Jos neretas tautietis ieško interneto pažinčių svetainėse, kuriose tyko gausybė pavojų. Į „Tiesos“ redakciją kreipėsi Londone gyvenanti Daiva, skaudžiai nukentėjusi nuo mylimo vaikino, su kuriuo susipažino internete ir kartu apsigyveno.

„Ryte jis keldavosi anksčiau, pagamindavo pusryčius, atnešdavo man į lovą kavos. Visada paruošdavo pietus į darbą, o grįžusi rasdavau tvarkingus namus, pagamintą vakarienę ir šiltą glėbį“, - pasakojimą apie gyvenimą kartu su Nerijumi Dambrauskiu save vadinančiu vaikinu pradėjo pašnekovė. Daiva teigė netikėjusi, kad jai nusišypsojo laimė sutikti tokį nuoširdų ir mylintį širdies draugą. Apsalusi nuo puikių santykių moteris tvirtino pamiršusi savisaugą ir tiesiog įsimylėjusi.

Pavogė net dantų šepetėlius ir apatinius

Svetainėje draugas.lt londonietė susipažino su Portsmouth miestelyje gyvenančiu lietuviu ir pradėjo virtualų bendravimą. Pora susirašinėjo internete, trumposiomis SMS žinutėmis, valandų valandas kalbėdavosi telefonu ar Skype‘u, kartais susitikdavo. Galiausiai abu nusprendė, kad santykius patogiausia būtų vystyti gyvenant kartu, tad N. Dambrauskis atvyko į Londoną ir drauge su Daiva apsigyveno jos sesers namuose. Gražus poros gyvenimas truko neilgai, po dviejų savaičių iš darbo grįžusi namo mergina nerado nei mylimojo, nei savo vertingų daiktų, nei sesers santaupų vestuvėms.

„Kai pradėjome gyventi kartu, atrodė, kad jį pažįstu kuo puikiausiai. Nerijus sutarė su mano draugais, internetu kalbėdavo su savo šeima, man ir visiems aplinkiniams atrodė dėmesingas ir jautrus vyras. Niekas negalėjo patikėti, kad jis iškrės tokią šunybę“, - atviravo pašnekovė. Mergina pridūrė, kad iki šiol nebuvo mačiusi, kad kas nors taip meistriškai manipuliuotų žmonėmis ir jų jausmais. „Jis sutarė su visais, net vyresnio amžiaus žmonėmis. Mokėdavo užkalbėti dantį, sudominti, atrodė malonus ir nuoširdus. Po vagystės patyriau šoką, nes tiesiog nesitikėjau, kad Nerijus galėjo taip pasielgti“, - sakė Daiva.

„Tiesa“ susisiekė su dar viena moterimi, teigiančia, jog nukentėjo nuo to paties vaikino. Diana su Nerijumi susipažino svetainėje one.lt, draugystės pradžią dviejų vaikų mama apibūdino panašiai, kaip Daiva. Vyrukas buvo malonus, mokėjo gražiai kalbėti ir meilikauti. Po trijų mėnesių virtualaus bendravimo N. Dambrauskis iš Leedso miesto, kuriame tuo metu gyveno, atvyko į naujosios draugės ir jos vaikų namus Gravesendo miestelyje.

Naujuose namuose N. Dambrauskis išgyveno pusmetį. „Manau, jis būtų dingęs anksčiau, tačiau aš nuolat buvau namie, nes buvau patyrusi kojos traumą. Mūsų bendravimas buvo panašus, kaip jo ir Daivos, kol galiausiai, manau, jis nebeištvėrė“, - atviravo Diana. Moteris prisipažino patyrusi didžiulę traumą kurią išgyveno ir jos vaikai, kuomet mylimas žmogus iš jos namų išnešė viską, ką pakėlė, kol šeima miegojo.

