Įprastas, kultūriniu pagrindu steigiamas bendruomenes, kurių pagrindinis tikslas - puoselėti tradicijas bei gimtąją kalbą perduodant ją jaunajai kartai, didžiuosiuose pasaulio miestuose papildo lietuvių profesionalų klubai.

Šiais metais įsisteigęs lietuvių profesionalų klubas Kopenhagoje sukvietė jau kurį laiką veikiančių ir kitose šalyse besikuriančių tautiečių klubų vadovus susitikti ir susipažinti. Susitikimas tapo gera proga pasidalinti patirtimi telkiant lietuvius ir sutarti dėl klubų vaidmens prisidedant prie Lietuvos verslo ir viešojo sektoriaus sėkmės ir efektyvumo.

Diasporos profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ direktorė Kotryna Stankutė-Jaščemskienė pastebi: „Akivaizdu, kad šiuolaikinė Lietuvos diaspora sutvirtėjo ir pribrendo dalintis sukauptomis žiniomis. Jie domisi Lietuvoje vykstančiais procesais, ieško galimybių prisidėti prie jos ekonominio augimo, verslo plėtros, investicijų pritraukimo.

Tai rodo per pastaruosius du metus įsisteigę mažiausiai šeši profesionalų klubai Kopenhagoje, Osle, Dubline, Vašingtone, Los Andžele ir Dubajuje. Jie tampa svarbiu kontaktų šaltiniu Lietuvos verslo atstovams siekiant pritraukti užsienio investicijas, klubo nariai taip pat noriai dalijasi efektyviausiais užsienio šalių ekonominio augimo ir verslo plėtros receptais, kurie potencialiai būtų naudingi Lietuvai“.

Pirmasis toks įsteigtas lietuvių profesionalų klubas – „Lithuanian City of London Club“ - tuometinio ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Vygaudo Ušacko 2006 metais inicijuotas projektas jau spėjo tapti finansų, bankininkystės, draudimo, teisės ir mokslo profesionalų būrimosi ašimi.

Pernai dešimtmetį atšventęs apie 50 registruotų narių jungiantis klubas telkia profesionalus, dirbančius Londone, organizuoja labdaros ir rėmimo projektus, skleidžia pozityvų Lietuvos įvaizdį Jungtinėje Karalystėje, teikia ekspertų parengtus pasiūlymus Lietuvoje vykdomų reformų bei dar tik ruošiamų įstatymų klausimais. „Lithuanian City of London Club“ pavyzdys ir aktyvus raginimas prisidėti prie tėvynės gerovės per dešimtmetį įkvėpė tokių klubų kūrimąsi ir kitose šalyse.

Stokholmo profesionalai, glaudžiai bendradarbiaudami su Lietuvos Respublikos ambasadoriumi Eitvydu Bajarūnu ir verslo atašė Audriumi Masiulioniu, oficialiai susibūrė prieš 4 metus.

Klubo įkūrimo priežastimi įvardija gimusį supratimą, kad įvairiose srityse dirbančių lietuvių patirtis ir ryšiai gali būti vertingi ir turėtų būti sutelkti bendram tikslui.

Viena iš savo veiklos sričių, kurioje Stokholmo profesionalai pasirinko veikti - turizmas. 2016 m. pavasarį jie suorganizavo Druskininkų paslaugų ir plėtros galimybių pristatymą Švedijos turizmo institucijų ir įmonių atstovams. Taip pat nuolat pataria lietuviams eksportuotojams ir siekia į aktyvų bendradarbiavimą įtraukti švedų verslininkus, besidominčius mūsų šalimi.

G. Steimanto nuotr.

Los Andželo profesionalai nusprendė, jog ranka pasiekdami Holivudą, aktyviai ties tiltus tarp Lietuvos ir Holivudo kino profesionalų, Lietuvą pristatydami kaip patrauklią kino gamybai valstybę, išsaugojusią autentiškos istorinę aplinką, išugdžiusią konkurencingą prodiuserių bendruomenę, sukūrusią palankią teisinę bazę su specialiai filmų kūrybai pritaikyta mokesčių lengvata.

