Lietuvius atpažino iš ramunių

Kaip DELFI pasakojo krepšininkų vizito liudininkė Aldona Liutackienė, 1989 m. Australijoje pasklido žinia apie atvykstančią Sovietų Sąjungos krepšinio rinktinę, kurioje – trys lietuviai. Sovietų Sąjungos rinktinė turėjo žaisti su Sidnėjaus „Kings“ krepšinio klubu.

Kanberiškis Kazys Kemežys paskatino atvykstančius lietuvius pasitikti. Taip būrys Australijos lietuvių – A. Lašaitis, Antanas Laukaitis, A. Liutackienė, Marija ir Donas Atkinsonai – nuvyko į oro uostą. Lietuviai krepšininkų nepažinojo ir nežinojo, kaip juos atpažinti. Net nebuvo tikri, ar jiems bus leista pasikalbėti.

„Rankose laikėme lietuviškas ramunes. Ir priėjo du vyrukai – sako, gal būsite lietuviai?“, – prisimena pašnekovė, pasitikusi Šarūną Marčiulionį ir Valdemarą Chomičių. Su jais dėl nežinomų priežasčių neatvyko Arvydas Sabonis.

Iš oro uosto lietuviai nuvažiavo į viešbutį, bare susipažino su krepšininkais, juos pavaišino. Kitomis dienomis lietuvius krepšininkus tautiečiai pavedžiojo po Sidnėjų, kviesdavo pietų. Australijoje žaidęs krepšininkas Andrius Svaldenis svečius supažindino su linksmybėmis garsėjančio Kings Cross rajono naktiniu gyvenimu.

Albina Liutackienė
„Mums buvo gaila, kad niekas nevaišino rusų. Rinktinės treneris Aleksandras Gomelskis mus vadino lietuvių mafija – sakė, išleisiu krepšininkus pas jus, bet nurodė, kada grįžti ir prisakė negerti“, – prisimena Albina. Pašnekovė mena, kad „Kings“ klubo savininkas jos prašė pagalbos gaunant Š. Marčiulionį – norėjo, kad jis žaistų „Kings“ klube. Albina jam paaiškino niekuo negalinti padėti – Sovietų Sąjungoje gyvenantis Š. Marčiulionis to daryti negali.

Viešnagės metu vienas didžiausių Australijos laikraščių „The Australian“ ėmė interviu iš Š. Marčiulionio. Albinai teko per interviu vertėjauti. Ji ir šiandien pamena, kur vyko interviu: Kings Cross rajone, šalia fontano. Interviu pasirodė pirmajame laikraščio „The Australian“ puslapyje.

Po keleto dienų Sovietų Sąjungos rinktinė išvyko žaisti į kitus miestus. Albinos namuose surengtos lietuvių krepšininkų išleistuvės: į jas lietuviai dėžėmis nešė degtinę, bananus, kitus gardumynus, išvykstančius krepšininkus apdovanojo. Krepšininkai Australijos lietuvių pasitikti ir globoti ne tik Sidnėjuje, bet ir Kanberoje, Adelaidėje, Brisbane – visur, kur žaidė Sovietų Sąjungos rinktinė.

Rūpinosi „pirmosiomis kregždėmis“ iš už uždangos

Po poros metų Sovietų Sąjungos rinktinė į Australiją atvyko vėl, kartu su ja – lietuviai Š. Marčiulionis, V. Chomičius ir Rimas Kurtinaitis.

Kartu atvažiavo krepšininkų žmonos – Inga Marčiulionienė ir Diana Chomičienė. Čia jas pakvietė ir viešnagę finansavo krepšininkų pažįstamas K. Kemežys. Žmonoms parūpintas prabangus „Hilton“ viešbutis, maistas ir kelionė po visą Australiją. Albinai pavesta moterimis rūpintis Sidnėjuje.

Krepšininkų žmonų atvykimas panaudotas rungtynių reklamai – jomis susidomėjo vienas didžiausių Australijos laikraščių „The Australian“. Laikraštyje išspausdinta nuotrauka, kurioje prie stalo sėdi D. Chomičienė, ant stalo įsitaisęs Albinos katinas, o straipsnio pavadinimas skelbė „Pirmos kregždės iš po geležinės uždangos“. Merginos Australijoje išbuvo visą mėnesį – važinėjo paskui žaidžiančius vyrus.

Per varžybas Sidnėjuje Albina su savo sūnumi Robertu ir krepšininkų žmonomis sėdėjo svarbių asmenų ložėje, buvo vaišinamos šampanu bei ikrais. Visos kameros buvo atsuktos į jas, nes ten sėdėjo „pirmos kregždės“.

„Per jas vos neišlėkiau iš darbo – važinėjau su Inga ir Diana, ir nedirbau. Aš darbe pamelavau – sakiau, kad sergu – nejau galėjau palikti anglų kalbos nemokančias moteris? O vėliau su jomis atsidūriau žiniasklaidoje“, – juokiasi A. Liutackienė. Viršininkas pareiškė nepykstantis dėl melo, bet širstantis, kad jo nepakvietė į varžybas. Albina nežinojo, kad ir jis yra krepšinio mėgėjas.

Ryšius su krepšininkų žmonomis Albina palaiko iki šiol.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (159)