Londone gyvenamojo rajono pasirinkimą lemia ne tik piniginės storis, bet ir žmogaus gyvenimo etapas. Viengungiams nebus svarbu, ar aplink naująją gyvenamąją vietą yra gerų darželių ir mokyklų. Tuo tarpu būtent pagal tai sau būstą renkasi jaunos šeimos, kurios jau turi vaikų arba jie yra netolimuose ateities planuose.

Pačiame Londone galima rinktis iš daugiau kaip 30 apylinkių (boroughs) ir 118 mažesnių rajonų, tad dažnam atvykėliui būna ypač sunku apsispręsti, nuo ko pradėti. Lietuviams dažnai pagelbėja jau seniau mieste įsikūrę tautiečiai. Tokiu būdu Rytų Londone susibūrė nemaža lietuvių bendruomenė, kurios nariai dažnai kartu nuomojasi didesnius namus.

Gailė Čiuladaitė, į Londoną atvykusi beveik prieš metus, pirmosios gyvenamosios vietos ieškojo savo jėgomis, pagal skelbimus. „Vienas iš svarbiausių kriterijų renkantis gyvenamąją vietą Londone man buvo rajono saugumas. Nesinori vakarais po darbo ar pasisėdėjimo mieste grįžti namo su baime – rudenį ir žiemą temsta anksti, tad net ir po darbų grįžtant namo jau būna tamsu. Taip pat man buvo svarbu, kad gyvenamoji vieta būtų arti darbo vietos, nes būtų labai gaila kasdien praleisti 2–3 valandas metro grūstyse“, – apie gyvenamojo rajono pasirinkimo prioritetus pasakojo jauna moteris.

Tik atvykus ir gerai nepažįstant sostinės, pašnekovei teko apsistoti Forestgeito rajone, netoli Stratfordo. Tačiau ji čia nesijautė saugi, todėl netrukus išmainė gyvenamąją vietą į Hanvelio rajoną Londono vakaruose. „Dabartinis mano gyvenamasis rajonas yra gana šeimyniškas, todėl ir saugus – vakarais ar naktį nebaisu grįžti namo. Rajono minusas – kad tai tarsi atskiras mažas miestelis ir galbūt labiau tinka šeimoms nei jaunimui – jaučiu, kad atitrūkau nuo socialinio Londono gyvenimo“, – „Tiesai“ sakė G. Čiuladaitė. 

Geriausi iš pigiausių

Didžiausia dilema kyla tuomet, kai Londone nori rasti kokybišką gyvenamąją aplinką už prieinamą kainą. Nenorintiems gyventi nešvaroje ir nuolat krūpčioti iš baimės bei daugiau nei valandą keliauti iki centrinio Londono, agentūra „MoveToLondon“ pateikė keletą vertų dėmesio rajonų, kuriuose galima rasti patogesnes ir kartu pigesnes sąlygas gyventi Jungtinės Karalystės sostinėje.

Tokie rajonai paprastai būna pigesni dėl kelių priežasčių: šalia jų gali būti prastesnės reputacijos rajonas arba jie yra labiau nutolę nuo gerų transporto susisiekimo taškų ar centrinio Londono. Anot agentūros „MoveToLondon“, tarp pigiausių ir geriausių rajonų dažnai patenka Pendžas, Hornsis, Kriklvudas, Vilsdenas, Aktonas, Mil Hilas ar Sidnamo apylinkės. Jūsų dėmesiui pateikiame penkis geriausius iš pigesnių Londono rajonų, kur galite tikėtis patogesnio ir saugesnio gyvenimo.

Sidnamas – patogus susisiekimas

Tai rajonas, išsidėstęs pietryčių Londone, kuris yra daug pigesnis nei kaimynystėje esantis Dalidžas ir Forest Hilas, galintys didžiuotis ypač gražiomis apylinkėmis. Sidnamas patenka net į tris savivaldybių apylinkes – Bromlio, Luišamo ir Sadarko – ir priklauso trečiajai transporto zonai.

Sidname gyventi patogu dėl puikaus susisiekimo. Traukiniu galima lengvai pasiekti Londono tilto stotį, o Londono traukiniais bus paprasta nusigauti į Rytų ir Šiaurės Londono rajonus (Vaitčapelą, Šordičo didžiąją gatvę, Haiberį ir Islingtoną).

Pagrindinė parduotuvių gatvė šiame rajone negali pasigirti tviskančiomis vitrinomis ir patrauklumu, tačiau ir nėra pati baisiausia mieste. Netoliese galima rasti keletą jaukių alinių ir kavinių, tačiau dauguma šio rajono gyventojų dėl didesnės parduotuvių ir naktinio gyvenimo įvairovės linkę važiuoti į netoliese esantį Krištolo rūmų rajoną.

