Nedideliame Playa del Duque miestelyje, vietinių pašaipiai vaidinamame turtuolių rezervatu, nekilnojamojo turto agente ir teisininke dirbanti lietuvė žemyninės Europos gyventojams padeda įsigyti namus. Merginos dėka prabangius būstus Tenerifėje surado Belgijos, Olandijos, Italijos, Prancūzijos, Rusijos, Ukrainos turtuoliai. Ten apgyvendino ji ir kelis lietuvius. Tačiau pavardžių garsiai ištarti negali – tokia klientų valia.

Salą atrado dar studijuodama

Viktorija sako, kad Tenerifę pirmąkart atrado prieš šešerius metus, studijuodama Belgijos universitete. Tuomet jai draugė pasiūlė vasarą praleisti Kanaruose. Sala jaunai merginai paliko didelį įspūdį, todėl ji pabaigusi magistro studijas nutarė ją aplankyti dar kartą.

„Atvykėliui čia šiltnamio sąlygos. Adaptuojasi visi!“ - neabejodama aiškina Viktorija. Ji sako, kad ne tik ispanų kalbos, kurią ji išmoko per pusmetį, paprastumas, bet ir vietinių gyventojų požiūris į emigrantus jai paliko didelį įspūdį. Mergina mano, kad Tenerifėje, palyginus su Anglija, į užsieniečius žiūrima kur kas palankiau, todėl šioje saloje jie jaučiasi laukiami.

Tiesa, kvalifikuoti darbai ant kiekvieno kampo nesimėto, nereikėtų tikėtis per porą dienų sulaukti svajonių pasiūlymo. „Jam reikia subręsti“, - tikina lietuvė. Ji teigia, kad tik atvykusi į salą įsidarbino viešbutyje, ir po metų darbo suprato, kad saloje nori likti ilgiau.

Lietuvė – vienintelė Tenerifėje rusiškai kalbanti teisininkė

Viktorija Diglytė
Dabar Viktorija, dirbanti teisininke ir nekilnojamo turto agente, išduoda, kad Tenerifėje trūksta teisininkų, ypač kalbančių rusiškai. Lietuvė tikina, kad šiuo ji yra vienintelė rusiškai kalbanti teisininkė visoje saloje. Rusų kalba – didelis privalumas, kadangi egzotiškame kampelyje yra labai daug rusų.

Tenerifės turizmo departamentas skaičiuoja, kad pastaraisiais metais šią salą itin pamėgo rytų europiečiai, jų atvyksta kone penkis kartus daugiau nei 2010-iais. Ypač sujudo emigrantai iš Rusijos bei Ukrainos.

Vis dėlto Viktorija tikina, kad abi profesijos jai atneša maždaug vienodą uždarbį, pridurdama, kad šiuo metu daugiausiai dirba civilinės ir administracinės teisės srityje.

Žiema – pats darbymetis

„Šią salą renkasi turtingi emigrantai. Dirbti atvažiuoja vos keletas žmonių... Tad kai prasidėjo šitas bumas, negalėjau nesiimti tokios pelningos veiklos. Juk tai lengvai pasiekiami pinigai“, - savo atsiradimą nekilnojamo turto rinkoje aiškina mergina. Anot jos, gauti darbą šioje srityje padėjo užsienio kalbų mokėjimas. Emigrantė be gimtosios lietuvių kalbos gali susikalbėti rusiškai, angliškai, ispaniškai ir šiek tiek vokiškai. Negana to, jai pravertė ir aukštojo mokslo diplomas.

Vos prieš mėnesį, vasario pradžioje, Viktorija ir kiti Tenerifėje dirbantys nekilnojamojo turto agentai išgyveno aukso amžių. Anot jos, žiema – pats darbymetis, kuomet dirbama su pačiais geriausiais klientais. Emigrantės žodžiais, jei per dieną į biurą ateina penki klientai, reiškia, kad „du su puse tikrai pirks“. Tiesa, lietuvė siūlo ne tik pirkti, bet ir išsinuomoti būstą.

