Šia pilietine iniciatyva siekiama prisidėti prie Pasaulio Lietuvių bendruomenės pastangų ženkliai padidinti po pasaulį pasklidusių Lietuvos Respublikos piliečių aktyvumą rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose. Per ankstesnius rinkimus balsavo tik 13 tūkst. užsienyje gyvenančių rinkėjų. Balsuojančių JAV buvo vos 1,5 tūkst., nors spėjama, kad vien šioje šalyje gyvena gerokai per 100 tūkst. balso teisę turinčių piliečių.

JAV LB Tarybos narys ir projekto #DABAR vadovas Rimvydas Baltaduonis: „Nedalyvaudami rinkimuose mūsų likimą leidžiame spręsti kitiems. Žemas rinkėjų aktyvumas neabejotinai nulemia ir neadekvatų užsienyje gyvenančių piliečių interesų atstovavimą. Kol gausiai neateiname deleguoti mums priimtinų atstovų į Seimą, nenuostabu, kad neskubama spręsti pilietybės išsaugojimo klausimo, vis atidedamas balsavimo internetu įgyvendinimas, neatsižvelgiama į kitas mums rūpimas problemas.

Panašu, kad po „Brexit“ referendumo Didžiojoje Britanijoje, būtent naujai išrinktas Seimas ir nauja Vyriausybė derėsis dėl tolesnių Lietuvos santykių su Jungtine Karalyste bei tolesnių galimybių mūsų piliečiams joje gyventi, verslauti ir dirbti. Jei norime įtakoti kas ir kaip tai darys, reikia nedelsiant registruotis būti sekančio Seimo rinkėjais. O užsiregistravus, iškart paraginti tą padaryti ir savo pažįstamus bei draugus. Mūsų metas #DABAR!“.

Registruotis ir nelikti abejingais artėjančiuose rinkimuose jau kviečia būrys lietuvių bendruomenės narių.

Užsienyje balsuosiančių rinkėjų registracija vyksta šiuo adresu ir užtrunka vos kelias minutes. Rinkėjo registracijos prašyme galima pasirinkti balsavimą paštu arba asmeniškai atvykstant į Lietuvos Respublikos diplomatinę atstovybę. Įsidėmėtina, kad visi rinkėjai, pageidaujantys balsuoti užsienyje, turi registruotis iš naujo – net ir tie, kurie jau buvo įtraukti į užsienyje balsuojančių rinkėjų sąrašus praėjusiuose rinkimuose ar referendumuose.

2015 m. Seimas priėmė įstatymo pataisas, pagal kurias užsienyje balsuojantys Lietuvos rinkėjai galėtų turėti atskirą vienmandatę rinkimų apygardą jau 2020 m. Seimo rinkimuose. Tačiau tam reikia kad rinkėjų aktyvumas ženkliai išaugtų.

R. Baltaduonis: „Akcija #DABAR užsibrėžė ambicingą tikslą – padidinti JAV gyvenančių rinkėjų aktyvumą net dvidešimt kartų. Taip, mes stengsimės peržengti 30 tūkst. balsų ribą, kad galima būtų realiai svarstyti atskiros vienmandatės rinkimų apygardos idėją vien Šiaurės Amerikoje gyvenančių piliečių atstovavimui. Bet kartu tikimės ir raginame, kad lietuvių bendruomenės kituose pasaulio regionuose būtų nemažiau ambicingos ir aktyvios.

Vis dėlto didžiausią galimybę matome daugiamandatėje apygardoje, kurioje aktyviai reitinguodami partijų sudarytus sąrašus užsienyje gyvenantys rinkėjai gali įtakoti net iki 70 šioje apygardoje renkamų Seimo narių. Mūsų visų balsai gali būti tikrai svarūs.“

Daugiau informacijos apie pilietinę akciją #DABAR galima rasti mūsų svetainėje čia bei socialinių tinklų paskyrose.

O jei liepos 3d. atvykstate į Baltimorę dalyvauti XV-oje Lietuvių tautinių šokių šventėje, esate maloniai laukiami prie akcijos #DABAR informacinio stendo. Bus galimybė pabendrauti ne tik su akcijos organizatoriais bet ir su Seimo rinkimų komisijos JAV atstovais.