Visiems, planuojantiems poilsį, ši vasara gali būti puiki proga pailsėti kontinente pigiausiai per trejus metus.

Euro kursas nuolat svyruoja. Termino „svyravimai“ valiutų rinkose būtinoji aplinkybė yra ta, jog švytuoklė nuolat pasisuka tai vienų, tai kitų tarpusavyje susijusių valiutų atžvilgiu, kartkartėmis atnešdama apčiuopiamos naudos jomis atsiskaitantiems žmonėms. Dabar svarų sterlingų ir euro santykio švytuoklė yra itin palanki Jungtinės Karalystės valiuta besinaudojantiems žmonėms, o jei artimiausiu metu planuojate atostogas į tokias šalis kaip Italija, Ispanija arba Prancūzija, už britiškus svarus galėsite visko įsigyti daugiausia per pastaruosius metus.

Pigiausia per trejus metus
 
Pagal šių dienų valiutų kursą, vieną svarą sterlingų galima išsikeisti į 1,25 euro, arba už 500 svarų įsigyti apie 620 eurų.
 
Atostogų maršrutų ieškantiems šiek tiek tolėliau, kitos valiutos, tokios kaip Turkijos lira, Bulgarijos levas ar Kroatijos kuna, pastaruoju metu taip pat yra kiek susilpnėjusios, palyginti su svaru sterlingų. Tačiau dar daugiau sutaupyti išvykę atostogauti į kitas šalis galite žinodami, kaip rinktis skirtingus atsiskaitymo už prekes ir paslaugas būdus. Pateikiame keletą patarimų, kurie svečiose šalyse gali praversti.
 
Turbūt nesuklysime teigdami, jog šiais laikais absoliučiai didžioji dauguma žmonių atsiskaitydami naudoja tiek grynuosius, tiek kreditines ar debetines korteles. Tuo labiau ši praktika dažnai taikoma išvykus į užsienio šalį, kurios valiuta skirtinga – dažnai negaištama brangaus laiko keičiant vieną valiutą į kitą. Daugelyje atsiskaitymo už prekes ar paslaugas užsienyje vietų pirkėjas, susimokantis kitos šalies kreditine ar debetine kortele, turi galimybę pasirinkti, kuria valiuta atlikti mokėjimą, kaip antai: eurais ar D. Britanijos svarais sterlingų.

Šioje vietoje daugelis Jungtinės Karalystės gyventojų nesusimąstydami pasirenka mokėti D. Britanijos svarais, tačiau dėl to dažnai visai be reikalo susimoka papildomai, mat kiekviena prekybos vieta taiko savo nustatytą valiutų keitimo mokestį, kuris, jei labai nepasiseks, gali siekti ir 4–5 proc. Pasirinkus tos šalies, kurioje atsiskaitote, vietinę valiutą, keitimo mokestis jūsų bankui daugeliu atvejų turėtų būti šiek tiek mažesnis. Kartais atsiskaitant užsienyje bankas gali netaikyti ir jokių mokesčių. Taigi verta būti atidiems pasirenkant, kuria valiuta atsiskaityti, taip pat pravartu pasidomėti apie keitimo mokesčio tarifus užsienyje, kuriuos taiko jūsų bankas.
 
Grynaisiais ar kortele?
 
Kitas būdas, kaip efektyviau planuoti kelionės biudžeto išlaidas, yra nuspręsti, kokią dalį pinigų ketinate vežtis į kelionę grynaisiais ir kiek planuojate išsigryninti užsienio bankomatuose. Didžiosios Britanijos bankų šiuo metu taikomais tarifais, vidutinis mokestis už užsienio bankomatuose išsigrynintą tos šalies valiutą naudojantis debetine kortele atsieis apie 3 proc. Kreditinės kortelės mokesčiai nežymiai didesni, tačiau kai kuriuose bankuose gali siekti ir 5–8 proc.
  
Kur atostogauti?
 
Šiemet geriausias atostogų gidas – apie finansus rašantis laikraštis. Nusipirkite „Financial Times“ ir pažiūrėkite, kurios euro zonos šalys tą dieną turi rimtų problemų. Graikija ir Ispanija – neabejotinai vienos iš labiausiai krizės nustekentų valstybių. Didžiosios Britanijos kelionių organizatoriai sutartinai tvirtina, kad šiemet šalyse prie Viduržemio jūros gera ilsėtis ne tik dėl pigesnio euro. Skrydžiai ir viešbučiai dėl ekonominių problemų taip pat kainuoja keliolika procentų mažiau nei 2008 ar 2009 metais.
 
Nors Graikiją kamuoja labai rimtos problemos dėl skolų, tačiau turizmo sektorius auga jau antrus metus. Šiemet vėl planuojamas augimas. Turistus labiausiai traukia Kreta, Mykonos ir Corfu salos. Šeimoms su vaikais siūloma rinktis Santorini ir Kefalonia vietoves.

Šiemet tūkstančiai poilsiautojų vėl traukia į Ispaniją. Dalis jų turės giminaičių, pas kuriuos galės apsistoti ar užsukti. Įdomu tai, kad Ispanijoje ilgiau nei metus gyvena net milijonas britų. Daugiausia turistų sutrauks Costa del Sol ir Alicantės kurortai bei Tenerifės ir Maljorkos, Kanarų salos.
 
Kaip viena iš alternatyvų Ispanijai ir Graikijai, kurias vasarą gali sukaustyti streikai, siūloma ir Bulgarija. Nors ši šalis neturi euro, tačiau atostogos joje kainuoja pigiau nei Viduržemio jūros šalyse. Paplūdimiai prie Juodosios jūros puikūs, o jeigu mokate rusiškai, atostogų išlaidos dar sumažės.
 
Beje, britams šiemet siūloma vykti ir į Rygą. Skaičiuojama, kad viena diena su visomis išlaidomis kainuoja apie 130 svarų, o, pavyzdžiui, Stokholme – daugiau nei 300 svarų. Ryga giriama dėl senamiesčio, mažų parduotuvių ir restoranų. Latvijos sostinė pristatoma kaip geriausia galimybė atsipūsti Europos mieste kelias dienas.

Taigi, kad ir kur pasirinktumėte keliauti iš Didžiosios Britanijos, palankus valiutų kursas Europoje šiemet atostogų malonumus jums neabejotinai pailgins.