Politikai ir bažnyčios atstovai nesiliauja diskutavę apie tai, ar verta legalizuoti tos pačios lyties santuokas kai kuriose Jungtinės Karalystės teritorijose.

Homoseksualumas – ne liga

Iki XX amžiaus pabaigos romantiški tos pačios lyties atstovų santykiai visoje Jungtinėje Karalystėje buvo laikomi nusikaltimu, gėjai ir lesbietės neturėjo teisės demonstruoti savo seksualinės orientacijos.

Tik XXI amžiuje homoseksualams suteikta daugiau galimybių bei laisvė išlįsti iš pogrindžio. Šiemet Vyriausybė planuoja legalizuoti tos pačios lyties civilinę bei bažnytinę santuoką Anglijoje ir Velse. Bažnyčios atstovai šiaušiasi vos išgirdę šią idėją ir tvirtina, jog romantiški santykiai galimi tik tarp vyro ir moters, o visos kitos alternatyvos – didžiausia nuodėmė ar net iškrypimas.

Psichologė Evelina Kajalavičiūtė „Tiesai“ sakė, kad dar XVIII a. pabaigoje pripažinta, jog homoseksualumas nėra patologija ar liga. Dabartinėje visuomenėje heteroseksualumas yra laikomas norma. 

„Dauguma homoseksualų yra mėginę kurti santykius su priešingos lyties partneriu, dažnai bandydami įtikinti aplinkinius ir patys save, jog yra „normalūs“, „tokie kaip visi“, tačiau jiems tokie santykiai neteikia emocinio pasitenkinimo, žmonės nejaučia, jog kuria visaverčius santykius“, – teigė psichologė. Nepasitenkinimas esamais santykiais visus žmones, nepriklausomai nuo jų seksualinės orientacijos, priverčia sąmoningai ieškoti sprendimo ir kurti tokius santykius, kurie teiktų visokeriopą naudą ir džiaugsmą.

Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono teigimu, homoseksualų santuokos legalizavimas sustiprins visuomenę. Premjero manymu, visi žmonės turi teisę mylėti, o santuoka – svarbi žmogaus gyvenimo bendruomenėje dalis.

„Santuoka reiškia įsipareigojimą bei meilės įtvirtinimą, Vyriausybė turėtų palaikyti šią instituciją, o ne drausti tam tikrai daliai žmonių. Lygios jausmų viešinimo teisės turėtų būti suteiktos visiems, manau, tai itin svarbus ir reikšmingas žingsnis mūsų visuomenei“, – sakė premjeras.

„Tiesos“ kalbinta lesbietė Kristina, šią vasarą su drauge besiruošianti priimti partnerystės įžadus, teigė, jog jos porai nėra itin svarbu, kaip susituokti: „Mes netikime Dievu, tad bažnytinė santuoka nėra labai svarbi. Man nesvarbu, kur priimti įžadus: prie altoriaus ar prieš valstybės darbuotoją, svarbu įtvirtinti sąjungą.“ 

Kristinos teigimu, vis dėlto ji nudžiugtų, jei Jungtinėje Karalystėje homoseksualų santuokos būtų įteisintos.

Heteroseksualai skiriasi dažniau

Naujam įstatymui priimti Vyriausybė turi gauti Anglijos irVelso bažnyčių sutikimą. Jei homoseksualų santuokos bus legalizuotos, kiekvienos bažnyčios kunigas turės pasirinkimą – tuokti savo bažnyčioje tos pačios lyties žmones ar ne. Vyriausybė neturi įtakos bažnyčiai ir negali priversti sutikti su nauju įstatymu, lygiai taip pat ir vėliau negalės reikalauti iš kunigų, kad jie tuoktų homoseksualus.

Bažnyčios atstovai skelbia nenorintys legalizuoti homoseksualų santuokų, nes taip būtų sugriaunamas santuokos šventumas. Esą gėjai ir lesbietės – įsipareigoti nesugebantys ir nepastovūs žmonės, dažnai nutraukiantys santykius.

Statistiniai duomenys skelbia priešingai. Nuo 2005 metų, kai homoseksualams buvo leista registruoti partnerystę, iki 2008 metų tos pačios lyties žmonių skyrybų Jungtinėje Karalystėje užregistruota mažiau nei 1 proc. 2012 metais, Nacionalinio statistikos biuro duomenimis, civilinę partnerystę nutraukė 2,5 proc. homoseksualų, kai tuo tarpu heteroseksualų skyrybų skaičius siekė 5,5 proc.

