Užsienio lietuviai veltui maigo nuotolinio valdymo pultelius, lipa ant stogų nustatinėti antenų, skambina kabelinės televizijos operatoriams, bandydami išsiaiškinti, kodėl ekranuose nemato vaizdų iš Lietuvos. Nors trečiasis nacionalinio transliuotojo televizijos kanalas "LTV World" veikia jau tris savaites, kol kas jį mato tik šalyse kaimynėse gyvenantys lietuviai. Nei Ispanijos, nei Jungtinės Karalystės ar Airijos, kuriose gyvena gausiausios mūsų išeivių bendruomenės, palydovinės televizijos "spindulys" nepasiekia.

Laukiama pinigų

LŽ kalbintas Lietuvos nacionalinės televizijos direktorius Šarūnas Kalinauskas teigė, kad trečiasis kanalas dabar rodomas per palydovą "Sirijus-3", kurio sklaidos nepakanka "uždengti" visą Europą. "Laukiame, kol Vyriausybė skirs šiek tiek pinigų ir galėsime baigti derybas dėl transliacijų per kitą švedų palydovą - "Sirijus-4". Tada "LTV World" matys ne tik Vakarų Europos žiūrovai, bet ir pietinio Viduržemio jūros kranto gyventojai", - sakė televizijos vadovas.

LTV2 ir "LTV World" kanalai, pasak Š.Kalinausko, į palydovą vis dar transliuojami pačios televizijos lėšomis. "Niekas mums pinigų neskyrė, iki šiol transliavome iš savų", - teigė jis. Kada televizija gali tikėtis Vyriausybės paramos ir nudžiuginti Europos pakraščiuose gyvenančius lietuvius, Š.Kalinauskas negalėjo tiksliai pasakyti.

Užtat Jungtinių Amerikos Valstijų ir Kanados lietuviai netrukus galės mėgautis "Panorama" ir kitomis populiariomis LTV ir LTV2 laidomis. Vakar Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) komisijoje išsiaiškinta, kad didesnių kliūčių "TV Lituanicos" televizijai, bendram LRT ir Amerikos lietuvių televizijos (ALTV) projektui nėra. Vyriausybė rems signalo perdavimą. Veikiausiai nuo lapkričio pabaigos bus pradėtos rodyti programos ten gyvenantiems lietuviams. Šiam reikalui iš valstybės biudžeto numatyta skirti 0,5 mln. litų.

Matys dvi programas

PLB pirmininkė Regina Narušienė vakar LŽ kalbėjo, kad Amerikos lietuviai galės matyti net dvi programas - Lietuvos nacionalinio transliuotojo LTV ir "TV Lituanicą". "Manau, kad ALTV ir LRT šį šeštadienį pasirašys sutartį", - džiaugėsi R.Narušienė. LTV parengtas laidas papildys išeivių bendruomenės, lituanistinių mokyklų kuriamos laidos ir žinių programos. R.Narušienė teigė, kad palydovinė televizija turėtų pasiekti ne tik Šiaurės Amerikoje gyvenančius tautiečius, bet ir padėti kurti Lietuvos valstybės įvaizdį anapus Atlanto.

"Ateityje šios televizijos programos bus rodomos su titrais anglų kalba, kad jas galėtų žiūrėti lietuviškai nekalbantys gyventojai", - sakė R.Narušienė. Ji viliasi, kad Lietuvos žiūrovai galės matyti kai kurias išeivių kuriamas laidas. "TV Lituanica" yra daug didesnis projektas, negu įprasta manyti", - sakė PLB pirmininkė. Didžiausia šio projekto dalis, 80-85 proc., bus finansuojama Amerikos lietuvių bendruomenės lėšomis. Vyriausybė padengs tik transliacijos išlaidas, apmokės signalo perdavimą į JAV. "Tikimės, kad signalą vėliau galės perimti ir kiti kraštai", - sakė R.Narušienė.