Rugsėjo pradžioje prasidėjusi eilinė Seimo rudens sesija baigiasi gruodžio 23 dieną.

Pasak Č.Juršėno, šis siūlymas nesusijęs su planuojama apkalta prezidentui Rolandui Paksui. Parlamentaro teigimu, pratęsti sesija reiktų dėl būtinų priimti eurointegracinių įstatymų.

Iš 90 rudens sesijoje planuotų priimti įstatymų iki šiol yra priimta 20. Č.Juršėnas tikisi, jog pratęsus sesiją bus spėta priimti dar apie 50 eurointegracinių įstatymų, kurių dalis jau yra pateikti Seimui arba Vyriausybei.

Lietuva visateise Europos Sąjungos nare taps 2004 metų gegužę. Seime dar šią savaitę turėtų būti surinkti parlamentarų parašai po siūlymu pradėti apkaltą prezidentui. Tam reikia surinkti ne mažiau kaip 36 parlamentarų parašus.

Vėliau Seimas turėti sudaryti specialią komisiją iš parlamentarų ir teisininkų, kurie parengs išvadas, ar yra pagrindas apkaltai.

Č.Juršėnas prognozuoja, jog komisija savo išvadas parengs ne anksčiau kaip per mėnesį, todėl jas gali būti nespėta pateikti pratęstai rudens sesijai. Komisijos išvadas gavęs Seimo pirmininkas turi jas pateikti artimiausiame Seimo posėdyje.

Seimas nusprendęs, jog pagrindas apkaltai yra, pradeda apkaltos procesą, kuriam pasibaigus balsuoja dėl kiekvieno kaltinimo.

Jeigu nors vienam kaltinimui pritars ne mažiau kaip 85 balsai, prezidentas bus nušalintas nuo pareigų ir jas laikinai iki pirmalaikių prezidento rinkimų pradės eiti Seimo pirmininkas.

Nušalinus prezidentą ar jam atsistatydinus pirmalaikiai Seimo rinkimai turi būti paskelbti ne vėliau kaip per 10 dienų. Jie turi įvykti ne vėliau kaip per 2 mėnesius nuo paskelbimo. Nusprendęs atsistatydinti prezidentas turi įteikti Seimui dekretą dėl savo atsistatydinimo.