Nors Londone nuomos kainos keičiasi ypač sparčiai, pagal 2012 metų duomenis, Sidname vidutiniškai vieno kambario buto nuoma siekė apie 750 svarų, didesnį keturių miegamųjų namą buvo galima išsinuomoti už pusantro tūkstančio.

Vilsdenas – stebinantis įvairove

Gyvenimas šiame rajone garantuoja patogų ir greitą susisiekimą su Londono centru naudojantis "Jubilee" ir "Bakerloo" metro linijomis. Rajonas patenka į antrąją ir trečiąją transporto zonas. Paprastai kelionė iki Londono centro netrunka ilgiau nei 45 minutes. Pats Vilsdenas apima gan nemažą plotą ir, priklausomai nuo gatvės, gali būti labai skirtingas. Geresnė šio rajono pusė yra išsidėsčiusi prie Krikvudo, o prastesnė – prie Harlsdeno.

Norintieji apsipirkti šiame rajone gali rasti nebrangių, tačiau nebūtinai patrauklių parduotuvių. Dauguma šio rajono namų yra gan dideli, tad juose įprastai gyvena 6–7 žmonės ir dalijasi būsto išlaidomis. Šiame rajone gyvena nemažai airių, australų, lenkų, Naujosios Zelandijos ar Pietų Afrikos atstovų.

Vilsdeno rajone nedidelį studijos tipo butuką galima išsinuomoti už 700 svarų, vieno kambario didesnio buto nuoma svyruoja apie tūkstantį svarų, o keturių miegamųjų namo nuoma atsieis apie 2 tūkst. svarų.

Hornsis – prabangios kaimynystės pašonėje

Hornsio rajonas yra Londono šiaurėje, tačiau svarbu šio rajono nesumaišyti su greta esančiu gan brangiu rajonu – Krauč Endu, nes abi vietos turi tą patį pašto kodą – N8. Pigesnis rajonas yra šiaurės rytinėje dalyje, arčiau Trampaiko skersgatvio metro stoties. Centrinį Londoną galima paprastai pasiekti traukiniais arba Pikadilio metro linija.

Kadangi pats Hornsio rajonas negali pasigirti geromis kavinėmis ar prekybos centrų gausa, pramogų verta ieškoti Krauč Endo ar gražiajame Masvelio kalvos rajone.

Butų nuomos kainos čia panašios kaip ir Vilsdeno rajone – už erdvesnį vieno kambario butą mokama apie tūkstantį svarų, o už erdvų namą su keturiais miegamaisiais – per 2 tūkst. svarų. Priklausomai nuo gatvės, rajonas patenka į 2–3 transporto zonas ir priklauso Haringėjaus savivaldybės apylinkei.

Penžas – galimybė turėti erdvesnius namus

Penžo rajonas yra netoli Sidnamo, todėl ir jo apylinkės yra gan panašios. Čia galima rasti ilgų gatvių su parduotuvėmis, tačiau jos nebūtinai bus vertos dėmesio ar atskiros kelionės. Pagrindinė priežastis, kodėl verta gyventi Penžo rajone, yra ta, kad šis rajonas įsikūręs tarp dviejų geresnių rajonų – Bekenhamo ir Krištolo rūmų, tačiau būtent penžo rajone galima turėti daug erdvesnius namus, negu sau būtų galima leisti šiuose kaimyniniuose rajonuose.

Susisiekimas su Londono centru nėra komplikuotas – galima naudotis nacionaliniu traukinių tinklu arba traukiniais. Vienintelis minusas, jog šis rajonas patenka į ketvirtąją transporto zoną, tad bilietams teks išleisti daugiau.

Būsto nuomos kainos šiame rajone gan įkandamos. Vidutiniškai vieno kambario butas atsieis apie 700 svarų, o didesnis keturių miegamųjų namas kainuos apie 1400 svarų.

Mil Hilas – mėgstantiems gamtą

Nors šis rajonas nuo Londono centro nutolęs kiek daugiau nei anksčiau minėtieji pigesni rajonai, jį galima pasiekti su šiaurine metro linija, ketvirtoje zonoje. Skirtingai nuo kitų pigesnių rajonų, čia galima rasti didesnį geresnių parduotuvių pasirinkimą. Mėgstančius laisvalaikį gamtoje nudžiugins net 55 hektarų dydžio Skračvudo parkas.

Vidutinė vieno kambario nuomos kaina čia siekia apie 900 svarų, keturių miegamųjų namo – per 2 tūkst. svarų.