"Lietuvai dar liko stiprinti vis dar trapią administracinę sistemą, peržiūrėti ES teisyno vertimą, taip pat imtis ryžtingų veiksmų dėl trūkumų laisvo asmenų judėjimo ir žuvininkystės teisyno srityse", - rašoma šią savaitę Briuselyje posėdžiavusio ES ir Lietuvos jungtinio parlamentinio komiteto bendrame pareiškime.

Tai buvo 13-sis, paskutinis jungtinio komiteto posėdis prieš Lietuvai kitų metų gegužė tampant ES nare.

Praėjusią savaitė paskelbtame Europos Komisijos (EK) paskelbtame paskutiniame oficialiame dešimties į Europos Sąjungą (ES) stojančiųjų šalių pasirengimo įvertinime Lietuva pripažinta viena iš trijų geriausiai narystei Europos Sąjungoje pasirengusių šalių.

EK dokumente apie derybinių įsipareigojimų įgyvendinimą Lietuva pastabų sulaukė dviejose srityse - dėl abipusio profesinių kvalifikacijų pripažinimo laisvo asmenų judėjimo skyriuje bei žuvininkystės srityje dėl žvejybos laivų kontrolės ir inspekcijos.

Pasak vieno iš jungtinio komiteto vadovų Egidijaus Vareikio, posėdyje buvo pasikeista nuomonėmis dėl Lietuvos rengimosi narystei ES, finansinės paramos perspektyvų po 2006 metų, pasirengimo deramai administruoti ES Struktūrinių fondų lėšas. Taip pat aptarti transeuropinių tinklų, energetikos sektoriaus pokyčiai, Europos ateities klausimai Tarpvyriausybinėje konferencijoje bei Vilniuje vykusio 12-ojo jungtinio parlamentinio komiteto rekomendacijų įgyvendinimas.

Lietuva pirmą karą dalyvauja Tarpvyriausybinėje konferencijoje lygiomis teisėmis su ES senbuvėmis, o kitų metų birželį ketina surengti pirmuosius rinkimus į Europos Parlamentą. Lietuvoje iš viso bus renkama 13 europarlamentarų.

Jungtinio komiteto posėdyje taip pat buvo aptarti ES santykiai su kaimyninėmis šalimis, ypač su Baltarusija ir Rusija, bendradarbiavimo su Kaliningrado sritimi klausimai. Taip pat nutarta primygtinai raginti dabartinių ES valstybių narių parlamentus kuo greičiau užbaigti naujų narių stojimo sutarčių ratifikavimo procesą.

ES ir Lietuvos jungtinis parlamentinis komitetas buvo įkurtas remiantis Europos (Asociacijos) sutartimi. Šiemet komiteto darbui vadovauja Europos Parlamento narys Gordonas Adamsas ir Seimo narys E.Vareikis.