Kai įmonėje buvo dalijamos teritorijos, kuriose agentams teks dirbti, Viktorija siekė prabangiausios. Emigrantė gavo tai, ko norėjo: Playa del Duque – vos poros gatvelių miestelis, tačiau visi, kurie jame gali apsistoti, yra neabejotinai turtingi. „Man tikrai sekasi! Bet negalvokite, kad pati tapau milijoniere. Dar ne“, - atvirauja Viktorija.

Rusai turtingiausi, bet kartu ir įžūliausi

Viktorija Diglytė
Mažas miestelis turi net vietinį multimilijonierių. Milžiniškos vilos ant jūros kranto jam neužteko. Penkių namų komplekso su atskiru parku jis irgi nenorėjo. Todėl legendomis apipintas turtuolis gyvenimui pasirinko tikrą pilį ant kalno, kuri turi gynybinę sieną, milžiniškus vartus, apžvalgos aikšteles ir net – specialią malūnsparnio nusileidimo zoną.

Visai šalia namus turi ne viena gerai žinoma asmenybė. Viktorija savo akimis matė garsių aktorių, televizijos laidų vedėjų, sportininkų.

Lietuvė arogantiškiausiais klientais vadina rusus, kurie, beje, yra ir stambiausi pirkėjai. Emigrantė juokauja, kad Tenerifė greit virs antra Rusija. „Jeigu normalūs žmonės, aš visada stengiuosi normaliai. Šitame versle yra žmonių, su kuriais sunku. Jie arogantiški. Rusai pripratę prie dėmesio“, - aiškina ji.

Tuo tarpu mūsų tautiečiai Tenerifėje nekilnojamąjį turtą įsigyja retai. „Bet jeigu jau perka, tai brangiai“, - neslepia Viktorija, girdėjusi, kad lietuviai yra įsigiję būstą, kainavusį milijoną eurų. Nekilnojamojo turto agentė pastebėjo, kad lietuviai visada dėmesį atkreipia į pastato kokybę. Taip pat ji pridūrė, kad Lietuvoje statiniai yra kokybiškesni.

Artimiausiu metu į Lietuvą grįžti neketina

„Paskatinkit jaunus žmones bent trumpam čia atvažiuoti! Jų labai trūksta Tenerifėje. Tegu nebijo – darbą tikrai suras“, - prašo paskelbti lietuvė. Pasak jos, jei moki užsienio kalbų ir turi profesiją, darbą susirasti sunku nebus.

Tačiau mergina įspėja: „Negalvokite, kad kurortuose nereikia dirbti! Vadovai čia irgi reiklūs.“ Pasak jos, Tenerifėje dirbti reikia daug. Pavyzdžiui, per parą ji vidutiniškai dirba 10 valandų. Tačiau darbas nevargina, kadangi aplink malonūs žmonės, kurie sugeba palaikyti gerą nuotaiką.

Taip pat emigrantė priduria, kad salos gyventojai kur kas labiau atsipalaidavę nei lietuviai. Jos manymu, kaip ir visoje Ispanijoje, Kanarų salose vietiniai mėgsta darbus atidėlioti paskutinei dienai.

Ieškodama namų turtingiesiems, Viktorija svajonių būstą rado ir sau. Tiesa, milijonų į jį neinvestavo.

„Kol kas esu paprasta mergaitė iš kukliosios Lietuvėlės. Po metų gal jau bus kitaip“, - kalba ji.

Gimtinėje mergina lankosi itin retai – kartą per dvejus metus. Ji neslepia, kad nuo Lietuvos atitrūko. Viktorija sako, kad į tėvynę grįžti kol kas neketina, tačiau ar jos norai vėliau nepasikeis, ji prognozuoti nesiima.

Net dėl didesnio atlyginimo karjeros Vilniuje dabar pradėti lietuvė nenorėtų. „Tapau priklausoma nuo saulės“, - juokauja Viktorija. Ji išduoda, kad Tenerifėje ją laiko ne pinigai – kur kas svarbiau šiltas klimatas ir malonūs žmonės.