Ji čia – ypatinga, nes šįmet gavo tai, apie ką svajotų turbūt kiekviena vietinė, – gražiausios Airijos moters titulą.

Jau veikiausiai supratote: ši LRT Televizijos laidos „Emigrantai“ istorija baigsis laimingai. Lietuvoje Olga dirbo kasininke, Airijoje – pievagrybių rinkėja ir kiaušinių pakuotoja, o kartą pagavusi sėkmę jos nebepaleido: pradedant vestuvėmis Barbadose, baigiant nuosavu verslu ir „Misis Airija“ karūna. Kai moteris prieš 12 metų emigravo, tikrai nesitikėjo, kad bus išrinkta gražiausia Airijos moterimi.

„Nepatikėjau. Mane turėjo pastumti [į priekį] – tavo vardą pasakė (juokiasi – LRT). Galvojau, kad tikrai buvo merginų, kurios buvo gražios ir vertos titulo“, – mintimis dalijasi Olga.

Galimybe nugalėti grožio konkurse dviejų vaikų mama abejojo nuo pat pradžių. Tačiau jos vyras, 7-eriais metais vyresnis airis Markas, buvo įsitikinęs, kad jo žmona – gražiausia visoje Airijoje, o gal net ir visame pasaulyje.

„Yra tekę vaikščioti podiumu Londone. Man tai labiau patinka, nei dalyvavimas konkurse. Tačiau mano vyras užpildė ir išsiuntė anketą“, – pradžią prisimena pašnekovė.

Iš atsiųstų nuotraukų konkurso organizatoriai atrinko konkurso finale Dubline dalyvausiančias moteris. Olga greitai gavo atsakymą – priimta. Bet net tada šviesiaplaukė lietuvė nebuvo tikra, ar bandys pretenduoti į „Misis Airija“ karūną. Labiausiai lietuvę gąsdino nemažas startinis mokestis – 250 eurų.

„Gal tai ir nėra didelė suma, tačiau, kai pagalvoji, – gal geriau kažką duoti vaikams. Prie mūsų parduotuvės yra kirpykla, kurioje lankausi, ji mane ir parėmė. Už tai kirpykla gavo reklamos“, – teigia Olga.

Supratusi, kad kone visas priemiestis tiki jos sėkme, Olga nusprendė dalyvauti. Pasiruošimui buvo likę ištisi 7 mėnesiai. Dalyvių buvo prašoma parengti savo prisistatymą, pademonstruoti vakarinę suknelę, maudymosi kostiumėlį ir drabužį, kuris geriausiai apibūdintų gražuolės asmenybę. Olga neabejoja, kad būtent pačios sukurtas drabužis ją ir nuvedė į pergalę. Iš pradžių savo svajonių suknelę moteris pamatė internete, bet kaina privertė žagtelėti – 400 svarų sterlingų – kone 1800 litų. Tiek investuoti moteris sau neleido – nusprendė pasinaudoti savo dizainerės talentu.

„Pasisiuvau pati, nors niekada gyvenime to nesu dariusi. Nusipirkau medžiagos ir dvi savaites siuvau rankomis. Mano vyresnis vaikas buvo kaip manekenas, nes jis maždaug mano ūgio – pati ant savęs to negalėjau daryti“, – dėsto moteris.

Į atvirą aukso spalvos rūbą neatkreipti dėmesio tiesiog neįmanoma. Prie jo Olga pasigamino ir ypatingus, aukso dulkėmis nupurkštus, aukštakulnius. Tokius batelius geltonoji spauda dažnai pavadina žudikais. O juos avėdama Olga vaikšto grakščiai kaip tikras top modelis.

„Žmonės gyrė mano kostiumą. Ir aš buvau vienintelė, kuri pati jį pasigamino, visos kitos pirko“, – išsiskyrimą iš konkurenčių nusako pašnekovė.

Labai nedaug trūko, kad Olga pati sau būtų užkirtusi kelią į sėkmę. Iki konkurso likus savaitei, ji vėl ėmė dvejoti.

