Baigusi smuiko specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), prieš aštuonerius metus J. Okruško išvyko studijuoti į Bostono universitetą. Ją mokytis į JAV pasikvietė Bostono universitete dėstanti išeivė iš Lietuvos smuikininkė Danutė Pomerancaitė-Mazurkevich. Ši lankėsi Nacionalinėje Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje ir išgirdo Juliją grojant.

Bostone J. Okruško įgijo magistro laipsnį bei gavo atlikėjos diplomą. „Labai geri dėstytojai, įkvepiantys žmonės, didelis dėmesys skiriamas orkestrui, kamerinei muzikai. Konkurencijos universitete nėra – nepaisant varžybų dėl konkursų, darbo ir pinigų, daug palaikymo, draugiškumo. Tai skyrėsi nuo atmosferos Lietuvoje. Susipažinau su keletu žmonių ir taip įsteigėme styginių kvartetą“, – apie studijas Bostone pasakoja J. Okruško.

„New England String Quartet“ vadu pavadintas kvartetas groja šiuolaikinę akademinę muziką. Kvartetą globoja visame pasaulyje žinomas Harvardo universitetas – ketveriukė Harvardo studentus moko atlikimo meno.

Bostono televizijoje „Comcast/RCN 3“ su kvartetu J. Okruško sukūrė laidą „Intermezzo“. Laidose rodomas orkestro ir studentų grojimas, interviu su kompozitoriais.

Kvartetas per pastaruosius dvejus metus su „Parma Recordings“ ir „Navona Records“ įrašų kompanija išleido tris diskus: „Quadrants: Modern String Quartets“, „Allusions“ ir „Perceptions: Points of View for Small Ensemble“. Kvartetas koncertuose groja įvairią muziką.

Holivudo apdovanojimai – aukščiausias įvertinimas karjeroje

Vis dėlto pagrindine veikla J. Okruško vadina neklasikinę muziką. Pradėjusi kurti neklasikinę muziką, kompozitorė pajuto, kad gali save išreikšti kitaip.

„Sukūriau savotišką muzikinį stilių – smuiku groju fantasy muziką. Ją pati rašau, orkestruoju. Šįmet, įkvėpta filmų ir videožaidimų muzikos, išleidau savo plokštelę „Legends: Fantasy Violin“, – teigė J. Okruško.

Didžiulė sėkmė smuikininkę ir kompozitorę aplankė prieš dvi savaites vykusiuose „Hollywood Music in Media Awards“ (Holivudo media muzikos) apdovanojimuose. Juose varžosi filmų, televizijos ir videožaidimų muzika.

Šiuose apdovanojimuose nominuoti net trys takeliai iš plokštelės „Legends: Fantasy Violin“: klasikinės, instrumentinės ir naujojo amžiaus muzikos kategorijose. Nors nė vienas kūrinys nelaimėjo pagrindinio prizo, vien nominavimas šiems apdovanojimams vertinamas kaip itin aukštas kūrėjo įvertinimas.

„Pasijutau labai gerai. Neklasikinės muzikos srityje tai yra aukščiausias pasiekimas karjeroje. Klasikinėje muzikoje didžiausias pasiekimas Harvardas“, – sako J. Okruško.

Įdomu tai, kad diskas išleistas naudojantis „Kickstarter“ platforma – diskui suaukojo žmonės. Platformos idėja tokia: aprašai projektą, žmonės su juo susipažįsta ir norintys paremia. Lietuvei paaukojo per 400 žmonių iš viso pasaulio, surinkta suma siekė 10 tūkst. dolerių, nors būtų užtekę 5000 dolerių.

Rugsėjį išleistą diską galima įsigyti internetu – per „iTunes“, „Amazon“, „Bandcamp“ ir „CDBaby“. Muzikantė jau ruošia naują diską, kuris orientuosis į viduramžių legendas ir karaliaus Artūro laikų įkvėptą muziką. Gruodį turėtų pasirodyti naujas singlas „Excalibur“ – tai bus įžanga į planuojamą naująjį albumą.

J. Okruško sako, kad diskas „Legends: Fantasy Violin“ sutiktas palankiai. Kartu su lietuve, jį kovą Bostone gyvai atliks „Claflin Hill Symphony“ orkestras ir choras „New World Chorale“. Gali būti, kad albumą išgirs ir Lietuvos muzikos gerbėjai.

