„Primygtinai rekomenduoju kiekvienam, kuris domisi vaidinimais, šokiu ir panašiais renginiais, pasižiūrėti Loros Juodkaitės
”, - prieš porą dienų pasiūlė nepriklausomas teatro kritikas britas Andrew Haydonas.

Viename iš pastarųjų savo blogo įrašų jis komentuoja Didžiosios Britanijos konservatorių ir opozicijos lyderio Davido Camerono žodžius apie „vienakojes lietuves lesbietes“, neva pasakytus per pietus su meno pasaulio atstovais. Vėliau politiko atstovai tvirtino, esą buvo kalbama apie „vienakojus lietuvių šokėjus“.

Nepaisant to, D. Cameronas pareiškė nenorėjęs savo žodžiais nieko įžeisti.

„Nėra lengva būti britu“, - ironizuoja A. Haydonas. Mat neseniai festivalyje Miunchene sutiktas lietuvis šokio kritikas jį užsipuolė klausimu: „Kas netvarkoje su jūsiškiu D. Cameronu?“

Čia pat A. Haydonas primena, kad britai yra pripratę prie tokio šiurkštaus humoro, kuris yra ypač būdingas konservatorių lyderiui ir kuris kartais gali įžeisti. Tačiau tai esą nėra priežastis nuolat atsiprašinėti, kad „nenorėjome nieko įžeisti, žinote, esame kvailiai ir mums tiesiog vis vien “.

Teatro kritikas apgailestauja, kad viskas pasisuko ne ta linkme. Anot jo, aštrios reakcijos priežastimi gali būti sovietinė Lietuvos praeitis – anuomet homoseksualumas buvo prilyginamas nusikaltimui. Todėl mūsų šalyje iki šiol nėra vadinamojo gėjų meno judėjimo, kaip ir „vienakojų šokėjų“. Neįgalūs šokėjai Lietuvoje esą pasirodo itin retai.

Savotiško tyrimo apie lietuvių šokio ėmęsis A. Haydonas nuėjo į L. Juodkaitės, vienos iš perspektyviausių šokėjų mūsų šalyje, pasirodymą.

„L. Juodkaitė iš savo kūno padaro neįtikėtinas formas, - rašo kritikas. – Vieną akimirką ji atrodo lyg kieta uola, numesta ant trūkčiojančių rankų ir kojų, kitą ji tampa figūra iš Francis Bacono „Nukryžiavimo“. Maždaug minutę ji sukasi – rankos tartum spragsi, „virsta“ plunksnomis, nurimsta. Šis vaizdas svaigina ir hipnotizuoja. Galiausiai ji susivynioja į popierių nuo galvos iki kojų ir po truputį stengiasi iš išsilaisvinti“.

Pasak A. Haydono, žiūrėjimas į popierinį vamzdį, kuris „kovoja su kažkuo viduje“, gali pasirodyti keistas būdas praleisti penktadienio vakarą, tačiau jo sukeltas efektas buvo beveik haliucinuojantis.

Teatro kritikas teigė girdėjęs, kad kvietimą į šį pasirodymą buvo gavęs ir D. Cameronas, tačiau politiko esą nebuvo matyti. „Bet kuriuo atveju esu jam skolingas už tai, kad atvėrė man galimybę pamatyti visiškai naują meno formą“, - savo rašinį baigia A. Haydonas.

Jis yra nepriklausomas teatro kritikas, interneto puslapio CultureWars.org.uk teatro redaktorius.