Apkeliavęs nemažai šalių, Nerijus prieš kelerius metus įsikūrė Amerikoje ir šiuo metu gyvena Niujorke.

– Kada pirmą kartą išvykai iš Lietuvos ir kodėl nusprendei nebegrįžti?

– Visų pirma, norėčiau pabrėžti, jog nesu ekonominis emigrantas. Lietuva man tikrai suteikė viską, ko gali norėti jaunas profesionalas: dirbau perspektyvų darbą tarptautinėje kompanijoje, studijavau magistrantūrą ISM vadybos ir Ekonomikos universitete. Iš Lietuvos išvykau vedamas smalsumo pažinti pasaulį ir taip gerai apmokamą darbą iškeičiau į menkai apmokamą stažuotę kompanijoje “Kuehne + Nagel Inc”.

– Gyveni Niujorke – mieste, kuris daugybei žmonių pažįstamas tik iš televizoriaus ekrano. Koks buvo tavo susikurtas šio miesto įvaizdis ir kokia tikrovė tave pasitiko?

– Aš visada svajojau bent keletą metų pagyventi Niujorke – šis miestas mane traukė lyg magnetas. Prieš čia atvykdamas Niujorką įsivaizdavau maždaug taip: neribotos karjeros galimybės, miestas, kuris niekada nemiega, nedraugiški ir visuomet skubantys žmonės, kultūros sostinė. Bet viskas čia yra kiek kitaip. Niujorkas nėra toks didelis kaip atrodo, žmonės yra draugiški, tačiau, kaip ir įsivaizdavau, nuolatos skuba, nes labai daug dirba. 

Labiausiai mane nustebino tai, kad net Niujorke gana dažnai sutinku pažįstamų žmonių. Tada supranti, jog pasaulis tikrai labai mažas. Tai pat nustebau, kad čia labai daug jaunų ir vienišų žmonių – greičiausiai dėl viso yra kaltas intensyvus gyvenimo būdas ir nuolatinis skubėjimas.   

Vienas iš dalykų, kuris šokiravo mane – tai butų nuomos kainos – Manhetene dviejų kambarių buto nuoma sename name gali siekti net 10 tūkstančių litų per mėnesį. 

– Ir tu pats turbūt miegi nelabai daug. Kiekvieną dieną dirbi po 10-12val. Kaip pailsi nuo tokio įtempto gyvenimo ritmo?

– Mėgstu gan aktyvų sportą – važinėju kalnų dviračiu, bėgioju, slidinėju. Artimiausiu metu planuoju kopti į Rainier kalną Vašingtono valstijoje netoli Seatlo. Mėgstu keliauti – didžiausią įspūdį man paliko Barselonos architektūra ir Paryžiaus stilius. Artimiausiu metu darbo reikalais vyksiu į Indiją, Singapūrą bei Kiniją. Geriausias poilsis dabar būtų pora savaičių, praleistų Lietuvoje.

– Ar tenka bendrauti su išeivijoje gyvenančiais lietuviais? Kokia lietuvių Niujorke bendruomenė?

– Niujorke gyvena nemažai išeivių iš Lietuvos ir lietuvių bendruomenė čia yra labai stipri. Deja, dirbant 10-12 valandų per dieną (Niujorke tai yra normalu), neturiu galimybės dalyvauti lietuvių bendruomenės veikloje.

– Ką vietiniai žino apie Lietuvą ir lietuvius? Ar savo geografijos neišmanymu garsėjantys amerikiečiai žino, kur yra mūsų šalis? 

– Žymiausi Amerikoje, žinoma, yra mūsų krepšininkai. Taip pat daugelis pamena ir Artūrą Zuoką, kuomet jis tanku pervažiavo „Mercedesą“.

Lietuviai čia garsėja kaip išsilavinę, sunkiai dirbantys ir patikimi žmonės. Vien Atlantos padalinyje mūsų kompanijos stažavosi aštuoni lietuviai, iš kurių trys gavo darbo vizas.   

