Dublino konsultacijų kompanijos „Diaspora Matters“ įkūrėjas, pasaulyje gerai žinomas diasporos integravimo strategijų ir profesinių tinklų mezgimo ekspertas, į Lietuvą pakviestas organizacijos „Globalios Lietuvos lyderiai“ (GLL), dalinosi įžvalgomis apie diasporos reikšmę šaliai.

K. Aikinsas atkreipė dėmesį, kad valstybės turi naujai suvokti diasporos svarbą ir siekti išnaudoti išvykusių tautiečių patirtį, žinias ir ryšius. Svečio teigimu, didelius emigrantų srautus patyrusios šalys neturėtų to traktuoti kaip praradimo, bet stengtis diasporą į valstybės gyvenimą įtraukti per strategines iniciatyvas, pavyzdžiui, mentorystės, investicijų pritraukimo programas bei kultūrinius projektus.

Kingsley Aikins
„Ankčiau emigracija reiškė atskyrimą nuo šeimos ir šalies ilgam laikui, šiandien žmonės nuolat juda iš vienos šalies į kitą. Nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, žmonės sėkmingai gali išlaikyti tamprius ryšius su tėvyne ir prisidėti prie šalies gerovės“, – teigė diasporos ekspertas.

Anot K. Aikins, emigrantai tampa kritiškai svarbiu šaltiniu pasaulinėje „protų kovoje“, suteikiantys konkurencinį pranašumą šalims, žinančioms kaip išlaikyti ryšį ir įtraukti diasporą į šalies gerovės kūrimą.

Airis įkvepiančiomis įžvalgomis dalinosi, remdamasis sėkmingais dideles išeivių bendruomenes turinčių tautų pavydžiais. “Kaip Kinija tapo didžiausia pasaulio vartojimo prekių gamintoja? Kokiu būdu Indija virto neeiline technologijų plėtros ir taikymo valstybe? Kaip Izraelis pasiekė dabartines aukštumas investicijų srityje? Į visus šiuos kertinius klausimus yra tik vienas atsakymas. Jos visos glaudžiai bendradarbiavo su savo šalių išeivija – diasporomis.” – apibendrino Kingsley Aikins.

Lietuvai airis palinkėjo sutelkti dėmesį į skirtingas lietuvių diasporos bendruomenes, jas išklausyti ir įvairių iniciatyvų pagalba stengtis jas įtraukti į šalies gyvenimą.

Šiuo metu K. Aikins vadovauja "Diaspora Matters" kompanijai, teikiančiai konsultacijas diasporos klausimais šalių vyriausybėms, įmonėms ir privatiems asmenims. Organizacijos veikla paremta tikėjimu, kad sumaniai bendraujant su visų kartų išeivija, protų nutekėjimas tampa protų mainais ir atradimais.

K. Aikins turi sukaupęs ilgametę patirtį Airijos organizacijų atstovybėse įvairiose šalyse. Jis dirbo Airijos prekybos valdybos ir Pramoninės plėtros organizacijos atstovybėse Sidnėjuje; vadovavo Amerikos Airijos fondui Bostone ir Pasauliniam Airijos fondui, kuris šiuo metu veikia vienuolikoje valstybių ir yra sukaupęs 300 mln. JAV dolerių taikos, kultūros, bendruomenių plėtros, švietimo projektams Airijoje finansuoti. 2011 metais Aikins įsteigė konsultacinę įmonę ,,Diaspora Matters”, kuri konsultuoja apie diasporos svarbą, jos įtraukimo strategijas ir globalios tautos sampratą. Šios organizacijos misija paremta tikėjimu, kad sumaniai bendraujant su visų kartų išeivija, protų nutekėjimas tampa protų mainais ir atradimais.

GLL – apdovanojimus inicijuojanti organizacija, veikia kaip bendradarbiavimo ir galimybių plėtojimo tinklas globaliai veikiantiems profesionalams, siejantiems save su Lietuva. Šio tinklo tikslas – bendromis pastangomis kurti stiprią ir konkurencingą Lietuvą, stiprinti jos ekonomikos, verslo, kultūros ir mokslo tarptautines pozicijas. GLL vykdo „GLL patarėjai verslui“ programą (kartu su VšĮ „Versli Lietuva”), „LT Big Brother“ programą (kartu su London City Lithuanians Club ir Wall Street Lithuanians Club), Pasaulio lietuvių ekonomikos forumą (kartu su Lietuvos verslo konfederacija). Šiais projektais siekiama įtraukti užsienio profesionalų diasporą bei panaudoti jų sukauptą patirtį, kontaktus ir žinias Lietuvos tarptautiškumo stiprinimui.