Darbo vietų – apstu

Žemės ūkis Škotijai labai svarbus. Čia išnaudojamas kiekvienas žemės lopinėlis: pievose ganosi avys ir karvės, plyti braškių, morkų, žirnių, agurkų ir kitų gėrybių plantacijos. Tad darbo vietų jaunimui – apstu.

Vietinio škoto tarp paprastų žemės ūkio darbininkų nesutiksi – jie turi savo ūkius arba kitą, geriau mokamą ir lengvesnį darbą. Vidurio ir Rytų Europos šalių gyventojai (lenkai, lietuviai, čekai, ukrainiečiai, rumunai, bulgarai) tiesiog okupavo Škotijos laukus. Dauguma jų – studentai. Žemės ūkio darbus dažniausiai renkasi prasčiau mokantieji anglų kalbą arba tie, kurie jau ne pirmą kartą ten važiuoja ir tiksliai žino, kuriose fermose apsimoka triūsti. Lietuviai Škotijoje – dažni svečiai, darbdaviai juos vertina kaip atsakingus ir vienus iš kruopščiausiai dirbančių žmonių.

Dirba ir... neuždirba

Žemės ūkio darbininkai už valandą gauna vidutiniškai 5,35 svaro sterlingų (26,75 lito), o už kiekvieną viršvalandį primokama po 8 svarus sterlingų (apie 40 litų). Tačiau įvairiose fermose atlyginimas gali skirtis. Darbo truk-mė taip pat ne vienoda – nuo 8 iki 12 ar daugiau valandų per parą.

Vienose fermose darbas valandinis ir darbininkas tiksliai žino, kiek svarų sterlingų už valandą gaus. Kitur nustatomas privalomas per dieną atlikti darbo limitas (pavyzdžiui, pririnkti mažiausiai 20 kg braškių). Taip dirbti paprastai būna sunkiau. Ypač sunku naujokams, kurie dažnai neįveikia šių normatyvų ir dėl to uždirba mažiau. Kartais atlyginimas būna toks menkas, kad jo nepakanka net būtiniausioms išlaidoms – maistui, kambario nuomai.

Gyvena ir palapinėse

Žemės ūkyje besidarbuojantys darbininkai dažniausiai įkurdinami kilnojamuosiuose namukuose po 3–5 žmones. Tokio namuko viduje kartais būna įrengta virtuvėlė su dujine virykle, šaldytuvu, tualetas, dušas ir net skalbyklė. Tačiau ne kiekvienas gali džiaugtis tokia „prabanga“ – kai kuriose fermose bendra virtuve priversti dalytis apie 100 darbininkų. Laisvalaikiui paprastai skiriamos atskiros patalpos – nedideliame angare galima žaisti stalo tenisą, smiginį ar mėtyti krepšinio kamuolį. Tačiau dažnai į numatytą darbo vietą vykstantis žmogus iš anksto nežino, kas jo laukia. Darbdavių žadėtos geros gyvenimo sąlygos, kaip vėliau paaiškėja, taip ir lieka pažadais. Būna, kad kilnojamųjų namų miestelyje išdygsta palapinių. Jose gyvena tie, kuriems vietų namukuose paprasčiausiai neliko.

Tačiau kentėti nėra jokio reikalo – bet kuriuo metu galima mesti lūkesčių nepateisinusį darbą arba pasiieškoti jo kitame Škotijos ūkyje.