įprastinius 50 proc., o net 75 proc. lėšų.

Pasak analitikų, ambicingas ES investicijų planas neturės beveik jokio poveikio regiono gamybai, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje gali padidinti konkurencingumą.