„Vyro laukė operacija – ne ta nuotaika, pervargimas. Tačiau vaikas man pasakė: „Mama, negali neiti, aš jau mokykloj pasakiau, kad tu dalyvauji.“ Vyra taip pat paragino. Nuvažiavau. Sudalyvavau (juokiasi – LRT)“, – prisimena Olga.

Savęs gražuole nelaiko

Tai, kad svarbiausią grožio titulą gautų imigrantė, – pakankamai retas atvejis tokių konkursų istorijoje.

„Kiek žinau, buvo viena panelė iš Lenkijos, dar viena – iš Bangladešo. Tačiau ji karūną laimėjo netekėjusių kategorijoje, o aš – ištekėjusių. Parodėme, kad ir mes galime kažką pasiekti ir padaryti“, – sako Olga. Paklausta, ar apsiverkė, kai išgirdo savo vardą, moteris neneigė, kad akyse susikaupė ašaros, tačiau tikina susitvardžiusi.

Markas savo žmonos titulu džiaugėsi labiau už pačią konkurso nugalėtoją. Olgos mama sakė su anūku iš laimės vos neužšoko ant scenos.

Nors ir karūnuota, savo išvaizda Olga nėra visiškai patenkinta, tačiau plastinėms operacijoms tikrai nesiryžtų.

„Nelaikau savęs gražia. Turbūt, kaip ir visi: tai raukšlelė atsirado, tai kokio pyragėlio reikėtų nevalgyti (juokiasi – LRT). Tačiau savimi esu patenkinta – ką Dievas davė, tą turiu ir negaliu pakeisti“, – įsitikinusi tituluota gražuolė.

Kalbėdama apie savo liekną figūrą, Olga išduoda, kad nemėgsta greito maisto restoranų, maistą gamina namie. Dažniausiai ruošia lietuviškus patiekalus – kotletus, bulvių plokštainius ar cepelinus. Jos teigimu, visa šeima juos mėgsta.

Su karūna po namus nevaikšto

Tituluotos gražuolės gyvenimas – visai ne karališkas. Olga, kaip ir anksčiau, pluša jai ir vyrui priklausančioje parduotuvėje, o naktimis miega tik po 3 ar 4 valandas – ilgiau pailsėti neleidžia mažasis sūnus. Ir iš namų ji eina tik truputį pasidažiusi.

„Kiekvieną dieną naudoju truputį pudros. O daugiau dažausi, jei kur nors išvažiuoju“, – teigia ji ir priduria, kad nėra ta, kuri net po namus vaikšto su karūna.

Moteris tikina, kad įspūdinga pergalė jos visiškai nepakeitė.

„Norisi būti tas, kas esi. Daugeliui žmonių karūną parodžiau, gal net ir įrodžiau, kad ji nepakeičia žmogaus, jei pats kažko sieki“, – savo nuomonę dėsto „Emigrantų“ herojė.

Kai grįžo iš Dublino su karūna ir nugalėtojos juosta, kaimynės sėkme apsidžiaugė visas kaimelis. Nors konkursas vyko prieš pusmetį, visi dar dabar ją sveikina su pergale. Olga neslepia – staiga užplūdęs aplinkinių dėmesys jai malonus.

„Visi vietiniai labai malonūs – ateina į parduotuvę, sveikina. Prieš konkursą labai palaikė, linkėjo sėkmės“, – tvirtina moteris.

Vyko atostogų, pasiliko 12-ai metų

Ir karūną, ir specialiai konkursui pasisiūtą rūbą Olga labai saugo. Juk tai – vienas didžiausių jos gyvenimo pasiekimų. Du vaikus auginančios mamos istorija labai jau primena pasaką apie Pelenę. Į Airiją ji atvyko pas draugus atostogų. Dabar jau tituluota moteris atvirai kalba apie tai, kodėl tos atostogos užsitęsė visus 12 metų.

„Iš pradžių, kaip ir visus, suviliojo pinigai. Tačiau užsidirbti daug pinigų nėra lengva. Turi dirbti, būti geresnis už airį, jeigu nori gauti kažko daugiau“, – tvirtina emigrantė.

