Tos pačios dienos vakarą į Niujorko gatves pažiro tūkstančiai teismo sprendimu besidžiaugiančių Niujorko gyventojų, o gėjų ir lesbiečių barai nesutalpino visų lankytojų.

JAV Aukščiausiojo teismo sprendimo nekantriai laukė ne tik milijonai JAV gėjų ir lesbiečių, tačiau ir savo pavardės skelbti nenorėjusi lietuvė Reda bei jos sužadėtinė amerikietė Monica. Prieš trejus metus magistro studijuoti į Niujorką atvykusi Reda studijų metais susipažino su savo būsima žmona Monica. Po beveik dviejų draugystės metų moterys atsidūrė nepavydėtinoje situacijoje: Redos viza būtų nustojusi galioti spalį ir jai būtų tekę palikti tiek savo partnerę, tiek Niujorke susikurtą gyvenimą. Nors apie santuoką pora galvojo jau kurį laiką, bet laukiama teismo nutartis paskatino tuoktis anksčiau – teigiamas sprendimas tos pačios lyties sutuoktiniui leistų pasilikti šalyje ir gauti leidimą nuolat gyventi ir dirbti valstijose.

„Pastaruosius kelis mėnesius praleidome visiškoje nežinioje, labai nerimavome dėl ateities, vis svarstėme, ką darysime, jeigu teismo verdiktas bus mums nepalankus. Monica dirba grafikos dizainere, mėgsta savo darbą ir nenori palikti šalies. Man Niujorkas tapo namais, atlieku praktiką labai dinamiškame nevyriausybiniame sektoriuje ir į homofobišką Lietuvą niekada nenorėčiau sugrįžti gyventi. Tačiau egzistavo tas nelemtas įstatymas, draudžiantis mūsų būsimą santuoką pripažinti federaliniu lygmeniu ir tuo pačiu man gauti leidimą nuolat gyventi ir dirbti JAV“, – pasakojo lietuvė.

Po teigiamo teismo sprendimo, kurį pora sutiko negalėdamos sulaikyti džiaugsmo ašarų, Reda ir Monica sako lengviau atsidususios: po vestuvių, kurias planuoja atšvęsti liepos 27 dieną, moterys nevažiuos medaus mėnesio, bet iš karto imsis pildyti reikiamus dokumentus, kad Reda galėtų likti JAV.

„Nors nesu JAV pilietė, tačiau kartais pagalvoju, kad norėčiau ja tapti. Atrodo, kad šioje šalyje vyksta pokyčiai, žmonės supranta, kad meilė tarp tos pačios lyties žmonių niekuo nesiskiria tarp moters ir vyro meilės. Tai įkvepia, norisi kurti ir būti dalimi tokios bendruomenės“, – džiaugėsi Reda.

Niujorke – šventė

Džiaugsmo ašaras sakė sunkiai sulaikiusi ir trečiadienį prie istorinio „Stonewall“ gėjų baro, kuriame, po 1969 m. įvykusių riaušių su policija, prasidėjo LGBT teisių judėjimas, sutikta amerikietė Erin. Mergina, apie teigiamą teismo sprendimą išgirdusi tos pačios dienos rytą darbe, sakė, kad nors sprendimas nebuvo netikėtas, tačiau buvo sunku valdyti emocijas ir nepravirkti bendradarbių akivaizdoje. Vos teismui paskelbus istoriniu laikomą sprendimą, Erin mobilus telefonas nenurimo visą dieną – draugai ir artimieji jai siuntė sveikinimo žinutes.

Istorinis „Stone Wall“ gėjų baras Niujorke
„Nors man dar tik 24 m. ir tuoktis šiek tiek ankstoka, tačiau neabejoju, kad ateityje būtinai tai padarysiu. Bus gera žinoti, kad mano santuoka nelaikoma antrarūše“, – džiūgavo Erin. Kartu su mergina švęsti atėjo ir Kenas, Mike'as bei Heyden.