„Vieną rytą jis ruošėsi į darbą, išgirdau, kad darinėja stalčius, kažko ieško, prabudusi paklausiau, ko triukšmauja. Jis priėjo, pabučiavo mane, nuramino, pasakė, kad miegočiau toliau, o jis skuba į darbelį. Tik vėliau, jau atsikėlusi, pamačiau, kad jis išsinešė mano ir dukters kompiuterius, mano banko korteles, kurias ištuštino vos išėjęs iš namų, grynuosius pinigus ir viską, ką galėjo greitai pasiimti“, - liūdesio neslėpė Diana.

Trečioji lietuvė, Asta, sutikusi papasakoti apie ją ir keletą pažįstamų žmonių esą apvogusį Nerijų, buvo jo kaimynė, gyvenusi viename name, tačiau nespėjusi vaikino gerai pažinti. „Visi to namo gyventojai dirbome, tad kartu eidavome į darbą ir grįždavome panašiu metu. Pagyvenęs su mumis savaitę Nerijus vieną dieną grįžo iš darbo anksčiau nei kiti ir išnešė viską, ką galėjo. Ne tik brangius daiktus, bet ir drabužius, apatinius, dantų šepetėlius ir net maistą iš šaldytuvo. Viską“, - piktinosi ir tuo pačiu stebėjosi Asta.

Nuotraukas paviešino aukos 

Su „Tiesa“ susisiekusi Daiva, supratusi, kad ją apšvarino vaikinas, su kuriuo gyveno, pirmiausia kreipėsi į policiją. Ten lietuvė tvirtino sužinojusi, jog Nerijus kaltinamas dar keletu nusikaltimų skirtinguose Jungtinės Karalystės miestuose. Norėdama įspėti tautiečius, Daiva internete išplatino vaikino nuotraukas bei apibūdinimą ir, savo pačios nuostabai, sulaukė atsako iš kitų, kuriuos apvogė tas pats lietuvis.

„Jis vagia visur, kur randa progą. Man parašė jo buvę bendradarbiai, buvusi mergina, kaimynai, net jo brolis, su kuriuo vėliau kalbėjau, pripažino, kad Nerijus – vagis“, - pasakojo moteris. Pats Nerijus nuo žurnalistų atsitvėrė tylos siena.

Savo tapatybės neslepia

Visos pašnekovės vagystėmis kaltinamą lietuvį vadino tuo pačiu vardu. Pas, įtariama, naujas aukas, bėgdamas nuo juodų praeities darbų šešėlio, savo tapatybės nekeičia. Jis tuo pačiu vardu bei pavarde pristatinėja ir interneto pažinčių svetainėse, ir ieškodamas darbo bei namų. 

„Jis nebijo nei filmuotis ar fotografuotis, neslepia savo paso bei kitų duomenų. Nesuprantu, kodėl jis taip elgiasi. Galbūt mano, kad ne kartą išsisukęs, išsisuks ir vėl. Man sakė, kad Lietuvoje jis du kartus už automobilių vagystes sėdėjo kalėjime. Apsivogė ir čia, turėtų pradėti saugotis, tačiau nesisaugo“, - stebėjosi dvi savaites su vagystėmis įtariamu vyru išgyvenusi Daiva.

Pašnekovės teigimu, policijos pareigūnai, rinkę įkalčius jos namuose, pranešė, jog šis vyras jau kurį laiką ieškomas. Tą patį iš pareigūnų išgirdo ir Diana nusistebėjusi vietos policijos darbu. „Nuo tada, kai mane apvogė, praėjo pusantrų metų. Policijai esu pateikusi Nerijaus banko ataskaitas, kuriose nurodytas laikas ir miestai, kuomet jis naudojosi savo banko kortele, sveikatos draudimo numerį ir kitų reikšmingų dokumentų, o jie dar jo nerado?“, - pasipiktinimo neslėpė Diana.

