Konkurso dalyvių dėka sužinojome kokius tikrovės neatitinkančius mitus pasaulis, mažai žinodamas apie mūsų šalį, kuria. Visi kartu galime keisti pasaulio požiūrį į Lietuvą ir Vilnių, griauti mitus ir skleisti teisingą žinią! Vienas iš būdų tai daryti - galimybė kiekvienam dalyvauti „Vilniaus – Europos kultūros sostinės 2009“
.

Šiandien konkursą baigiame. Tačiau dar galite skaityti konkurso metu atsiųstus ir balsavimui atrinktus mitus šiame archyve:

Norime padėkoti ir tiems konkurso dalyviams, kurie atsiuntė ne tikrovės neatitinkančius mitus, o papasakojo mums savo patirtį įvairiose šalyse kuomet buvo maloniai nustebinti išgirdę geras ir teisingas žinias apie Lietuvą. Todėl siūlome susisipažintu su keletu tokių istorijų:

Prancūzija, Marselis

Prieš trejetą metų Marselyje vienoje parfumerijos parduotuvėje pirkau žmonai Šanel kvepalų. Solidaus amžiaus inteligentiškai pardavėjai mokėjau iš piniginės, kurioje buvo metalinių litų ir eurų, kol išsitraukiau akinius pardavėja maloniai paprašė leisti pačiai paimti trūkstamą dalį pinigų, paėmė dviejų litų monetą dirstelėjo ir pasakė - Ooo liitaass, jour from Lithuania... Buvau pamalonintas vos ne iki ašarų.

Prancūzija, Taize

O va štai aš,stovyklaudamas Prancūzijoje,Taize bendruomenėje,išgirdau tai,kas mano širdį tikrai paglostė. Ką gi,stoviu aš ir dar pora mano draugų,prie mūsų prieina serbas ir klausia iš kur mes. Mes sakome - LitHuania, LitHuania.

Šis tik pakraipė galvą ir dar kartą perklausė. Mes kartojome ta patį, ir štai jis taip nedrąsiai - Maybe LiTuania? Mat kaip po to paaiškėjo, praktiškai visi užsieniečiai taria mūsų šalies vardą tardami be \"F\". Bet esmė ne tame, kai jis įsitikino, kad mes lietuviai, jis pradėjo su didžiule pagarba sakyti: \"Oh Lituania is very good in basketball. I know Sabonis, Marčiulionis, Ilgauskas.\" (liet.: \"O, Lietuva labai stipri krepšinio šalis. Aš žinau Sabonį, Marčiulionį, Ilgauską\"), jis jų pavardino kiek daugiau.

JAV

Veiksmas vyksta JAV. Radau naują darbą, ir darbdavys klausia, iš kur būsiu kilęs? Pasakiau, kad iš Lietuvos (Lithuania). Kitą dieną jis mane kviečiasi į kabinetą, atverčia man knygą ir sako, parodyk kokiame mieste gyveni? Likau be žado, kad žmogus susirado viską apie Lietuvą, o dar ten visas Lietuvos žemėlapis ir visi išvardinti miestai. Pasirodo, yra dar žmonių išmanančių ir besidominančių kita valstybe.

Vokietija

2004 metais Vokietijoje viename miestelyje netoli Miunsterio vokietaitės klausė ar mes turime televizorių. Atsakiau, kad mes kaip flinstounai, bet po to paminėjau viva, mtv ir susiprato, kad klydo. Nors viena vokietė žinojo iš mamos pasakojimų apie Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę, tai tie žodžiai net pamalonino:)

Belgija, Briugė, 2008 m.

Suvenyrų pardavėjas klausia:

-Iš kokios šalies atvykote?

-Iš Lietuvos.

-Žinau, Kaunas.

-Mes iš Klaipėdos.

-Žinau, prie Baltijos jūros.

Indijoje Pendžabo valstijoje 1967

Tai atsitiko Indijoje Pendžabo valstijoje 1967.Ten viešėjau su Žalgirio futbolininkais.Po rungtynių mus priėmė generolas Sighas.Apsikeitėme suvenyrais.Šeimininkui aš įteikiau Čiurlionio darbų aplanką. Pendžabiečių tarpe kilo sujudimas, darbus jie apžiūrinėjo iš įvairių nuotolių, karštai komentavo. \„Jūsų šalyje, turbūt, yra daug kalnų? - paklausė generolas. - Taip tapyti gali tik žmogus, labai trokštantis laisvės ar gimęs kalnuose. Kiek čia erdvės, laisvės ir skrydžio pojūčio.\"

- Ne, Lietuva lygumų kraštas. O laisvės ji visada siekė.

Po kelių mėnėsių gavau laišką. Generolas rašė: „Čiurlionio tapybos darbus įrėminome. Puiki ekspozicija... Jūs net neįsivaizduojate,kokį dalininką turite..Visi žavisi.Mums dabar Lietuva - tai Čiurlionis. Jūs dideli - ir be kalnų, be Everesto...

Harold C. Wilson parašė knygą „Lithuania: the indestructible soul“ / „Lietuva: nesunaikinama siela“

Jis, ieškodamas savo kilmės šaknų, įsitikino, kad Lietuva, kaip jokia kita šalis, sugebėjo pakelti daug smūgių ir išlikti gyva, nesunaikinama.