Atvažiavau pusmečiui, bet užsilikau – tarp emigrantų toks atvejis pasitaiko itin dažnai. Iš pradžių Olga tikėjosi grįžti. Juk Lietuvoje turėjo visai neblogą vyriausiosios kasininkės darbą parduotuvėje. Tačiau kelionę namo kasdien vis atidėliojo, o dabar namais dažniau pavadina ne Lietuvą, o Airiją.

„Pradžia buvo sunki. Nemokėjau kalbos, rinkau pievagrybius. Uždarbis priklausydavo nuo surinkto kiekio. Kartais tekdavo dirbti 2 val. per dieną, kartais – ir 18 val. Taip dirbau apie metus, kol pramokau kalbą ir įsidarbinau fabrike“, – prieš daugiau nei dešimtmetį vykusius įvykius atkartoja pašnekovė.

Kiekviena patirtis yra gera patirtis – posakis nors ir banalokas, bet visiškai teisingas. Su airėmis rinkdama pievagrybius Olga išmoko to, ko labiausiai reikėjo. Prieš tai tik keletą angliškų frazių žinojusi lietuvė net pati nepastebėjo, kaip prabilo svetima kalba ir susirado naują darbą. Deja, jis pasirodė ne ką geresnis už pirmąjį. Kiaušinių pakuotoja – taip skambėjo Olgos pareigos.

„Ten buvo sunkiau – reikėjo stovėti prie linijos, pakuoti, lankstytis, kilnoti sunkias dėžes“, – antrąjį darbą užsienyje LRT Televizijos laidoje „Emigrantai“ apibūdina moteris.

Žingsnis po žingsnio ir Olgos reikalai ėmė gerėti – pagaliau moteris gavo darbą, reikalaujantį šiokios tokios kvalifikacijos. Pašnekovė rengdavo prekių užsakymus parduotuvėms, dirbo kompiuteriu, el. paštu bei telefonu bendraudavo su užsakovais.

Būsimą vyrą rado internete

Į Airiją lietuvė išvyko su draugu – savo pirmo sūnaus tėvu. Tačiau emigracijos kliūčių ruožas porą išskyrė. Olga su sūnumi išsikraustė gyventi kitur. Netrukus pas ją atvyko ir mama su broliu. Būtent brolis ir paskatino Olgą ieškoti naujų pažinčių.

Tuo metu jauna, žavi moteris niekur nėjo iš namų – nevaikščiojo nei į klubus, nei į kavines. Bet to ir nereikėjo – brolis pasiūlė draugų ieškoti internete. Ten ji ir susipažino su dabartiniu savo vyru Marku. Po 4–5 mėnesių virtualaus bendravimo jis būsimą žmoną pakvietė kavos.

Olgos ir Marko pažintis nė trupučio nepanaši į meilę iš pirmo žvilgsnio. Per pirmą pasimatymą internetu rastas airis lietuvei taip nepatiko, kad ji niekada gyvenime nebenorėjo jo matyti. Pirmiausia, nors tarp Marko ir Olgos yra tik septynerių metų skirtumas, jis atrodė daug vyresnis. Be to, lietuvei itin nepatiko, kad nekvalifikuotą darbą dirbęs vyras tiek daug gyrėsi savo turtais ir pasiekimais.

„Jis dirbo baldų dažytoju. Gal norėjo pasirodyti esąs turtingas, nes galvojo, kad, jeigu jau atvykėlė, tai ieško turtingo vyro? O manęs niekada tas nedomino – aš pati visą gyvenimą dirbau. Man patinka turėti kažką savo, kad nereikėtų sakyti ačiū“, – įsitikinusi ji.

Olga savo gerbėjui iš interneto svetainės atvirai pasakė nenorinti daugiau susitikti. Ir jeigu ne Markui suteiktas antras šansas, emigrantė neturėtų gražių nuotraukų iš vestuvių Barbadose, antro sūnaus ir, žinoma, „Misis Airija“ karūnos.

„Visada žmogui duodi antrą šansą. Kitą kartą jis man pasirodė visiškai kitoks. Markui paaiškinau, kad manau, jog šeimoje viskas turi būti bendra. Tai va taip mes ir turime. Patys sau uždirbome parduotuvę, ačiū už palaikymą galime pasakyti vienas kitam“, – laidai „Emigrantai“ teigia moteris.

