Būtent tokios yra socialiniame tinkle „Facebook“ sparčiai gausėjančios grupės „Londono lietuviai“, „Anglijos lietuviai“ ir kitos. „Tiesa“ aiškinosi, kas aktualiausia šių grupių nariams ir kokiais klausimais jie dažniausiai domisi bei diskutuoja.

Lietuviams aktualiausia socialinio portalo grupių funkcija – pirkimo ir pardavimo skelbimai. Tautiečiai skelbia parduodantys ar ieško įsigyti įvairiausių daiktų, tačiau nei viena prekė internete nėra tokia paklausi, kaip cigaretės ir tabakas. Per dieną vienoje grupėje atsiranda bent po kelis pranešimus apie vienoje ar kitoje šalies vietoje siūlomus įsigyti tabako gaminius.

Rečiau jų ieško patys pirkėjai.

Populiarias cigaretes parduodanti Živilė (tikrasis vardas redakcijai žinomas) teigė jų turinti beveik nuolat. Šiuo metu mergina bando parduoti 25 blokus rūkalų, kurių vienas blokas kainuoja 38 svarus.

„Na, taip, kaina nemaža, bet kiti parduoda ir po 40 svarų. Šiaip dažnai mes jų turim, bet kartais pasitaiko, kad neturim, priklauso nuo to, kaip išperka“, – paklausta, ar dažnai pardavinėja cigaretes, atsakė jauna moteris.

Mums pasidomėjus, iš kur turi tiek daug cigarečių, Živilė neslėpdama pasakė, kad parsiveža iš Lietuvos: „Vienam žmogui galima vežti 4 blokus, bet mes dažnai skraidome, turime reikalų Lietuvoje“, – tikino pašnekovė.

Anglijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje parduoti tabako gaminius be licencijos – legalu. Vienintelis reikalavimas pardavėjams – turi būti etiketė, rodanti, kiek mokesčių sumokėta už parduodamus gaminius ir iš kur jie atvežti. Parduoti iš užsienio atgabentas cigaretes ar tabaką – nelegalu.

Vyriausybės tinklalapyje skelbiama, kad vienas žmogus iš Europos Sąjungos šalies į Jungtinę Karalystę gali įvežti neribotą skaičių cigarečių, tačiau muitinės darbuotojams kelia įtarimą asmenys, gabenantys daugiau nei 800 vienetų cigarečių.

Daugiau nei 4 blokus cigarečių per sieną vežantys žmonės dažniau turi rūpesčių, kai tikrinami daiktai. Žinoma, toks pervežamų gaminių kiekis gali būti skirtas tik asmeniniam naudojimui arba dovanoms. Atsivežtinių cigarečių pardavimas laikomas kontrabanda ir už tai baudžiama iki 5 tūkst. svarų bauda. Jei prie kaltinimų pridedamas ir pardavimas nepilnamečiui, pardavėjui gresia dar ir laisvės atėmimas.

Grupės „Londono lietuviai“ narys Aurimas tikino, kad parduodamas cigaretes įstatymams jis nenusižengia: „Juk aš nieko blogo nedarau – pakeliai su banderolėmis, nevežu jų nelegaliai – dėžėmis. Atvykdamas iš Lietuvos pasiimu kelis blokus, kad kelionė atsipirktų.“

Paklaustas, ar pareigūnai nė karto jo nepatikrino oro uoste ir nepaklausė, kam šis veža cigaretes, Aurimas nesutriko. „Na, taip, tikrino, klausė, kiek surūkau per dieną, ar vežu sau. Bet aš gi ne kvailas, muitininkams akivaizdu, kad nerūkau pats, ir dantys balti. Tai sakiau, kad vežu savo merginai, kuri gyvena kartu su manimi. Tai lyg ir dovana ar bendras pirkinys, nes mūsų išlaidos bendros. Nesakysiu gi, kad vežu parduoti“, – „patirtimi“ dalijosi pašnekovas.

Alkoholis – tiesiai į namus

Dar viena nelegali, tačiau socialiniuose tinkluose itin paplitusi tautiečių veikla – prekyba alkoholiu. Dažniausiai lietuviai siūlo iš tėvynės atgabentą alų dėžėmis. 24 vnt. lietuviško alaus dėžė iš tokių pardavėjų kainuoja apie 24 svarus. Taip pat galima rasti parduodamų stipriųjų gėrimų ir net rusiško vyno. Dažniausiai pardavėjai parašo miestą ir rajoną, kuriame yra apsistoję ir laukia pirkėjų, neretas siūlosi gėrimus atvežti tiesiai į namus.

Vėlyvais savaitgalių vakarais Anglijos lietuvių grupėse pasipila klausimai, kur įsigyti lietuviško alkoholio, taip pat ieškoma tautiečių taksi vairuotojų, pristatančių gėrimus į namus, telefonų numerių. Žinoma, tokie prašymai sulaukia gausybės kritikos, tačiau visada atsiranda ir tokių, kurie pasidalija telefono numeriu ar pasisiūlo atvežti tai, ko reikia, tiesiai iki namų slenksčio.