Kadangi aš dirbu logistikos srityje, mane supantys žmonės puikiai išmano geografiją. Tiesa, pamenu vieną kuriozišką situaciją, kuomet amerikietis paklausė, iš kur aš, ir išgirdęs atsakymą „Lietuva” patvirtino, jog yra daug girdėjęs apie šį miestą Oregono valstijoje.

Vienas kolega neseniai mane nustebino papasakojęs, jog skaito Juozo Baltušio ir Mykolo Sluckio pokario kūrinius. Jis liko sužavėtas mūsų tautos stiprybe ir pakantumu.

– Ko palinkėtum ir ką patartum į Ameriką susiruošusiems tautiečiams?

– Siekite savo svajonės, kad ir kokia ji būtų. Jei norite atvažiuoti čia tik užsidirbti pinigų - nei Amerika, nei kita šalis jums laimės tikrai neatneš. Daug žmonių čia įgyvendina savo svajones, tačiau daug žmonių laimingai gyvena ir Lietuvoje – viskas priklauso nuo konkretaus individo ir jo svajonių. Galbūt Amerikoje ir galima uždirbti daugiau, tačiau dažniausiai šeima lieka toli už Atlanto. Aš pats šiemet planuoju važiuoti į Lietuvą aplankyti artimųjų – gyvendamas čia jų pasiilgstu labiausiai.

Labiausiai erzinantys dalykai čia yra prasta sveikatos apsaugos sistema ir per mažai atostogų.

– Papasakok apie savo karjerą Amerikoje?

– 2009 metais atvykau į Atlantą, kur pradėjau savo karjerą „Kuehne + Nagel Inc.“ kompanijoje. Stažuotės metu supratau, kad kompanijoje labai reikalingas kainodaros departamentas („Pricing Department”), tad savo idėją pristačiau regiono vadovui ir jau po kelių dienų gavau darbo pasiūlymą: per dvejus metus sukurti kainodaros padalinį. 2013 metais mano komandoje jau dirbo 7 žmonės ir mes buvome atsakingi už viso regiono (10 įmonės filialų) jūrų transporto kainodarą. 2013 metų pradžioje buvau pakviestas dirbti į Šiaurės Amerikos Corporate Headquarters. Šiuo metu esu atsakingas už visos šalies kainodarą kroviniams iš Azijos į JAV. Kasdien dalyvaujame konkursuose, kurių vertė dažnai siekia šimtus milijonų dolerių.

– Ko reikia, jog padarytum karjerą įmonėje tokioje, kokioje dirbi pats?

– Reikia atkakliai siekti savo tikslo ir viskas pasiseks! Svarbiausia nenuleisti rankų, kai jau atrodo, kad nieko gero neišeis. Galbūt ir naiviai nuskambės, bet tikiu, jog svajonės padeda pasiekti tikslų. Svajodamas tarsi nusipieši savo ateitį.

– Nuo vaikystės daugumai yra „kalamas” tradicinis gyvenimo planas: darželis, mokykla, universitetas, šeima, namas, medis. Koks tavo gyvenimo kelias/planas?

– Gyvenk taip, kad vaikaičiams būtų ką papasakoti ir niekada nesivadovauk stereotipais. Kiekvienas turime turėti savo planą ir jo siekti – tik tada gyvenimas bus prasmingas ir įdomus. Argi įdomu būtų gyventi, jei visi būtume vienodi ir sektume tokį patį gyvenimo modelį?

– Kelionės ir gyvenimas svetur keičia žmones. Ar galėtum tą pati pasakyti ir apie save?

– Taip, tikrai pritariu šiai minčiai. Keliaudamas supranti, jog pasaulis yra daug mažesnis nei tu jį įsivaizdavai. Viskas yra tavo rankose ir tik tu esi savo sėkmės kalvis.

– Ar yra kokia taisyklė ar moto, kurio vadovaujiesi gyvenime?

– Jei nori ką nors pasaulyje pakeisti, būk pavyzdžiu kitiems. („Lead By Example”)

– Ar ketini kada nors grįžti į Lietuvą?

– Manau, jog per artimiausius kelerius metus teks pagyventi ir Europoje, ir Azijoje, ir Amerikoje, tačiau kada nors tikrai grįšiu į Lietuvą, nors dar nežinau kada ir kokiomis sąlygomis.