Policijos pareigūnai neatsakingumu nustebino ir Astą, iš kurios namų, manoma, Nerijus išsinešė net maisto produktų. „Jie net neieškojo Nerijaus. Nunešiau jo paso kopiją, tai užsirašė vardą, pavardę ir viskas. Po kelių mėnesių paskambino pranešti, kad dar nerado. Tai aišku nerado, nes neieškojo. O kam? Juk mes – lietuviai. Jeigu jis arba mes būtume buvę kokie anglai, tada būtų staigiai radę. Kadangi mes užsieniečiai, tai niekas nesistengė“, - savo mintis dėstė moteris.

Pašnekovės įsitikinusios, kad N. Dambrauskis savo aukas nusižiūri iš anksto. Jei tai būna merginos, pirmiausia jis stengiasi užmegzti ryšį, neskubina natūralios santykių kloties, kol įgauna pasitikėjimą. Tuomet jis apvagia jį supančius žmones ir pabėga į kitą miestą. „Kalbėdamasi su nukentėjusiomis merginomis išsiaiškinau, kad jis mėgdavo paprašyti palikti jį vieną kambaryje. Norėdavo vienumoje pasinaudoti kompiuteriu. Gyvendamas su manimi jis darė tą patį, manau, tuo metu ieškodavo naujų aukų. Internete skaičiau, kad sykį jis dirbo ir gyveno automobilių plovykloje, tai kartą susikrovė techniką ir kitokius daiktus į valymui paliktą kliento automobilį ir juo išvažiavo“, - neslėpė Diana.

Vagystės – liga ar darbas?

Visos „Tiesos“ pašnekovės tvirtino, kad gyvendamas su jomis N. Dambrauskis dirbo labdaros maišelių platintoju ir neketino ieškoti kitokio darbo. Prieš pusantrų metų apvogta Diana ir prieš mėnesį nukentėjusi Daiva nesutarė dėl Nerijaus elgesio motyvų. Daiva tvirtino, kad vagystės – jauno lietuvio gyvenimo būdas. Diana, savo ruožtu, įsitikinusi, kad jis serga kleptomanija (liguistas, nenugalimas polinkis vogti, - aut. past.).

Visos moterys, lyg susitarusios, tvirtino, kad Nerijus – ypač malonus ir mandagus vyras, tačiau linkęs stebėti kitus. „Nerijaus brolis man sakė, kad anksčiau jis apvogė savo mamą ir seserį, kad su juo vengia bendrauti daugelis artimųjų. Nežinau, kiek rimtos buvo tos vagystės, tačiau supratau, jog jis taip elgėsi jau nuo mažumės. Kalėjime, greičiausiai, išmoko dar ir manipuliuoti žmonėmis bei elgtis taip, kaip iš jo tikimasi, kad pasiektų savo“, - svarstė Daiva.

Pusmetį su Nerijumi išgyvenusi ir nieko įtartino jo elgesyje nepastebėjusi Diana teigė, kad jos draugas patikęs visiems, išskyrus jos dukterį. „Ji man kartą pasakė, kad Nerijus jai nepatinka, man reikėtų pasisaugoti, dar apvogs ar padarys ką. Ji kažkodėl bijojo Nerijaus. Po vagystės bendravau su juo dar kokį mėnesį. Jis pats man parašė, kad nesupranta, kas įvyko ir kodėl jis taip pasielgė, tačiau paprašytas grįžti pasikalbėti ir grąžinti daiktus, nesutiko. Tada ir pamaniau, kad jis – ligonis. Juk jei būtų viską planavęs, per tiek laiko tikrai būtų kaip nors išsidavęs“, - tikino lietuvė.

„Jis yra vargšas žmogus. Jis negali susirasti darbo, todėl jau daug metų vagia iš dirbančių žmonių. Ima viską, ką paneša pats ir jo pagalbininkas, kuris atvyksta prie tuštinamų namų. Pabendravusi su nukentėjusiais sužinojau, kad vieniems išnešė buitinę techniką, kitiems – kompiuterius. O, va, mūsų kaimynams – visiškai viską, net kojines ir triusikėlius“, - paniekinamai pasakojo Asta.