„Mes, lietuviai, esame linkę į juoda-balta mąstymą. Jei išvažiavai – tu išdavikas. Tu – ne lietuvis, tavo šeima, tavo vaikai ir dar tėvai turbūt. Siūlyčiau mėginti laisvintis iš tokio mąstymo“, - laidoje „Dienos klausimas“ teigė T. Žukas.

Jis pabrėžia, kad realybė yra tokia, kad jau dabar dviguba pilietybė yra leidžiama ir tokios praktikos patirtis, pasak jo, nėra bloga.

„Ar kas nors girdėjo kokį blogą atvejį, kad lietuvis, esantis ir Amerikos pilietis, pakenktų kažkuo Lietuvai?“ – retoriškai klausė jis.

„Kai kalba eina apie paramą kariuomenei ir kariuomenės vystymą, patys kaip ir neskubame, sakome, kad ji neturėtų būti privaloma, bet, kai kalbame apie kitus, iškart toks jausmas, kad čia visiems po ginklą ir kažkur į karą pasiųsti norėtume“, - tęsė T. Žukas.

Jis taip pat pabrėžė, kad Šveicarija, kurios kariuomenė yra dešimtis, jei ne šimtus kartų didesnė negu mūsų, karinės tarnybos ir emigracijos klausimus reguliuoja tarptautinėmis sutartimis.

„Yra sutartis su Italija, su kitomis kaimyninėmis valstybėmis, kur sako, jeigu žmogus atitarnauja vienoje valstybėje, jis nebeturi tarnauti kitoje ir pan.“ – kalbėjo jis.

Pasaulio Lietuvių bendruomenės nariai nuogąstauja, kad referendumas neįvyks, dviguba pilietybė nebus įteisinta ir reikėtų keisti Pilietybės įstatymą. Seimo teisininkai sukritikavo Prezidentės parengtas įstatymo pataisas, kuriomis siūloma suteikti galimybę ypatingus nuopelnus valstybei turintiems piliečiams išsaugoti dvigubą pilietybę.

Visą laidos „Dienos klausimas“ įrašą klausykite čia.