Povilas, šeštadienio vidurnaktį grupėje „Londono lietuviai“ paprašęs paslaugos – parduoti tauriųjų gėrimų – teigė, kad nedažnai užsiima tokia veikla, tačiau pasitaiko. „Kodėl paklausiau, kas turi parduoti degtinės? Ogi todėl, kad pasibaigė gėrimai, o parduotuvės nebedirbo. Lietuvoje tokiose situacijose gelbėdavo taksistai, čia irgi tokių yra, bet jiems reikia mokėti dar ir už atvežimą. O va „Facebooke“ žmonės suinteresuoti parduoti turimą alkoholį, tai ir pigiau, ir iki namų atveža“, – savo pasirinkimą aiškino Povilas.

Pardavinėjantieji iš Lietuvos atsivežtą alkoholį taip pat nusižengia Jungtinės Karalystės įstatymams. Atsivežti gėrimų iš Europos Sąjungos šalių galima beveik neribotais kiekiais. Alaus į Jungtinę Karalystę nesukeliant įtarimų muitininkams galima atvežti 110 litrų, vyno – 90 litrų, tauriųjų gėrimų, pavyzdžiui, degtinės – 10 litrų, spirituoto vyno – 20 litrų. Tačiau prekiauti juo be licencijos, skirtingai nei cigaretėmis, negalima.

Taip pat šalies įstatymai draudžia pardavinėti svaigiuosius gėrimus namuose. Anglijoje parduoti alkoholį draudžiama jaunesniems nei 18 metų asmenims, tačiau namuose arba privačioje patalpoje alkoholį vartoti leidžiama ir paaugliams. Tad lietuviai, parduodantys gėrimus nepilnamečiams, net patys to nežinodami gali nusižengti įstatymams.

Namai, vorai ir musulmonai

Socialinių tinklalapių grupėse lietuviai taip pat dažnai skelbia būsto nuomos bei darbo skelbimus. Nors Jungtinėje Karalystėje gausu skelbimų portalų, tačiau tautiečiai saugiau jaučiasi ieškodami kaimynų jau pažįstamoje aplinkoje.

Tadas, skelbęs, jog nuomoja dvivietį kambarį, tikino norėjęs į savo namus priimti bent virtualiai pažįstamą tautietį. „Na, tose grupėse bendrauju su žmonėmis kasdien. Dažnai ten ieško namų, tai pagalvojau, kad jei pas mane atsikraustytų vienas iš tų žmonių, galėčiau prieš susitinkant patikrinti, ką jis skelbia grupėje, kaip komentuoja, pažinti žmogų iš anksto. Daug patogiau bent nutuokti, ką įsileidi į namus, o „Facebooke“ jie kalba atvirai, galima sakyti, parodo savo veidą ir charakterį“, – kalbėjo lietuvis.

Darbo pasiūlymai grupėse dažniausiai sulaukia teigiamo įvertinimo ir padėkų, tačiau darbo ieškančių tautiečių lietuviai negerbia. Vos pasirodžius žinutei apie ieškomą bet kokį darbą pasipila kandžių komentarų kruša, kaltinimai ir patyčios. Kiek kitaip tautiečiai reaguoja, jei grupės nariai prašo rekomendacijų, pavyzdžiui, patikimos įdarbinimo agentūros. Į tokius klausimus atsakoma trumpai, tiksliai ir aiškiai.

Be skelbimų, lietuviai socialinėse grupėse ypač mėgsta diskutuoti. Pastaruoju metu vyraujančios temos: vorai Jungtinėje Karalystėje ir musulmonai bei jų elgesys. Grupės „Londono lietuviai“ narius apėmusi tarsi „vorų karštinė“. Kiekvieną dieną paskelbiamas bent vienas įrašas, klausimas, nuotrauka ar vaizdo medžiaga šia tema. Diskusijos prasidėjo prieš keletą mėnesių britų žiniasklaidoje nuskambėjus naujienai, kad šalyje daugėja nuodingų vorų – Našlių apsimetėlių. Nuo tada lietuviai ėmė fotografuoti ir filmuoti savo namuose ar kiemuose randamus nariuotakojus ir klausti tautiečių, kokios rūšies vienas ar kitas padaras.

Iš perdėtos baimės ilgainiui imta tyčiotis, tad šmaikštūs vyrukai pradėjo filmuoti „mokomuosius filmus“, kaip nužudyti vorą namuose su dulkių siurbliu arba šlepetėmis. Vieno filmuko autorius siūlė savo vorų žudymo paslaugas visą parą, o už tai prašė tik vakarienės. Tokiu būdu kai kurie grupės nariai ieško ir antrųjų pusių, mat diskutuodami apie vorų baimę tyčia ar netyčia užsimena apie vyrų nebuvimą namuose ir kviečia vieni kitus į pasimatymus.

Viešose „Facebook“ grupėse tautiečiai neslepia ir savo požiūrių į musulmonus. Neretai paskelbiami vaizdo įrašai ar nuotraukos sukelia diskusijų audras. Dalis komentatorių bene po visais įrašais ta pačia tema pasisako vienodai – išreiškia kardinalias ksenofobiškas pažiūras ir nesirinkdami žodžių keikia islamo išpažinėjus. Kita dalis pradeda diskusijas apie teroro aktus, kurios galiausiai baigiasi dabartinės situacijos Ukrainoje aptarimu ir pasisakymų viso pasaulio politikos klausimais. Tik labai maža dalis komentatorių mėgina nuraminti įsiplieskusias aistras rašydami „visur visokių yra ir visokių reikia“.