„Daugiausia mugėje dalyvavo statybų bendrovės, taip pat įmonės, ieškančios techninį išsilavinimą turinčių žmonių, kurie nori grįžti į Lietuvą ir čia dirbti pagal specialybę. Kaip žinia, dauguma tautiečių Airijoje dirba statybų sektoriuje, tad norėjome suteikti jiems kuo daugiau informacijos apie darbo rinkos pokyčius Lietuvoje“, - sakė viena iš mugės organizatorių, tinklalapio MyVisit.ie direktorė Viktorija Jonuškytė.

Statybininkų asociacijos prezidentas Adakras Šeštakauskas pabrėžė, jog žmonės, kurie išvyko svetur prieš keletą metų, nebežino pozityvių pokyčių Lietuvoje, taip pat ir darbo rinkoje.

„Lietuvoje išties jaučiamas didžiulis specialistų poreikis, - pripažino mugės dalyvis. - Siekiama, kad lietuvaičiai grįžtų į tėvynę ir keltų jos ekonomiką, juolab, kad uždirbti statybų sektoriuje jau galima ne ką mažiau nei Airijoje. Pavyzdžiui, vidutinis statybų darbuotojo atlyginimas šiuo metu yra 2500 Lt-3500 Lt, kvalifikuotų darbininkų - 4000Lt - 5000Lt, o aukštos kvalifikacijos specialistai gali uždirbti ir 8000 Lt“.

Viešnagės metu A.Šeštakauskas aplankė kelis Airijos statybų objektus. Pasak jo, darbo sąlygos čia panašios kaip Lietuvoje, tik darbų saugai skiriama daugiau dėmesio ir keliami griežtesni reikalavimai.

„Sutikti lietuvaičiai domėjosi grįžimo į Lietuvą galimybėmis, tad manau, kad tokia informacija labai reikalinga. Neseniai vyko panaši informacinė mugė Lietuvoje, tačiau Dubline juntamas žymiai didesnis susidomėjimas statybų sektoriumi“, - sakė Statybininkų asociacijos prezidentas.

AB „YIT Kausta” personalo direktorius Arimantas Grabauskas sakė neviliojantis darbuotojų neįmanomais dalykais, sakantis tiesą, kiek žmogus gali uždirbti.

„Išties, tie pinigai mažesni nei Airijoje, tačiau motyvuoti darbuotojus grįžti yra kuo – tai žemesnis pragyvenimo lygis, ryšys su artimaisiais. Sutikome žmonių, kurie jau apsisprendę dirbti Lietuvoje ir teiraujasi apie galimybę dirbti pas mus. Manau, jų tikrai sulauksime savo įmonėje”, - sako vienos didžiausių Lietuvos statybos kompanijų atstovas.

Darbo muge aktyviai domėjosi ne tik Airijos, bet ir kitų šalių lietuviai. Iš Vokietijos į renginį atvykusi 28 metų Jovita Petrauskytė nieko konkretaus iš renginio nesitikėjo, tačiau gavo naudingos informacijos: “Jau devynerius metus gyvenu Hamburge, studijuoju socialinę pedagogiką. Vis pasvarstau apie galimybę grįžti į Lietuvą, tad man buvo svarbu užmegzti kontaktus. Kol kas abejoju ar pavyks įsitvirtinti, gauti norimą darbą, tačiau tikiuosi geriausio”.

Paskaitą apie galimus prisitaikymo sunkumus tėvynėję „Darbų mugėje” skaitė Šeimos instituto specialistai.

Į emigrantams aktualius pilietybės klausimus bei grįžimą į Lietuvą Mugės metu atsakinėjo Migracijos departamento pareigūnai ir Tarptautinės Migracijos organizacijos (TMO) biuro Lietuvoje specialistai.

Ar palankus metas Lietuvoje įsigyti būstą pasakojo nekilnojamo turto agentūros „101 Procentas” atstovai. SEB Vilniaus banko ekspertai konsultavo, kokiomis sąlygomis išduodamos paskolos būstui Lietuvoje.

Apskritojo stalo diskusijoje aptartos emigrantams aktualios temos, atsakyta į klausimus apie pilietybę, grįžimą į tėvynę, pasikeista nuomonėmis.

Mugės organizatoriai atvykusiems dovanojo lietuviškų knygų, o renginio pabaigoje vyko loterija, kurios laimėtojams atiteko lėktuvo bilietai Dublinas – Vilnius – Dublinas.