Homoseksualai vis dažniau išdrįsta prisipažinti

Tiesioginis klausimas apie seksualinę orientaciją į visuotinę Jungtinės Karalystės gyventojų apklausą pirmą kartą buvo įtrauktas dar visai neseniai. 2010-aisiais apklausos rezultatai parodė, kad 1 iš 100 šalies gyventojų (arba 280 tūkst. žmonių) yra homoseksualus. Paaiškėjo, kad daugiausiai teigiamai atsakiusių respondentų gyvena Londone, o mažiausiai – Šiaurės Airijoje. Šioje šalies dalyje Vyriausybė neplanuoja įteisinti ir tos pačios lyties santuokų.

2012 metais atlikus tą pačią apklausą paaiškėjo, jog apie savo seksualinę orientaciją prabilo daugiau gyventojų – 1 iš 66 prisipažino esantis homoseksualus. Statistikos biuro atstovo nuomone, žmonės tapo truputį drąsesni pripažinti savo orientaciją. Tos pačios lyties atstovų santuokos įteisinimui prieštaraujančiųjų teigimu, homoseksualių asmenų šalyje tiesiog per mažai. Dėl jų neverta vykdyti revoliucijos nusistovėjusiam santuokos modeliui. Premjero šalininkai atkerta, jog gėjų ir lesbiečių daugėja kasmet, tad žmonėms reikia suteikti teisę į visavertį gyvenimą.

Įsivaikinimo klausimas

Nuo 2002 metų Jungtinėje Karalystėje gyvenantys homoseksualai gavo teisę įsivaikinti ar gimdyti ir auginti vaikus. Įvaikinimo agentūrose lytinė orientacija neteko prasmės, taip pat atsisakyta nuostatos, jog žmonės, norintys įsivaikinti, privalo būti susituokę. Įvaikinimo aktu nurodyta, kad prašyti teisės auginti ne savo vaiką gali ir asmuo, neturintis antrosios pusės.

Keičiant šį įstatymą ir suteikiant galimybę homoseksualams kurti šeimas remtasi ne gėjų ir lesbiečių teisėmis, o vaiko teise augti su tėvais. Vėliau pateikti vaikų teisių apsaugos tarnybos duomenys parodė, kad vaikai, augantys su homoseksualiais tėvais, yra itin mylimi ir jais gerai rūpinamasi. Įstatymo oponentų teigimu, nesusituokę homoseksualai nėra visavertė šeima, o jų skyrybų atveju vaikai būtų traumuojami.

„Tiesos“ pašnekovė Kristina nesutiko su požiūriu į homoseksualų santykius: „Su drauge kartu esame trejus metus, planuojame susieti savo gyvenimus visam laikui, ir esu tikra, kad dauguma homoseksualų apie tai galvoja. Šeimos noras atsiranda su amžiumi, jauni žmonės, nepriklausomai nuo jų lytinės orientacijos, linkę pašėlioti, vėliau natūraliai norisi stabilumo. Mes jau kurį laiką planuojame susilaukti vaikelio. Tai darysime Lietuvoje, mat jau turime galimą donorą, o ir pati procedūra ten pigesnė. Šiuo klausimu Didžiojoje Britanijoje daugiau problemų.“

Įsivaikinimo akto pakeitimui prieštaravusiųjų nuomone, lesbietėms turėtų būti suteikta teisė auginti vaikus, tačiau gėjams tai nebūtina, mat vyrai neturėtų turėti vaikų, kuomet gyvena be moters.
Psichologės Evelinos teigimu, dauguma porų, anksčiau ar vėliau, svarsto galimybę turėti atžalų, tapti tėvais ar įtėviais. Gyvuoja tradicija giminystę grįsti biologine reprodukcija. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog žmonės šeimą supranta kaip sukurtą ir įtvirtintą tik tuomet, kai atsiranda vaikas.

Pasak E. Kajalavičiūtės, vienareikšmio atsakymo į klausimą, ar homoseksualų šeimoje augantis vaikas taip pat bus homoseksualus, nėra. Iki šiol nenustatyta, kokia tikimybė, jog homoseksualioje šeimoje augantis vaikas bus homoseksualus.