Ši imigrantų grupė gyvena nemokamai 6 milijonus svarų sterlingų (24 mln. Lt) vertės šiauriniame Londone esančiame name, kuris seniau priklausė televizijos ITV bosui.

Jie paliko savo tėvynes ir persikraustė į Londoną, kai tik jų draugai papasakojo apie taip gerai ginamas skvoterių teises, kad netgi praktiškai neįmanoma jų iškraustyti.

Didžioji dalis jaunųjų užsieniečių yra atvykę iš Latvijos, Lietuvos ir Lenkijos. Jie įsilaužė per namo langą ir greitai iškabino teisinius įspėjimus, kad jie turi teisę ten gyventi.

Jie apklijavo visą nekilnojamąjį turtą plakatais, grasinančiais paduoti į teismą bet kurį, įžengusį vidun be leidimo.

Plakatuose rašoma: „Įsidėmėkite. Mes gyvename šiame name, tai mūsų namai, ir mes planuojame čia likti“.

Kai buvo galutinai pertvarkytas, šis namas dabar primena pabėgėlių stovyklą, kurioje gyvena bedarbiai skvoteriai, teršia grindis šiukšlėmis ir laisvai rūko narkotikus.

Nuo 19 iki 50 m. amžiaus grupelė yra gavusi teismo įspėjimą apleisti namą iki sausio 19-osios, tačiau jie ir toliau tikina neketinantys niekur trauktis. Nebent gautų didesnį netoliese esantį namą.

Pirmasis į namą įsilaužė latvis, kuris save vadina Jasonu Ruddicku. Jis atvyko į Londoną, nes išgirdo, jog Britanijoje nesunku užimti tikrus rūmus, kai tik iš jų išsikrausto šeimininkai.

Bedarbis 21-erių metų amžiaus latvis sakė: „Žinojau dar prieš atvykdamas, kad žmonės gyvena kaip skvoteriai ir turi teisinę apsaugą“.
„Čia mes turime šildymą ir elektrą visiems nemokamai. Sąskaitos atkeliauja į paštą, tačiau jos skirtos seniesiems savininkams. Mes jų neapmokame“.

„Namas turi keturis aukštus. Dešimt miegamųjų. Yra trys vonios kambariai su voniomis ir dušo kabinomis, virtuvė su visa maisto ruošimo įranga, šildymas. Visos komunalinės paslaugos teikiamos. Be to, yra didelis sodas su supynėmis. Būtų tikrai brangu gyventi tokiame dideliame name, jeigu reikėtų už jį mokėti. Tačiau Britanijoje mes gauname viską nemokamai. Net ir maistą“.

„Mes visuomet turime pilną šaldytuvą. Nueiname į prekybos centrą ir surenkame visą gerą maistą iš šiukšlinių. Gauname dešrų, pyragų ir alaus. Kai viena skardinė būna pažeista, jie išmeta visą pakuotę. Tai lengva. Mėgstu Haigeitą. Vietovė graži. Jei mane privers išsikraustyti, persikelsiu į didesnį namą šioje apylinkėje“.

Viena skvoterė iš Lietuvos pasivadino Žypka. Ji pasakoja: „Turiu patį nuostabiausią, prabangų vonios kambarį. Myliu jį. Kai kurie iš mūsų turi darbus, tačiau kiti jų irgi ieškosi“.

Prieš atvykdami į šią vilą, netoli kurios gyvena milijonieriai bankininkai ir įžymybės, tarp kurių yra ir George‘as Michaelas, skvoteriai gyveno tuščiame pabe „The Bull“.

Bet jau po keleto mėnesių Jasonas nusprendė susirasti naują vietą. Po trumpo pasivaikščiojimo keliu jis surado šią vilą. Šviesos buvo išjungtos, tad jis įlipo per langą ir pasikvietė savo draugus.
Jasonas atvyko iš Latvijos sostinės Rygos, kurioje jis taip pat buvo bedarbis.

Jis teigė pasirinkęs Angliją, nes kitose šalyse skvoteriai yra suimami ir nutempiami į teismą.

„Čia galiu gyventi dideliame name nemokamai, – gyrėsi latvis. – Buvau pirmasis čia, bet apie tai papasakojau visiems savo draugams. Namie mes visiems apie tai pasakojame“.

Kaimynai yra tiesiog įsiutę. Vienas jų, nenorėjęs prisistatyti, sakė: „Nesu tuo patenkintas. Jie gatvėje palieka savo šiukšles. Man tai rūpi, nes dėl to čia atsikraustė žiurkės“.