Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos informavo 2011 metais gavusi 106 pranešimus dėl 148 užsienyje esančių vaikų, kurių asmens, turto apsaugos, globos, teisinių santykių su tėvais ir kiti klausimai buvo susiję su Lietuva ar jiems reikėjo taikyti apsaugos priemones. 2010 m. tokių pranešimų buvo 58.

Daugiausia pranešimų (41) gauta dėl 10–14 metų lietuvių vaikų, esančių Jungtinėje Karalystėje bei Ispanijoje. Taip pat domėtasi dėl lietuvaičių vaikų, esančių Airijoje, Australijoje, Belgijoje, Graikijoje, Rusijoje, Uzbekistane ir kitose valstybėse (iš viso 24 šalyse).

Pasak tarnybos, daugiausia būta atvejų, kai tėvai netinkamai prižiūrėjo vaikus, todėl užsienio valstybių kompetentingos institucijos turėjo imtis pastarųjų teisių apsaugos priemonių. Jos, siekdamos priimti sprendimą dėl tolesnės tokių vaikų globos, kreipėsi į Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybą su prašymais pateikti informaciją apie šeimos gyvenimo Lietuvoje laikotarpį, artimuosius giminaičius, galinčius pasirūpinti vaikais, jei jiems nebūtų galimybės toliau augti biologinėje šeimoje.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė teigia, kad padažnėjęs užsienio institucijų kreipimasis rodo, kad išvykusios į kitas valstybes lietuvių šeimos ne visada žino, kad daugelyje šalių, skirtingai nei Lietuvoje, vieno vaiko iki tam tikro amžiaus palikti negalima.

"Socialinės tarnybos, gavusios pranešimą apie mažamečius vaikus, kuriems gali grėsti pavojus, pavyzdžiui, ne tik dėl smurto prieš atžalas, bet ir suaugusiųjų išgertuvių ar barnių, tiesiog paima vaikus. Jų susigrąžinimas būna sunkus ir ilgai trunkantis. Taigi išvykstančioms iš Lietuvos šeimoms siūlytume pasidomėti valstybės, į kurią ketinama išvykti, teisine baze bei galiojančia praktika vaiko teisių apsaugos srityje. Dažnai užsienio valstybių teisės aktai yra griežtesni nei Lietuvos", - teigia O.Tarvydienė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2010–2011 metais gyventojų Lietuvoje sumažėjo 84,4 tūkst., iš kurių trečdalį (25,4 tūkst.) sudarė vaikai.