Kol atitinkamos valstybės nepateikė vadinamųjų agremanų, kandidatūros į ambasadorius oficialiai nekomentuojamos.

Tačiau užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas žurnalistams teigė, jog V. Baliukonis yra patyręs diplomatas, moka ispanų kalbą, todėl esą sugebėtų tinkamai atstovauti Lietuvai.

Neigė, kad postas laikytas specialiai V.Baliukoniui

Paklaustas, kodėl ambasadoriaus Gruzijoje postas laikomas tuščias ilgiau nei pusmetį, V. Ušackas priminė darbą pradėjęs tik praėjusių metų pabaigoje. Anot jo, ilgai dairytasi kandidatūrų į Lietuvos atstovus šioje šalyje, rinktasi iš kelių asmenų.

Ministras neigė, kad postas laikytas specialiai V. Baliukoniui, kuris nuo liepos, kai darbą pradės naujai išrinktas prezidentas, neteks patarėjo pareigų.

Šis taip pat neatviravo apie savo karjeros pokyčius. „Kur tėvynė siųs, ten ir galėsiu dirbti“, - sakė V. Baliukonis.

Prezidento patarėju V. Baliukonis tapo 2004 m., kai V. Adamkus buvo perrinktas antrai kadencijai. Į šias pareigas jis atėjo iš Užsienio reikalų ministerijos, kur pradėjo dirbti dar 1995 m. V. Baliukonis buvo paskirtas Valstybinio ir diplomatinio protokolo tarnybos direktoriaus pavaduotoju.

Nuo 2000 m. jis ėjo Lietuvos generalinio konsulo Jungtiniuose Arabų Emyratuose pareigas, vėliau tapo laikinuoju reikalų patikėtiniu ambasadoje Argentinoje ir tapo faktiniu jos vadovu.

Postas atsilaisvino išvykus M.Laurinkui

Postas Ispanijoje tuščias nuo praėjusių metų, kai rugsėjį ligtolinis ambasadorius, buvęs Valstybės saugumo departamento direktorius Mečys Laurinkus iškeliavo dirbti į Tbilisį.

Kad prezidento patarėjas, Užsienio politikos grupės vadovas V. Baliukonis turėtų vykti į Ispaniją, kalbėta jau ne vieną mėnesį, tačiau jo kandidatūra URK pateikta tik dabar.

Ambasadoriumi Airijoje turėtų tapti Užsienio reikalų ministerijos (URM) Europos Sąjungos departamento direktorius Vidmantas Purlys.

Jis pakeistų pirmąją Lietuvos ambasadorę šioje valstybėje Izoldą Bričkovskienę. Šias pareigas diplomatė eina nuo 2005 m., iki tol dvejus metus ji buvo laikinoji reikalų patikėtinė.

Lietuvos diplomatinio atstovo Moldovoje Vytauto Žalio, kuris šias pareigas eina nuo 2006 m., įpėdine turėtų tapti URM Politikos planavimo departamento ambasadorė ypatingiems pavedimams Violeta Motulaitė.

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu. Prieš tai jų kandidatūras turi palaiminti parlamentinis komitetas, o valstybės, į kurias siunčiami diplomatai.