Paklausti, ar tai, kad prie baro susirinkę daug jaunimo ir mažiau vyresnio amžiaus žmonių, reiškia, kad vyresnieji ne tokie palankūs tos pačios lyties santuokoms, jaunuoliai sakė, kad iš dalies tai tiesa: „Vyresnieji yra šiek tiek konservatyvesni, bet mes, manau, juos įkvepiame, savo pavyzdžiu rodome, kad gali būti kitaip ir jie po truputį supranta, kad tos pačios lyties santuokos yra visiškai normalu“, – grupelės mintis reziumavo Kenas.

Už keletos žingsnių, įsispraudę į minią, bučiavosi gėjų pora Gabrielis ir Robertas. Pora, kartu praleidusi dvejus metus, apie santuoką sakė dar negalvojantys, tačiau teismo sprendimas juos taip pat be galo nudžiuginęs: „Tokiomis akimirkomis didžiuojuosi Amerika. Esame šalis, kuri nestovi vietoje ir eina į priekį. Prieš keturiasdešimt metų homoseksualūs žmonės buvo suiminėjami vien todėl, kad išdrįso mylėti. Šiandien teismas pasakė, kad tokia meilė niekuo neblogesnė nei heteroseksualų. Kaip gali tuo nesidžiaugti?“, – sakė Gabriel.

Istoriniam sprendimui pastūmėjo senutė iš Niujorko

Aukščiausiąjį teismą svarstyti, ar draudimas pripažinti tos pačios lyties santuokas lygiavertes heteroseksualioms neprieštarauja Konstitucijai, privertė beveik devyniasdešimties sulaukusi Edith Windsor iš Manhatano. Sunkiai girdinti, tačiau guvi, aštraus proto ir charizmatiška niujorkietė prieš ketverius metus patyrė širdies smūgį mirus Thea – moteriai, su kuria ji kartu praleido 42 metus. Atsigaudama ligoninėje E. Windsor sužinojo dar vieną ją šokiravusią naujieną: įstatymiškai ji ir Thea - tik geros draugės. Nors moterys susituokė dar 2007 m. Kanadoje, tačiau paveldėdama kartu užgyventą turtą, E. Windsor privalėsianti sumokėti beveik 400 tūkst. siekiantį paveldėjimo mokestį.

Niujorke gėjai ir lesbietės švenčia teismo spendimą
Kaip pati E. Windsor sakė JAV spaudai, tokia naujiena ją nepaprastai supykdė, nes, mirus vienam heteroseksualios poros partneriui, JAV našliai atleidžiami nuo paveldėjimo mokesčių. Daugybę metų programuotoja IBM dirbusi moteris teigė, jog pasijautė privalanti sumokėti mokestį už jai brangiausio žmogaus mirtį. Taip prasidėjo ketverius metus trukęs teismų maratonas, pasibaigęs jai ir LGBT bendruomenei palankiu Aukščiausiojo sprendimu.

Trečiadienį JAV Aukščiausiasis teismas taip pat priėmė palankų sprendimą ir kitoje LGBT teisių byloje. Prieš penkerius metus Kalifornijos valstijos Konstitucijoje įtvirtintas draudimas tuoktis tos pačios lyties asmenims pripažintas prieštaraujančiu valstybės pagrindiniam šalies įstatymui.

Oponentai žada Konstitucijos pataisas

Teismo sprendimai dėl tos pačios lyties santuokų komentatorių lyginami su JAV pilietinių teisių judėjimu šešiasdešimtaisiais, kai rasiškai segreguota šalis suteikė vienodas teises juodaodžiams JAV gyventojams.

Tačiau tos pačios lyties santuokų oponentai rankų nenuleidžia ir sako, kad kova dar nesibaigė. Dar prieš teismo sprendimą Peteris Spriggas iš „Family Research Council“ – vienos tiek politiškai, tiek finansiškai įtakingiausių nevyriausybinių organizacijų, pasisakančių prieš tos pačios lyties santuokas – atstovas teigė organizuosiantis koaliciją su kitomis dešiniosiomis organizacijomis Konstitucijos pataisoms priimti, kurios draustų vienalytes sąjungas.

Šiuo metu beveik 60 proc. JAV gyventojų pritaria tos pačios lyties santuokoms.