Jie reguliariai rengia lietuviškų filmų peržiūras šios srities ekspertams, organizuoja susitikimus lietuvių delegacijoms lankantis Jungtinėse Valstijose. Negana to, jie aktyviai darbuojasi gyvybės mokslų ir startuolių srityse kurdami JAV vakarų kranto ryšius su Lietuva.

Dažnai profesionalų išvykimas į kitas pasaulio valstybes vadinamas, protų nutekėjimų, dėl kurio stringa Lietuvos mokslo, verslo, technologijų raidą, tačiau Izraelyje gyvenantys ir dirbantys lietuviai tokį požiūrį sutinka su šypsena, jų iniciatyva veikiantis „The Israel Lithaunia Technology Hub“ skatina abiejų valstybių bendradarbiavimą biotechnologijų ir IT srityse, organizuojant susitikimus populiariausių Lietuvos konferencijų „Life Science Baltics“ ir „Login“ metu.

Renginiui Lietuvos Respublikos ambasados Danijoje duris svetingai atvėrė ambasadorė Danijoje ir Islandijoje Gintė Damušis, kuri ir pati aktyviai skatina tokių profesionalų klubų veiklą. „Lietuva tik pradeda atrasti neišnaudotą potencialą užsienyje – diasporos profesionalus, kurie savo gyvenamųjų šalių kontaktais, žiniomis ir patirtimi gali prisidėti prie Lietuvos gerovės kūrimo, saugios, klestinčios, konkurencingos ir modernios ekonomikos plėtros“.

„Nebūtina išradinėti dviračio: galima pasitelkti kitų šalių geriausiomis praktikomis išnaudojant diasporos profesionalus, kurie dirba įvairiose pareigose bei savo patirtimi dengia platų spektrą Lietuvai aktualių klausimų viešojo administravimo, verslo ir mokslo sektoriuose. Valstybės interesas yra sutelkti ir panaudoti šią profesinę patirtį valstybės labui, o profesionalai yra partneriai, kurie noriai padeda savo šaliai bei turi interesą plėtoti gilesnius Lietuvos ryšius su jų gyvenamomis šalimis, tuo pačiu prisidėti ir prie praktinių užsienio politikos uždavinių įgyvendinimo. Kodėl neišnaudoti šios galimybės?“, - sakė Gintė Damušis

Organizuotas susitikimas suteikė galimybę pasidalinti bendruomenės telkimo patirtimi, įdomiausių vykdomų projektų pavyzdžiais ir aptarti Globalios Lietuvos viziją.

Svarbiausia, jog jo metu nuspręsta megzti dar artimesnį tarpusavio ryšį ir su organizacijos „Global Lithuanian Leaders“ pagalba sukurti think tank principu veikiančią platformą, palaikyti klubų narių bendradarbiavimą ir inicijuoti vyriausybei skirtų konsultacijų kanalą.

Gyvendami ir daug metų dirbdami ekonomiškai stipriose valstybėse profesionalai Lietuvos valstybės veikėjams siūlo savo pagalbą patariant ir pasidalinant sėkmingais, kitų valstybių jau patikrintus, receptus reikalingiausioms reformoms stiprinant Lietuvos verslo, švietimo, viešojo sektoriaus sritis.

„Į Danijos susitikimą vykome su keleto viceministrų ir valstybinio sektoriaus lyderių aiškiai išreikštu poreikiu gauti įžvalgų ir patarimų reformų Lietuvoje klausimais. Dabar belieka sudėlioti efektyviausią bendravimo formatą. Daugeliui pasaulyje gyvenančių lietuvių rūpi mūsų šalies ateitis, tereikia paprašyti jų patarimo. Tai ne tik padeda kurti ir išlaikyti ryšį su išvykusiais tautiečiais, bet ir skatina pilietiškumą, įgalina prisidėti prie šalies valdymo“, - sako „Global Lithuanian Leaders“ vadovė Kotryna Stankutė -Jaščemskienė.

Tokių klubų veikla dar kartą įrodo, jog lietuviai myli savo šalį ir gali būti naudingi jai net nutolę nuo jos tūkstančius kilometrų.

Tokios iniciatyvos patvirtina, jog „užsienis“ jau pagreitį įgavusios globalizacijos laikais dažniau egzistuoja mūsų galvose, mes patys apsistatome sienomis, kurias, atvirkščiai nei galvotume, aktyviai bando griauti kitose šalyse gyvenantys lietuviai.