Vietoj didžiulių vestuvių – santuokos romantika paplūdimyje

Taigi po antro pasimatymo pagaliau užsiliepsnojo jausmai. Tada Olga ir persikraustė į Viklovo priemiestį, su Marku susilaukė sūnaus. Ir po kelerių metų draugystės airis jai pasipiršo.

„Niekada nenorėjau „ženytis“. Net negalvojau apie tai. Tačiau jam vedybos – šventas dalykas. Pasišnekėjom, per Kalėdas man padovanojo žieduką, taip ir likom“, – pasakoja Olga.
Nauji sprendimai – naujos problemos. Airijoje įprasta į vestuves pakviesti visus giminaičius ir draugus. 400 svečių vestuvių puotoje šioje šalyje gana dažnai pasitaikantis dalykas. Olga su būsimu vyru negalėjo sau to leisti, taigi nusprendė pasielgti netradiciškai: žiedus sumainyti tiesiog dviese labai egzotiškoje vietoje – Barbadose. Ji savo sprendimu tik džiaugiasi: nereikėjo rengti puotos šimtams giminaičių ir vestuvių diena praėjo tiesiog pasakiškai.

Moters manymu, jei jau kažkas iš nepakviestųjų lis nepatenkintas, tegu lieka visi. Tačiau pora vis dėlto šią progą su artimiausiais paminėjo – grįžę iš kelionės surengė vakarėlį.

Į nuosavą verslą įsisuko netikėtai

3 tūkst. eurų arba 10 tūkst. litų. Tiek kainavo lietuvės ir airio jungtuvės Barbadose. Į kainą įėjo viskas – skrydis, viešbutis su „viskas įskaičiuota“ dešimčiai dienų ir visa vestuvių ceremonija. Dar prieš keletą metų Olga tikrai nebūtų galėjusi sau to leisti. Bet dabar porai sekasi neblogai. Jiems priklauso miestelio parduotuvė, nešanti pakankamą pelną. Fabrikų darbuotojai ir dažytojui verslas nukrito tarytum iš dangaus.

„Vyro draugas turėjo kelias parduotuves ir jam tapo sunku susitvarkyti, todėl nusprendė parduoti. Pasiprašiau, kad leistų ten kelias savaites padirbėti, apsispręsti, ar apsimoka. Pamačiau, kad ten – labai gera vieta, tikrai būtų galima dirbti patiems“, – pirmuosius žingsnius nuosavo verslo link atpasakoja Olga.

Ką tik iškepti verslininkai gavo banko paskolą ir paramą iš savivaldybės – jų valdoma parduotuvė veikia jau dvejus metus.

Sulaukia modelio darbo pasiūlymų

Olga ir Markas – vieninteliai parduotuvės darbuotojai. Olga už prekystalio stovi rytais, jos vyras – vakarais. Moters teigimu, kartas būna sunku, bet, kai dirbi sau, valandų neskaičiuoji. Ji tikina esanti labai laiminga – graži šeima, jaukūs namai, nuosavas verslas ir, žinoma, gražuolės karūna. Be to, moteriai vis geriau sekasi modelio karjera – sulaukia nemažai pasiūlymų demonstruoti drabužius ar fotografuotis. Netgi dabar ruošiasi vienam modelių konkursui.

Laidos „Emigrantai“ paklausta, ar Lietuvoje neišgirsta į jos pusę nukreiptų apkalbų, Olga neslepia, kad tokių dalykų yra: „Kalba, kad niekada nieko neturėjau, palikau draugą dėl daug vyresnio turtingo vyro, nes man tik pinigų reikėjo. Todėl dabar galiu turėti viską.“

Olga net yra girdėjusi, kad turtingas vyras jai nupirko „Misis Airija“ titulą. Tačiau į gimtinėje sklandančias legendas apie save ji nekreipia dėmesio, nes žino, kad viską, ką turi dabar, užsidirbo pati.

„Emigrantai“ transliuojami antradieniais 18.50 val. per LRT Televiziją. Laidos įrašą bet kuriuo paros metu galite peržiūrėti LRT.lt „Mediatekoje“.