Jau dvejus metus su dviem mažametėmis dukterimis Anglijoje gyvenanti 27 metų Indrė Juškevičiūtė net neįtarė, kad buvęs sugyventinis Vilniuje ją padavė į teismą. Nors Lietuvoje likę artimieji žino jos adresą, iš teismo ji nesulaukė nei kvietimo, nei pranešimo apie posėdžio datą. Moteris nesulaukė ir teismo sprendimo - apie jį sužinojo tik internete patikrinusi savo banko sąskaitą.

Paaiškėjo, kad teismas emigrantei apie posėdį pranešė savaip - skelbimas apie civilinę bylą buvo įdėtas į Nacionalinės teismų administracijos interneto svetainę. "Manau, jog dauguma žmonių nėra net girdėję, kad pranešimai apie teismo posėdžius skelbiami internete. Dabar padariau išvadą, kad atsikėlus kiekvieną rytą reikia patikrinti šį puslapį, ar niekas tau nesugalvojo iškelti bylos, - piktinosi Anglijoje gyvenanti lietuvė. - Iš Lietuvos yra emigravę daug žmonių, jie apie tokius skelbimus nieko nežino, todėl jais galima lengvai pasinaudoti. Negi emigrantai nebeturi teisės į jokią apsaugą?"

„Aš norėjau patikrinti, ar jau pervesti pinigai už vaikus. Juos gavusi kas mėnesį sumoku įmoką už namo paskolą”, – „Lietuvos rytui” pasakojo I.Juškevičiūtė. Sąskaitoje pinigų buvo, bet moteris negalėjo atlikti jokių operacijų. Elektroninės bankininkystės puslapyje buvo nurodyta, kad sąskaitą areštavo antstolė Brigita Palavinskienė. Nustebusi I.Juškevičiūtė paskambino antstolei ir sužinojo, kad buvęs sugyventinis Arūnas L. iš jos prisiteisė 32 180 litų. Todėl antstolė areštavo ne tik jos sąskaitas Lietuvos bankuose, bet ir automobilį, Vilniuje esantį namą.

Nacionalinės teismų administracijos Komunikacijos skyriaus vedėja Žydrė Talačkaitė tvirtino, kad proceso dalyvių paieška skelbiama tik nagrinėjant baudžiamąsias bylas. Nagrinėjant civilines bylas atsakovo gyvenamąją vietą turi nurodyti bylą iškėlęs ieškovas. Jei jis to nepadaro, pranešimas apie teismo posėdį skelbiamas interneto tinklalapyje.

I.Juškevičiūtė nesutinka su buvusio draugo pareikštu ieškiniu, tačiau ant jo pyksta mažiau nei ant teisėsaugos sistemos. „Pasaulyje yra ne vienas žmogus, kuris neturėdamas jokio pagrindo prisiteisia išgalvotą skolą. Bet teisėsauga tam ir yra, kad apgintų ir apsaugotų nuo panašių atvejų”, – svarstė dvejus metus su Arūnu L. gyvenusi moteris.