Šiuos bei kitus užsienio lietuviams aktualius klausimus antradienį ir trečiadienį Klaipėdoje aptaria PLB kraštų lietuvių bendruomenių pirmininkai, susirinkę į kasmetinį suvažiavimą.

„Pirmoje suvažiavimo dienoje buvo šnekama apie (dvigubą) pilietybę. PLB pozicija yra ta, kad referendumas neišspręs problemos, ji liks nustumta metų metams. Mes norime, kad ji būtų sprendžiama teisiniu būdu - klausimas lieka seimūnų rankose, mums pažadėta, kad prieš teikdami įstatymo pakeitimą bus tariamasi su PLB. Dabar situacija tokia, kad vaikai, kurie po 1990-ųjų gimė užsienyje ir kurių tėvai nebeturi pilietybės, niekada nebebus lietuviai“, - BNS sakė ji.

Anot D.Henkės, gan pasyviai vykę Europos parlamento ir Prezidento rinkimai dar kartą parodė, kad reikia ieškoti sprendimų, kaip pritraukti daugiau rinkėjų užsienyje. Anot jos, realiausia išeitis galėtų būti elektroninio balsavimo įteisinimas.

„Pažiūrėjome rinkimų, kurie dabar vyko, rezultatus. Supratome, kad elektroninis balsavimas turėtų išspręsti galėtų išspręsti rinkėjų, t.y. po pasaulį išsimėčiusių lietuvių, gausumo problemą. Kitos šalys, pavyzdžiui Estija, tai jau turi, galėtumėme pasižvalgyti į kaimynus. Reikėtų žiūrėti, kaip toje globalioje Lietuvoje galėtumėme dirbti su globaliomis priemonėmis“, - sakė ji.

Suvažiavime, PLB atstovės teigimu, svarstomas ir siekis turėti PLB atstovą Seime. Tam, anot jos, reikėtų keisti įstatymus steigiant užsienio lietuviams skirtą rinkimų apygardą.

D.Henkė tvirtino, kad PLB kraštų bendruomenių pirmininkai trečiadienį taip pat aptars pasiruošimą PLB 15-ąjam Seimui, kuris vyks kitąmet Vilniuje liepos 14-17 dienomis.

„Tai - mūsų pagrindinis renginys, todėl dabar norime pasišnekėti, kokios bus temos, kaip prijungti mūsų jaunimą, kaip galėsime bendrai spręsti pasaulio lietuvių problemas. Bus renkama ir nauja PLB valdyba, peržiūrėsime, kokie mūsų tolimesni tikslai“, -sakė ji.

D.Henke tvirtino, kad susitikime dalyvauja PLB atstovai iš 26 valstybių.

Iš viso PLB vienija lietuvių bendruomenes 41 pasaulio valstybėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)