Klausiate kodėl? O gi jos autorius – išeivis iš Lietuvos, informuojama „The New York Times“ tinklaraštyje.

Vieno cento monetą su A. Lincolno atvaizdu, pirmą kartą pinigų kalykloje nukaltą 1909 metais, sukūrė Victoras Davidas Brenneris. O gimė jis Šiauliuose, Lietuvoje kaip Viktoras Barnauskas – vardą ir pavardę jis pasikeitė, kai norėjo gauti JAV pilietybę.

Štai ką apie vieno cento monetos kūrėją rašo „Littleton’s Collectors Guide to Lincoln Head Cents“:

Brennerio šeima jau nuo senų laikų vertėsi graviravimu ir antspaudų gamyba. Būdamas vos dešimties, jis pradėjo mokytis šio amato iš savo tėvo. Kai jam sukako 16 metų, jis paliko gimtuosius namus ir tapo juvelyro mokinu. 

Sulaukęs 18 metų, pradėjo verstis kaip graviruotojas. Jo talentas vertė pavydėti kolegas, kurie pasistengė, kad šis būtų ištremtas į Sibirą – trėmimas susijęs su žydiška V. D. Brennerio kilme. Tačiau V. D. Brenneris su broliu ir seserimi išvyko į Ameriką.

Victoras Davidas Brenneris
Į Niujorką šeima atvyko 1890 metais – vyras įsidarbino fabrike, pradėjo naktimis studijuoti meną ir dizainą. 1894 metais V. D. Brenneris atidarė pirmąją dirbtuvę, kur gamino medalius ir iškabų lenteles – taip jis siekė užsidirbti pinigų mokslams Paryžiuje.

Iš Prancūzijos jis grįžo 1906 metais jau kaip vertinamas medalių kūrėjas, kuriam priklauso daugiau nei 70 medalių iš iškabų lentelių autorystė. Buvo surengta jo darbų paroda. 1908 metais jo buvo paprašyta sukurti Panamos kanalo apdovanojimo medalį su prezidento Theodore‘o Roosevelto atvaizdu. Kai prezidentas pozavo medaliui, V. D. Brenneris pasiūlė jam idėją A. Lincolno atminimą įamžinti monetoje. T. Rooseveltui padarė didelį įspūdį meistro darbas ir jis davė nurodymą sukurti monetą su A. Lincolno atvaizdu.