Didžioji Britanija prieš kitą mėnesį prasidėsiantį lemtingą derybų dėl ES konstitucijos etapą siekia išsaugoti teisę priimti sprendimus dėl mokesčių, gynybos ir užsienio politikos.

"Labai pageidautina, bet ne absoliučiai būtina pasirašyti (ES Konstitucinę) sutartį", - vieno aukšto rango vyriausybės pareigūno, kurio pavardė nenurodoma, žodžius cituoja "The Times".

"The Daily Telegraph" šaltinis vyriausybėje sakė, kad Didžioji Britanija nenori tartis bet kokia kaina ir gins savo poziciją tam tikrais nustatytais klausimais.

"Jei susitarimo nebus, viskas komplikuosis, - sakė šaltinis, kurio pavardė taip pat neskelbiama. - Tačiau kasdienis gyvenimas klostysis pagal jau egzistuojančius susitarimus".

Pasak šaltinio, "problemos nėra neišsprendžiamos", o ES gali funkcionuoti ir pagal Nicos sutartį dėl bloko plėtros, kurią ES lyderiai šiame Pietų Prancūzijos mieste sudarė 2000-ųjų gruodį.

Naujosios konstitucijos projektas turi būti aptartas per ES viršūnių susitikimą Briuselyje, kuris vyks gruodžio 12-13 dienomis.

Šiuo metu ES pirmininkaujanti Italija nori derybas dėl galutinio teksto varianto baigti iki šių metų pabaigos.

Roma tikisi, kad konstitucija sudarys sąlygas ES sklandžiai funkcionuoti kitų metų gegužę priėmus 10 naujų narių.