„Aš atsakysiu labai tiesiogiai. Mano žinia lietuviams Didžiojoje Britanijoje būtų tokia: jei dirbate, mokate mokesčius, paklūstate įstatymams ir prisidedate prie visuomenės gerovės, esate laukiami ir ateityje būsite laukiami. Niekas, ką siūlo D. Cameronas, negrasina žmonių teisei dėl darbo laisvai judėti iš vienos Europos Sąjungos šalies į kitą“, - teigė ministras.

Politikas atsakė į klausimą, ką britų konservatoriai turi omenyje žadėdami ieškoti naujų priemonių, kaip užkirsti kelią masiniam darbo jėgos judėjimui žemyne, mat tai griauna nacionalines socialinės apsaugos sistemas.

Davidas Lidingtonas
„Ką mes norime matyti? Tai trys dalykai. Pirmiausia, nacionaliniu lygmeniu mes išties įtvirtiname griežtesnius reikalavimus socialinėms išmokoms ir paslaugoms gauti, tačiau tai taip pat taikoma Britanijos piliečiams. Reikalavimai socialinėms išmokoms pas mus yra plataus masto ir gana griežti. Antra, mes norime matyti kad Europos Sąjungos taisyklės įtvirtintų skirtumą tarp judėjimo laisvės dėl darbo bei judėjimo laisvės dėl kitų priežasčių. Nes tai pradėjo ardyti nacionalines socialines sistemas“, - sakė D. Lidingtonas.

Ministro teigimu, Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas viešai yra svarstęs ne apie darbo jėgos migracijos ribojimus dabartinėse Europos Sąjungos ribose, bet ateityje, jeigu prie organizacijos prisijungtų daugiau narių.

„Kai kalbama ne apie dabartines Europos Sąjungos nares, bet apie būsimą Europos Sąjungos plėtrą, jis norėtų pasvarstyti, kaip mes taikysime pereinamojo laikotarpio apribojimus. Galbūt yra koks nors geresnis būdas nei tiesiog nustatyti penkerių ar septynerių metų laikotarpį po kurio baigiasi visa kontrolė?“ - sakė D. Lidingtonas.

DELFI primena, kad britai reformuoja savo socialinės apsaugos sistemą. Tarp paskelbtų priemonių yra apribojimai Europos migrantams, dirbantiems Jungtinėje Karalystėje, pretenduoti į socialines pašalpas. Pavyzdžiui, nuo kovo 1-osios kad galėtų pretenduoti į pašalpas Didžiojoje Britanijoje dirbantys Europos Sąjungos piliečiai turi įrodyti, jog per savaitę uždirba mažiausiai 149 svarus.