Su fortepijonu žaidė nuo vaikystės

J. Okruško JAV gyvena jau beveik 8 metus. Lietuvoje liko jos tėvai. Tėtis Sergejus Okruško – žinomas pianistas, LMTA profesorius. Mama Natalija – smuikininkė, dėsto Vilniaus Balio Dvariono muzikos mokykloje. Sesuo Nadia studijuoja fortepijoną Sankt Peterburgo konservatorijoje.

J. Okruško klasikinę muziką groja nuo 6-erių. „Kai kiekviename kambaryje stovi fortepijonai, pradedi jais žaisti. Seneliai irgi muzikantai, tad groti fortepijonu pradėjau ketverių su puse, pamokė senelis, o paskui močiutė pradėjo mokyti groti smuiku. Vėliau mama sėdėjo kiekvienoje smuiko pamokoje ir labai padėjo“, – kalbėjo pašnekovė.

Muzikė prisipažįsta: pirmus metus pritapti JAV nebuvo lengva. Vėliau pavyko peržengti kalbos barjerą, priprasti prie amerikietiško humoro, Bostono dydžio. Dirbti kūrėjai reikia daug: darbo diena trunka nuo pusės devynių ryto iki dvejų nakties.

„Dabar jaučiuosi labai gerai pritapusi, aplinka man tinka. Atrodo, kad galėčiau čia gyventi visą gyvenimą“, – sakė už amerikiečio gitaristo ištekėjusi smuikininkė. Su būsimu vyru lietuvė susipažino atėjusį į atranką groti jo grupėje.

„JAV galimybių daugiau. Tačiau ne dėl to, kad čia daugiau laisvų vietų. Vietų mažai, konkurencija didžiulė – jei nori patekti į orkestrą, į vieną vietą gali pretenduoti 300 žmonių. Bet jei nori įkurti savo orkestrą, ne tik nebus jokių kliūčių, bet ir sulauksi pagalbos. Todėl gali kurti darbo vietas“, – pasakojo J. Okruško. Jos nuomone, JAV muzikantai gyvena geriau nei Lietuvoje: štai ir ji susikūrė darbo vietą, sėkmingai dirba ir gali save išlaikyti.

„Tačiau esu tikra, kad jei Lietuvoje daryčiau tą patį, rezultatas būtų toks pat. Tik be išsilavinimo Lietuvoje būtų sunkiau sužinoti, kaip kurti verslą, muzikines institucijas. JAV daugybė tokių pavyzdžių. Muzikantams nėra laiko tirti rinką, jiems reikia groti po keliolika valandų per dieną“, – kalbėjo muzikantė.

Ateitį J. Okruško sieja su neklasikine muzika: per apdovanojimus užmezgusi pažinčių Holivude, ji galvoja rašyti muziką video žaidimams ir filmams.

Baigusi LMTA, J. Okruško kurį laiką grojo orkestre „Kremerata Baltica“, kartą teko groti ir Lietuvos valstybiniame simfoniniame orkestre. Muzikė buvo pripažinta ir dar prieš išvykdama į JAV. Jos pasiekimai:

1997 m. - tarptautinis W. A. Mocarto konkursas (Ryga, Latvija);
tarptautinis B. Dvariono konkursas (Vilnius, Lietuva);
1998 m. - tarptautinis Berlingske Tidende konkursas (Kopenhaga, Danija);
1999 m. - respublikinis J. Fledzinskio konkursas (Vilnius, Lietuva);
2000 m. - respublikinis kamerinės muzikos konkursas „Pavasario sonata“ (Vilnius, Lietuva);
tarptautinis B. Dvariono konkursas (Vilnius, Lietuva);
2001 m. - tarptautinis J. Heifetzo konkursas - specialus prizas (Vilnius, Lietuva);
2001 m. - tarptautinis A. Glazounovo konkursas (Paryžius, Prancūzija);
2002 m. - V. Landsbergio stipendija ir pasirodymas su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru Kongresų rūmuose (Vilnius, Lietuva);
2003 m. - dalyvavimas International Holland Music Sessions festivalyje (Olandija);
2006 m. - tarptautinis J .S. Bacho konkursas - Grand Prix (Bostonas, JAV).

J. Okruško yra koncertavusi Rusijoje, Estijoje, Latvijoje, Danijoje, Olandijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Turkijoje ir JAV.