Šią savaitę Lietuvoje plačiai diskutuota dienraščio „The Sun” aprašytos 33 metų išeivės iš Lietuvos Natalijos Belovos istorija. Emigrantė dėkojo JK valdžiai už jai paskirtas socialines pašalpas, kurios siekia 14,5 tūkst. svarų sterlingų (per 60 tūkst. litų) per metus.

„Tai buvo straipsnis, spausdintas bulvariniame laikraštyje „The Sun“, jis Britanijoje neturėjo tokio atgarsio kaip Lietuvoje. Britanijoje jį žmonės perskaitė, o rytojaus dieną pamiršo, nes yra kitų naujienų“, – publikacijos nesureikšmina Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė-Liauškienė.

Jos tvirtinimu, didžioji dauguma mūsų tautiečių yra geri, dori, sąžiningi žmonės: tų, kurie norėtų apgauti ir pavogti, nėra daug. Vis dėlto neigiami atvejai dažniau sulaukia žiniasklaidos dėmesio ir kuria prastą tautiečių įvaizdį.

Bulgarai ir rumunai taps konkurentais lietuviams

Asta Skaisgirytė - Liauškienė
A. Skaisgirytės-Liauškienės teigimu, ekonominė krizė euro zonoje duoda vaisių: ekonomikos augimas JK sulėtėjo. Tad britų Vyriausybė labai rimtai peržiūri visą savo socialinę politiką.

„Tai yra gerovės valstybė ir pašalpų gavimas laikomas natūraliai suprantamu dalyku. Dabar atėjo laikas peržiūrėti ir užkirsti kelią nedoram pašalpų gavimui. Matyt, bus imtasi tam tikro pašalpų gavimo suvaržymo – bus mažinamas pašalpų ir jų gavėjų skaičius“, – sako A. Skaisgirytė-Liauškienė.

Šalis sulauks ir kitų pokyčių: gruodį baigsis laikini apribojimai gyventi ir dirbti JK rumunams ir bulgarams. Draudimai buvo įvesti 2005 m. norint apsaugoti britų darbo rinką nuo emigrantų antplūdžio iš naujųjų Europos Sąjungos šalių.

Pasak ambasadorės, ne visiems patinka tai, kad Britanijos darbo rinka atsivers rumunams ir bulgarams. Dalis nevyriausybinių organizacijų prognozuoja, kad atvykėliai iš Rumunijos ir Bulgarijos gali atimti darbo vietas iš britų. To labiausiai prisibijo žemesnės kvalifikacijos darbuotojai.

„Todėl bandoma sukurti informacijos lauką, kad imigrantai nebūtinai atneša tik gėrį – jie į šalį gali atnešti ir tam tikrų sunkumų. Tai nėra visiška tiesa – daugelis emigrantų dirba dorai ir dažnai pragyvenimui užsidirba sunkiomis sąlygomis“, – kalbėjo A. Skaisgirytė-Liauškienė.

O ar dėl bulgarų ir rumunų invazijos reikėtų bijoti lietuviams? „Žinoma, konkurencija neabejotinai padidėja, tačiau gyvename laisvoje rinkoje ir dirbame konkurencingomis sąlygomis. Jeigu lietuvis pats geriausias darbuotojas, jo neatleis vien dėlto, kad už durų beldžiasi rumunas“, – sako Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje.

Z.Čepaitė: rumunų ir bulgarų laukiama su nerimu ir įtampa

Zita Čepaitė
Jungtinės Karalystės Lietuvių bendruomenės pirmininkė, knygos „Emigrantės dienoraštis“ autorė Zita Čepaitė sako, kad situacija JK imigrantų atžvilgiu keičiasi labai sparčiai. Vis dėlto dauguma anglų, kalbėdami apie imigraciją kaip problemą, pabrėžia, kad kaltina ne atvykėlius, o Anglijos politikus, sudariusius sąlygas nekontroliuojamai imigracijai.

„Rumunų ir bulgarų atvykimo yra laukiama su nerimu ir įtampa. Skaičiuojama, kad jie atvyks šimtais tūkstančių ir nebūtinai darbo dirbti. Kaip jų atvykimas paveiks lietuvius? Tų, kurie turi darbus ir jau spėjo gerai užsirekomenduoti ir įsitvirtinti, situacija nepasikeis – čia žiūrima į žmogų, o ne į jo tautybę ar iš kur atvykęs“, – aiškina Z. Čepaitė.

Tačiau tiems, kurie neseniai susiruošė į JK ir čia dar nesugebėjo įsikibti, situacija gali gerokai pasunkėti dėl didesnė konkurencijos darbo vietoje. Kita vertus, pastebi Z. Čepaitė, dirbsiantys legaliai atlyginimo nesumažins: legalūs darbuotojai pretenduoja į beveik septynis svarus per valandą siekiantį minimumą. Uždarbius muša nelegalūs darbuotojai, kurių vien oficialiais duomenimis Anglijoje priskaičiuojama iki milijono. Būtent jie sutinka dirbti už mažesnį nei minimalų atlyginimą, o sunkmečiu verslas ieško pigios darbo jėgos.

„Nemanau, kad atvykstantys bulgarai ir rumunai keltų didelę grėsmę čia jau gyvenantiems, bet susiruošusiems atvykti gali būti gerokai sudėtingiau“, – prognozuoja pašnekovė.

Z. Čepaitė pastebi, kad imigrantai JK tampa jautria tema, į kurią reaguojama perdėtai. Ši tema sukelia emocijų bangas ir todėl tapo itin mėgstama žiniasklaidos.

„Ar emigrantai ryšis grįžti į Lietuvą dėl pasikeitusio požiūrio į imigrantus? Nemanau. O kokį požiūrį pasiūlyti gali Lietuva? Šiuo metu Lietuvoje gerbiami ne darbštuoliai, iš kurių juokiamasi, bet apsukruoliai, sugebantys apsukti kitus ir išsikapstyti sausi. Toks vertybių išsidėliojimas žmones pamažėl paverčia cinikais, visiškai nebepaisančiais, ką galvoja ir kaip reaguoja aplinkiniai“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės Lietuvių bendruomenės pirmininkė.

Remiantis oficialia statistika, Didžiojoje Britanijoje gyvena apie 100 tūkst. lietuvių. Manoma, kad tikrieji skaičiai kur kas didesni.