Žurnalo „Reitingai“ sudarytame paklausiausių ateities profesijų sąraše, kurį sudarydami jie rėmėsi Jungtinės Karalystės rinkos tyrimu bendrovės „Fast Future“ duomenimis, matyti, kad ateityje daugiausiai darbo turės tų specialyvių atstovai, kurie šiuo metu dar niekur nėra ruošiami.

Prognozuojama, kad didelio proveržio darbo rinkoje susilauks:

Dirbtinių kūno dalių gamintojai ir genetikai
Žmogaus atminties praplėtimo ir pildymo specialistai
Kosmoso pilotai, gidai, architektai
Klimato inžinerijos specialistai
Virusologai ir masinių epidemijų valdymo specialistai
Virtualūs tarptautinės teisės specialistai
Robotų meistrai ir technikai
Modeliavimo inžinieriai
IT atliekų tvarkytojai
Geofizikai
Genetiškai modifikuotų augalų specialistai
Kenkėjų kontrolės specialistai
Naujausių energetikos rūšių specialistai
Hidrologai
Urbanistai
Aktuarijai
Priklausomybių ligų gydytojai
Kamieninių ląstelių tyrėjai
Medicinos diagnostikos ekspertai
Bioinformatikai
Gyvūnų teisių advokatai
Senėjimo valdymo specialistai
Asmeninės medijos specialistai
Nuotolinio mokymo specialistai
Asmeninių prekės ženklų projektuotojai ir specialistai
Virtualių valiutų analitikai ir brokeriai

Tiesa, spėjama, kad šių profesijų paklausa atsiras tik po kelių metų. "Forbes“ duomenimis, 2014-2015 metų perspektyviausių darbų dešimtukas atrodo taip:


  1. Programuotojai
  2. Rinkodaros analitikai ir rinkodaros specialistai
  3. Mokymų ir ugdymo specialistai
  4. Finansų analitikai
  5. Sveikatingumo terapeutai
  6. Interneto puslapių kūrėjai
  7. Logistikos specialistai
  8. Duomenų bazių administratoriai
  9. Renginių planuotojai
  10. Vertėjai (žodžiu ir raštu)

DELFI ekonomistai yra tvirtinę, kad ateitis priklauso inovacijų ir aukštųjų technologijų specialistams, o dalis profesijų apskritai gali išnykti, nes jas pakeis technologijos.

Tačiau nenorintys studijuoti matematikos, informacinių technologijų (IT) ar inžinerijos labai nusiminti neturėtų, mat daug uždirbantys IT ir kiti aukštųjų technologijų specialistai leisdami pinigus kurs naujas darbo vietas.

Kaip pasirinkti profesiją?

CV-Online“ marketingo vadovė Rita Karavaitienė yra sakiusi, kad paskutiniu metu labai trūksta ne tik IT srities specialistų – programuotojų, bet ir technologų /inžinierių, gamybos kvalifikuotų darbininkų (baldų pramonėje, tekstilėje, metalų apdirbimo pramonėje) ir specialistų (pavyzdžiui, remontininkų, mechanikų, šaltkalvių, suvirintojų), pardavimų vadybininkų (įvairių sričių). Taip pat paklausūs ir prekybos srities darbuotojai, transporto/logistikos statybos specialistai, kvalifikuoti darbininkai, finansininkai, administratoriai, su rinkodara, žmogiškaisiais ištekliais, reklama ir viešaisiais ryšiais dirbantys specialistai.

„Šiandien besirenkantiems specialybę patarčiau pasirinkti tokią specialybę, kuri iš tiesų būtų Jums miela, įdomi ir galėtumėte joje siekti ir pasiekti gerų rezultatų. Bet kurioje srityje, jei esi savo srities profesionalas, eini koja kojon su naujausiomis srities tendencijomis, visada būsi geidžiamas specialistas ir gali gauti didesnį atlyginimą nei vidutiniokas kad ir labai populiarioje darbo specialybėje“, – įsitikinęs CVbankas.lt portalo vadovas Tomas Toleikis.

Jam antrino ir „CV Market“ marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė. Anot jos, paklausiausios šiuo metu yra ir tikriausiai bus artimiausioje ateityje techninės profesijos.

„Tačiau noriu pabrėžti, kad visų sričių geri specialistai visada yra ieškomi. Todėl prieš renkantis būsimą specialybę, reikėtų atsakyti į klausimą, ar tikrai norite dirbti šioje srityje. Reikėtų vengti rinktis specialybę vien dėl to, kad ji yra madinga ar „prestižinė”. Tiesiog pagalvoti, ar būsimas darbas bus Jums įdomus, ar Jūs sugebėsite tą darbą atlikti ir atlikti gerai. Būtų tobula, jeigu būtų galimybė susipažinti su konkrečiu darbu ir sužinoti su kokiomis užduotimis susiduria būtent konkrečios specialybės darbuotojas“, – sakė ji.